Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Prurit Anal

Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

Pruritul anal, denumit și pruritus ani, este o afecțiune a pielii care provoacă mâncărimi în zona anală.

Mâncărimea cronică este o afecțiune comună și apare mai ales în cazul bărbaților și a persoanelor între 40 și 70 de ani. Aceasta afectează de patru ori mai mulți bărbați decât femei, între 1% și 5% din populația lumii.

Printre cauzele apariției se numără igiena anală precară, alergiile, anumite alimente și băuturi sau alte afecțiuni. Tratamentele includ unguente, supozitoare, antibiotice și antifungice, sau injectarea albastrului de metilen.

Pruritul anal poate fi primar sau secundar și provoacă, de obicei, o nevoie incontrolabilă de a scărpina zona perianală, acțiune ce poate agrava mâncărimea, provocând iritații suplimentare, leziuni ale pielii sau infecții. De asemenea, pruritul anal este însoțit de durere și arsură.

Diagnosticul de pruritus ani este pus de către medicul specialist după efectuarea unei examinări fizice, care ar putea releva modificări ale pielii perianale.

Dieta este un factor cheie al acestei afecțiuni. Prin consumul de alimente picante și acide, produse lactate sau de cofeină și alcool, poate fi provocată sau agravată mâncărimea anală.

Ce este pruritul anal?

Pruritul anal (PA) este o afecțiune a pielii ce determină o senzație intensă de mâncărime și arsură în jurul anusului, provocând nevoia de a scărpina pielea afectată.

Care sunt tipurile de mâncărime anală?

Tipurile de mâncărime anală sunt cel primar, idiopatic și cel secundar, în funcție de prezența afecțiunilor patogene.

Tipurile de mâncărime anală sunt:

 • Prurit anal primar, sau idiopatic, care este benign, recurent și extrem de inconfortabil, iar cauzele apariției mâncărimii anale nu sunt cunoscute.
 • Prurit anal secundar, care apare în urma unei afecțiuni ale pielii, precum psoriazisul, a unei afecțiuni sistemice, precum bolile hepatice sau hipertiroidismul, ori în urma unei infecții.

Care sunt cauzele pruritului anal?

Cauzele mâncărimilor anale sunt diverse, în funcție de prezența afecțiunilor. Acestea sunt clasificate ca fiind primare, dacă nu există o afecțiune, sau secundare, dacă sunt cauzate de o tulburare dermatologică, sistemică sau anorectală.

Mâncărimea este cauzată de o secreție din canalul anal ce provoacă iritație. Scărpinarea și traumele repetitive pot activa fibrele nervoase locale, încetinind astfel procesul de recuperare.

Pielea perianală este sensibilă și se poate irita ușor datorită unor reacții alergice provocate de cosmetice sau în urma utilizării hârtiei igienice aspre sau a apei fierbinți. Pruritul anal poate fi cauzat și de anumite afecțiuni ale tractului digestiv care provoacă constipație și diaree.

Cauzele pruritului anal pot fi:

 • afecțiunile pielii, precum psoriazisul sau dermatita de contact. Acestea sunt, de cele mai multe ori, provocate de anumite substanțe chimice iritante din compoziția săpunurilor, unguentelor sau a șervețelelor umede. Se manifestă prin eritem, vezicule sau piele solzoasă.
 • cosmeticele, care conțin parfum și alte substanțe iritante care pot provoca alergii și iritații ale pielii perianale.
 • igiena riguroasă, în special după defecație și în perioadele calde, când transpirați în exces. Umezeala și urmele de materii fecale pot irita pielea sensibilă din jurul anusului, provocând mâncărimi.
 • afecțiunile rectale sau anale, precum hemoroizii și fisurile anale. Acestea au ca simptome principale inflamația și mâncărimea, pielea perianală fiind iritată.
 • infecțiile cauzate de dermatofiți sau de bolile cu transmitere sexuală, care provoacă umflături, fisuri sau decolorarea pielii perianale.
 • afecțiunile sistemice, precum diabetul zaharat, leucemia, insuficiența renală sau hipertiroidismul cauzează prurit anal.
 • incontinența care apare în cazul diareei, dietei, constipației sau a unor rupturi la nivelul canalului anorectal și care cauzează mâncărimi datorită scurgerii de fluide biologice ce pot fi iritante.
 • alimentele picante și cele acide, precum sunt citricele, ardeii iuți și roșiile, produsele lactate, dar și cofeina, băuturile carbogazoase și alcoolul pot provoca mâncărime anală.
 • medicamentele orale de tipul laxativelor, antibioticelor sau cele pe bază de chinidină și ulei de mentă, de asemenea, pot provoca pruritus ani.

