Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Sangerarea Rectala

Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

Sângerările rectale presupun pierderea unei cantități mai mari sau mai mici de sânge prin canalul anorectal, observabilă în toaletă, după o defecație, sau pe hârtia igienică, după ștergere.

Culoarea sângelui eliminat poate fi diferită în funcție de gravitatea afecțiunii și poate fi un indiciu al factorului declanșator. Sângele poate fi roșu aprins, roșu închis sau maroniu, chiar și negru.

Sângerarea rectală este un simptom al multor afecțiuni diferite, unele mai grave decât altele. Printre cele mai comune cauze se numără hemoroizii, fisurile anale, boli inflamatorii intestinale, infecțiile cu transmitere sexuală sau cancerul de colon sau rect.

De cele mai multe ori, sângerarea rectală poate fi tratată prin vindecarea bolii care o cauzează. De aceea, după descoperirea factorului declanșator, tratamentul este ales în funcție de acesta și poate cuprinde medicamente vasoconstrictoare, analgezice, steroizi sau tratamente chirurgicale.

Diagnosticarea afecțiunii de către medicul specialist cuprinde o serie de teste, precum anoscopia, proctoscopia sau sigmoidoscopia.

Ce sunt sângerările rectale?

Sângerările rectale, sau hematochezia, sunt caracterizate prin eliminarea sângelui prin anus și pot fi cauzate de hemoragii ale tractului gastrointestinal superior și în special, al celui inferior, alcătuit din intestinul subțire, colon, rect și anus.

Cum apare sângerarea rectală?

Sângerarea rectală poate apărea în moduri diferite și cu grad diferit de severitate, fiind observată fie în vasul de toaletă, după defecație, fie pe hârtia igienică, după ștergere, ca o urmă de sânge proaspăt.

Cum arată sângele în scaun?

Sângele din materiile fecale poate fi roșu aprins sau mai închis la culoare, sub forma unor mici urme, cheaguri sau amestecat cu mucus.

Culoarea sângelui eliminat indică sursa sângerării, astfel:

 • Sângele roșu aprins indică o afecțiune a părții inferioare a colonului, rect sau anus.
 • Sângele închis la culoare, maroniu, arată că există o afecțiune a intestinului subțire sau a părții superioare a colonului.
 • Melena, sau scaunul de culoare neagră, cu o consistență ca de smoală, indică o afecțiune a stomacului.

Care sunt cauzele sângerărilor rectale?

Cauzele sângerărilor rectale pot fi diverse afecțiuni comune sau rare, ușoare sau grave. Afecțiunile tractului gastrointestinal inferior reprezintă principala cauză a sângerării rectale. Printre aceste afecțiuni se numără:

 • Hemoroizii – sunt vene umflate din interiorul canalului anorectal care atunci când se inflamează pot sângera. Sângerarea este principalul simptom al hemoroizilor interni și poate apărea atât în timpul, cât și după defecație. Este cauzată de ruperea vaselor de sânge din plexul hemoroidal și netratată poate cauza trombozarea hemoroizilor.
 • Fisurile anale – sunt rupturi ale mucoasei canalului anal care apar din cauza constipației. De obicei, în acest caz, sângerarea nu este abundentă și este de culoare roșu aprins.
 • Diverticulita – apare în partea inferioară a colonului, aproape de rect, atunci când mici punguțe din mucoasa interioară a colonului, numite diverticuli, se inflamează. Astfel, vasele de sânge din interiorul acestora devin mai fragile, iar în caz că se rup, provoacă sângerări rectale acute.
 • Prolapsul rectal – apare atunci când rectul, o parte a intestinului gros, alunecă în interiorul anusului, din cauza slăbirii mușchilor care îl susțin. Sângerarea rectală, alături de secreția de mucus și de incontinența rectală, sunt cele mai frecvente simptome întâlnite.
 • Boala inflamatorie intestinală – este un grup de afecțiuni inflamatorii cronice de la nivelul intestinului, precum boala Crohn și colita ulcerativă. Acestea sunt însoțite de diaree și de prezența mucusului și a sângelui în materiile fecale.
 • Colita infecțioasă – unele infecții bacteriene, precum E. coli, pot provoca sângerarea colonului, care apare sub forma diareei cu sânge.
 • Boala ulcerului peptic – apare în duoden sau stomac, atunci când acidul gastric uzează mucoasa protectoare, creând răni deschise. Ulcerul provoacă sângerări care nu sunt observate imediat, astfel că sângele poate fi închis la culoare, negru.
 • Polipii colonului și cancerul colorectal – polipii cresc în afara părții laterale a intestinului și uneori pot sângera. Aceștia se pot transforma în cancer, polipii canceroși fiind mai predispuși la sângerări.

Care sunt testele prin care poate fi diagnosticată cauza sângerării rectale?

