Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Tuseul Rectal

Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

Tușeul rectal, denumit și examen rectal digital, este o metodă de diagnosticare și evaluare a diverselor afecțiuni de la nivelul rectului inferior, ale pelvisului și ale părții inferioare a abdomenului. Printre tulburările ce pot fi evaluate cu ajutorul acestui examen se numără hemoroizii, prostata, constipația sau boala inflamatorie intestinală.

Prețul acesteia este, în general, de 50 lei. Este o procedură ce nu necesită pregătire prealabilă, însă este important să se cunoască istoricul medical, pentru a nu perturba examenul sau a nu apărea complicații.

Tușeul rectal este realizat prin introducerea degetului arătător în rect, cu o mănușă lubrifiată, de către un medicul ginecolog, primar, chirurg, gastroenterolog sau oncolog.

Ce este un tuseu rectal?

Tuseul rectal este un mod prin care medicii pot diagnostica sau evalua diverse afecțiuni, inclusiv bolile inflamatorii intestinale, hemoroizii, constipația, sângerările gastrointestinale, traumele sau alte tulburări neurologice. Acesta presupune inspectarea pielii din jurul anusului, palparea rectului și evaluarea neuromusculară a perineului.

De ce se efectuează tuseul rectal?

Tuseul rectal se efectuează deoarece este o metodă nedureroasă și rapidă prin care se poate observa amploarea unor tulburări, precum hemoroizii, etichetele cutanate, prolapsul rectal, tumorile, polipii, ulcerele cauzate de sifilis sau herpes simplex, fisurile și tractele fistuloase cauzate de bolile inflamatorii intestinale.

Tuseul rectal se efectuează în caz de:

  • Hemoroizi – prin tușeu rectal se poate evalua severitatea și dezvoltarea masei hemoroidale din canalul anorectal.
  • Prostată – în timpul tuseului rectal, medicul verifică dimensiunea prostatei și dacă există umflături sau alte modificări anormale., însă doar la nivelul peretului din spate al prostatei.
  • Constipație – tuseul rectal poate fi efectuat pentru a verifica prezența unei obstrucții, precum tumorile, sau a altei tulburări care ar putea cauza dificultatea de a defeca.
  • Alte cauze – sângerarea rectală, trauma, bolile inflamatorii sau cancerul colorectal pot fi evaluate și diagnosticate prin intermediul tușeului rectal.

Care este pretul unui tuseu rectal?

Prețul unei tuseu rectal este de aproximativ 50 lei:

  • 50 LEI, Clinica MediBlue din Iași
  • 50 LEI, Clinica Medicis din Timișoara

Cum se realizează tușeul rectal?

Tușeul rectal se realizează prin introducerea degetului arătător în rectul pacientului. Medicul poartă mănuși, degetul folosit fiind mai întâi lubrifiat. Procedura durează aproximativ 15 secunde, timp în care bărbații pot sta în picioare și aplecați de la mijloc sau întinși pe o parte pe masa de examinare, iar femeile se vor așeza pe spate pe o masă de examinare, cu picioarele susținute de stative specifice.

Cum mă pregătesc pentru un tuseu rectal?

Nu este necesar să te pregătești într-un anumit mod înainte de tușeul rectal. Însă dacă suferi de anumite afecțiuni, trebuie anunțat medicul, pentru a nu fi afectat examenul sau pentru a nu suferi complicații, precum rupturile sau fisurile.

Ce fel de medic trebuie să consult pentru un tuseu rectal?

Pentru un tuseu rectal trebuie să consulți un medic primar, gastroenterolog, chirurg, oncolog, obstetrician sau ginecolog.

Se efectuează examinări rectale digitale în timpul colonoscopiilor?

Da, se efectuează tuseu rectal în timpul conoloscopiilor. Acestea pot fi efectuate ca o primă etapă a examenului endoscopic, având scopul de a evalua și lubrifia canalul anal. În acest caz, nu se vor evalua afecțiunile, ci are doar scopul de a pregăti pacientul pentru examenul următor.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?