Care sunt tratamentele pruritului anal

Tratamentul pruritului anal este ales în funcție de existența patologiilor. Se concentrează, de obicei, pe stabilirea unei bune igiene anale, pentru a curăța, usca și trata simptomele pielii perianale. Dacă pruritul anal este secundar, este necesară tratarea afecțiunii de bază.

Metodele de tratament pentru pruritul anal sunt:

 1. Aplicarea unguentelor
 2. Administrarea antibioticelor și antifungicelor
 3. Injecția cu albastru de metilen

Aplicarea unguentelor

Unguentele potrivite pentru prurit anal sunt cele pe bază de capsaicină și oxid de zinc, care funcționează ca analgezic, calmant și antiinflamator.

Capsaicina este un alcaloid ce se găsește în plantele din familia Solanaceae și este eficientă în tratarea durerii și a pruritului. Folosită topic, este un depresor activ implicat în sinteza, depozitarea, transportul și eliberarea substanței P, care este o neuropeptidă mediatoare a durerii și mâncărimii de la sistemul nervos central și către periferie.

Capsaicina este folosită de puțin timp pentru tratarea pruritului anal, dar s-a dovedit a fi sigură și eficientă în cazurile idiopatice severe și netratabile, în urma studierii acesteia pe un eșantion de 44 de pacienți, dintre care 31 au fost mulțumiți de efectele sale. Studiul, „Capsaicina topică – un tratament nou și eficient pentru pruritul idiopatic netratabil”, a fost efectuat în anul 2003 de J. Lysy et al.

Oxidul de zinc protejează pielea perianală de substanțele iritante și are rol în tratarea rănilor cronice și a unor afecțiuni dermatologice prin ameliorarea iritației, promovarea epitelizării și datorită proprietăților antioxidante, antibacteriene și antifungice.

Administrarea antibioticelor și antifungicelor

Pentru a vindeca infecțiile cu dermatofiți sau viermi intestinali, sunt utilizate antifungice și antibiotice cu spectru larg. Printre acestea se numără imidazolul topic, terbinafina, acidul fusidic, mupirocina sau fluconazolul.

Imidazolul topic este eficient în tratarea infecțiilor cu candida patogene sau a celor care nu răspund la tratament. Acidul fusidic și mupirocina sunt antibiotice topice ce se folosesc în cazul infecțiilor cauzate de streptococi.

Fluconazolul este un agent antifungic care omoară și oprește dezvoltarea microorganismelor din familia Candida, deoarece inhibă steroizii din celulele fungice și interferează cu sinteza peretelui celular.

Injecția cu albastru de metilen

Injecțiile intradermice cu albastru de metilen s-au dovedit eficiente în cazul pruritului idiopatic netratabil, deoarece întrerup terminațiile nervoase ale fibrelor nemielinizate ale pielii din jurul anusului, astfel scăzând intensitatea mâncărimii.

Acestea ameliorează și vindecă eficient simptomele, recurența fiind scăzută în cazul pruritului anal idiopatic, conform unui studiu efectuat pe 103 pacienți, „Urmărirea pe termen lung a injecției intradermice cu albastru de metilen pentru pruritul idiopatic netratabil, realizat în anul 2019, de către J. H. Kim et al.

Care sunt simptomele pruritului anal?

Simptomele asociate pruritului anal cuprind inflamația, arsura, durerea și, nu în ultimul rând, mâncărimea severă. Acestea pot fi persistente, dacă sunt cauzate de o afecțiune și se agravează în timpul somnului sau când este cald.

Simptomele pruritului anal sunt:

 • Mâncărimea
 • Durerea
 • Arsurile
 • Iritația
 • Ingroșarea pielii
 • Zgârieturile

Cum se diagnosticheaza pruritul anal?

Diagnosticul de pruritus ani este stabilit printr-un consult specializat, prin care se evaluează simptomele și se verifică istoricul medical, pentru a descoperi o potențială cauză. Medicul specialist va examina zona perianală în scopul observării unor modificări ale culorii sau texturii pielii, unor leziuni sau erupții. În cazul în care este vorba de o afecțiune dermatologică, este necesar un consult efectuat de medicul dermatolog, pentru a pune diagnosticul corect și a recomanda tratamentul corespunzător.

Dieta și mâncărimea anală

Dieta și mâncărimea anală sunt interconectate, alimentele consumate având un rol important în prevenirea sau ameliorarea simptomelor.

Pentru a preveni pruritul anal, este indicată evitarea condimentelor, roșiilor, citricelor, strugurilor, produselor lactate, a ciocolatei și a cofeinei sau a băuturilor alcoolice.

Acestea provoacă mâncărime anală datorită faptului că reduc presiunea sfincterului anal, determină reflexe anale exagerate sau, nedigerate, pot sensibiliza pielii perianală.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?