Testele prin care medicul specialist poate afla factorul ce a declanșat sângerarea rectală sunt efectuate după examinarea fizică și după verificarea antecedentelor medicale. Acestea pot fi:

 • Examenul rectal digital – prin care sunt examinate rectul și anusul, prin palparea acestora.
 • Anoscopia – prin care se verifică starea canalului anal cu ajutorul unei lunete mici dotată cu o lupă.
 • Proba de scaun – ce va fi analizată în vederea depistării unor infecții specifice sau a unor urme de sângerare activă, sânge ocult sau de inflamație.
 • Proctoscopia – prin care se examinează rectul și anusul cu ajutorul unui osciloscop scurt și rigid.

Care sunt tratamentele sângerărilor rectale?

Tratamentul sângerărilor rectale este ales în funcție de gravitate și de cauză, uneori fiind de ajuns medicamente fără prescripție medicală, alteori necesitând intervenții chirurgicale.

Astfel, tratamentul poate consta în:

 1. Calmante
 2. Vasoconstrictoare
 3. Supliment de fier
 4. Operații
 5. Creme și unguente
 6. Modificarea dietei

Calmante

Sângerarea rectală poate fi însoțită de dureri rectale sau abdominale ce pot fi ameliorate cu ajutorul unor medicamente fără prescripție medicală. În acest caz, cele mai eficiente sunt analgezicele opioide, precum paracetamolul sau hidrocodona.

Este recomandată evitarea aspirinei și a ibuprofenului sau naproxenului, care sunt antiinflamatoare nesteroidiene, care pot face sângerarea mai abundentă.

Vasoconstrictoare

Substanțele vasoconstrictoare, precum fenilefrina, determină vasele de sânge să se micșorează, restricționând fluxul sangvin. Astfel, ele ajută la stoparea sângerării rectale.

Supliment de fier

Suplimentele de fier pot cauza constipație și pot agrava hemoroizii sau fisurile anale, ceea ce poate provoca sângerări rectale.

De asemenea, acestea pot schimba culoarea materiilor fecale în verde închis sau aproape neagră, arătând ca sângele întunecat.

Operații

Sângerările rectale pot fi oprite și prin intervenții chirurgicale, la recomandarea medicului. Sursa de proveniență a sângerării poate fi injectată cu un agent sclerozant, aceasta reprezentând scleroterapia, poate fi cauterizată endoscopic sau poate fi ligaturată.

Creme și unguente

Sângerarea rectală poate fi tratată prin aplicarea unui strat de cremă sau unguent. Pentru a fi eficiente, acestea ar trebui să conțină ca ingredient activ hidrocortizon, hamamelis, extract de coada șoricelului sau acid hialuronic, care pot opri sângerarea și pot reduce inflamația.

Modificarea dietei

Orice tratament, alături de modificarea dietei, va avea efecte de lungă durată. Este recomandat ca, în cazul sângerărilor rectale, să se consume cantități mari de apă și să se crească doza de fibre alimentare ingerată, pentru a înmuia scaunele.

Va dispărea sângerarea rectală de la sine?

Da, sângerarea rectală dispare de la sine, dacă nu are o cauză profundă. Dacă aceasta însă revine, este necesar un consult pentru a fi tratată corespunzător, odată cu cauza.

Când ar trebui să vă îngrijoreze sângele din scaun?

Sângerarea rectală ar trebui să vă îngrijoreze când:

 • Este dureroasă. Dacă durerea este în anus sau în rect, atunci poate fi cauzată de o rană proaspătă. Dacă este în partea inferioară a abdomenului, cauza poate fi colita, iar dacă este în partea superioară, atunci stomacul este cel afectat.
 • Este abundentă sau frecventă. În acest caz, pierderile constante de sânge pot duce la complicații, precum anemia sau șocul hipovolemic.
 • Este frecventă. Dacă sângerarea durează de mai mult de o săptămână, este necesară tratarea sa, dar și a cauzei.
 • Este însoțită de cheaguri de sânge. Apariția cheagurilor de sânge poate duce, în timp, la complicații precum atacul de cord sau atacul vascular cerebral.

Alimentele pot provoca apariția sângelui în scaunul dumneavoastră?

Da, anumite alimente pot provoca apariția sângelui în materiile fecale. Sfecla roșie, roșiile, murele sau coloranții alimentari roșii pot schimba culoarea scaunului. Suplimentele de fier pot, de asemenea, modifica culoarea materiilor fecale, devenind închise la culoare, spre negru.

Poate încordarea prea tare pentru a defeca să provoace sângerare rectală?

Da, încordarea în timpul defecației, în cazul constipației, poate provoca sângerare rectală. Aceasta este un factor declanșator al unor afecțiuni precum hemoroizii și fisurile anale, care au ca simptom comun sângerarea.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?