Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Tromboza Hemoroidala: Simptome, Poze & Tratament

tromboza hemoroidala
Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

Hemoroizii devin trombozați atunci când în interiorul acestuia se acumulează sânge care coagulează, formând un cheag. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă în cazul hemoroizilor externi, însă se poate întâmpla și în cazul celor interni.

Tromboza hemoroidală este cauzată de constipație, sarcină, diaree sau

efort și stat mult timp pe toaletă pentru a defeca, iar manifestările clinice includ sângerarea rectală, pruritul anal și creșterea unei umflături în jurul anusului.

Hemoroidul trombozat poate fi observat pe marginea anală, sub forma unei umflături dureroase, de culoare albăstruie. Acesta poate fi tratat fie chirurgical, fie conservativ, prin remedii naturiste sau medicamente.

Diagnosticul este stabilit de către medicul specialist care efectuează o examinare fizică, digitală sau alte proceduri de diagnostic, precum colonoscopia, anoscopia sau sigmoidoscopia.

Dacă tromboza se agravează, poate apărea necroza țesutului, o ulcerație la nivelul pielii perianale sau un abces perianal, dacă trombul este infectat.

Atât hemoroizii interni, cât și cei externi pot tromboza.

Ce sunt hemoroizii trombozați?

Tromboza Hemoroidala este o afecțiune ce apare atunci când hemoroizii inflamați se dilată atât de mult încât micșorează canalul anorectal, obstrucționează circulația sangvină și provoacă acumularea și coagularea sângelui într-un cheag.

Care sunt cauzele hemoroizilor trombozați?

Cauzele hemoroizilor trombozați includ presiunea intrarectală excesivă, ce poate fi provocată de diverși factori, slăbirea țesutului conjunctiv de susținere din pernele anale și reducerea fluxului sangvin din zona perianală.

Factorii declanșatori ai trombozei hemoroidale sunt:

  • Constipația, care este unul dintre factorii de risc ai apariției hemoroizilor și ai agravării lor, până la tromboză. Aceasta provoacă creșterea presiunii pelvine și poate duce la obstrucționarea și înghesuirea plexului hemoroidal.
  • Statul în exces pe toaletă și încordarea în timpul defecației, care apar în momentul în care eliminarea materiilor fecale este îngreunată din cauza unor factori fiziologici și provoacă, în timp, inflamația venelor hemoroidale. Aceste acțiuni, dacă sunt efectuate des, cresc presiunea la nivelul canalului anorectal și provoacă obstrucționarea fluxului sangvin.
  • Sarcina, în timpul căreia presiunea intraabdominală și pelvină sunt mult crescute din cauza greutății copilului, a coborârii perineului și a constipației frecvente. Hemoroizii externi trombozați apar la 12.2% – 34% dintre gravide, conform unui studiu intitulat „Epidemiologia leziunilor anale (fisuri și hemoroizi externi trombozați) în timpul sarcinii și post-partum”, realizat de L. Abramowitz et al., în anul 2003.
  • Diareea, care determină iritația mucoasei rectale și presiune ridicată la nivelul canalului anorectal datorită frecvenței mari de eliminare a scaunelor cu consistență apoasă și moale.

Care sunt simptomele hemoroizilor trombozați?

Simptomele hemoroizilor trombozați includ apariția unui nodul în jurul anusului, sângerarea rectală și pruritul anal.

Simptomele trombozei hemoroidale sunt:

  • Un nodul dureros și palpabil în jurul anusului, care variază în dimensiune și, uneori, poate deveni încarcerat pe întreaga circumferință a anusului. Acesta provoacă durere din cauza acumulării excesive de sânge, iar cu cât este mai mare în dimensiune, cu atât durerea se vindecă mai greu.
  • Sângerarea în timpul și după defecație, care apare frecvent în cazul hemoroizilor și, mai ales, în cazul trombozei acestora, din cauza eroziunii epiteliului scuamos ce îmbracă hemoroizii. Dacă tromboza se agravează, aceasta poate exploda, provocând sângerare rectală.
  • Pruritul anal, ce apare din cauza inflamării și iritării excesive a pielii perineale.

Cum arată hemoroizii trombozați?

Hemoroizii trombozați arată, de obicei, ca o mică umflătură localizată pe partea exterioară a anusului, de culoare albăstruie din cauza cheagului de sânge din interior.

Care sunt tratamentele pentru hemoroizi trombozați?

Tratamentele pentru hemoroizi trombozați sunt fie chirugicale, fie conservative, în funcție de dimensiunea trombului. Dacă acesta este mai mic decât bobul de mazăre, atunci se poate vindeca și apelând la metode conservative.

De cele mai multe ori, intervențiile chirurgicale sunt efectuate doar în primele 72 de ore de la declanșarea trombozei, intensitatea cea mai mare a simptomelor resimțindu-se după maxim 48 de ore. După 2-3 zile de la instalarea primelor semne ale trombozei, nodulul începe să se retragă, simptomele scad în intensitate și astfel, operațiile nu mai sunt necesare. În cazul optării pentru intervenții chirurgicale după cele 72 de ore, durerea resimțită după efectuarea unei hemoroidectomii ar fi mai severă decât durerea cauzată de hemoroizii trombozați.

Tratamentele sunt abordate în vederea tratării simptomelor și a grăbirii vindecării și nu pentru eliminarea cheagului, pe care organismul în reabsoarbe singur, de cele mai multe ori.

Tratamentele pentru hemoroizii trombozați includ:

Optarea pentru intervenții chirurgicale

Intervențiile chirurgicale pot consta în trombectomie externă, prin care se face o mică incizie în cheag pentru a fi drenat, sau în hemoroidectomie, prin care se elimină țesutul hemoroidal trombozat. Incizia este o variantă mai puțin sigură, deoarece cauzează hemoragii severe și o recurență mai mare a trombozei și, de aceea, nu mai este folosită de majoritatea medicilor.

Eliminarea cheagului prin metode chirurgicale este indicată după maxim o zi sau două de la instalarea trombozei.

Administrarea medicamentelor

Medicamentele flebotonice sunt eficiente în cazul hemoroizilor trombozați, ameliorând disconfortul, sângerarea, pruritul și durerea cauzată de hemoroidectomie. Acestea sunt reprezentate de fracția flavonoidică micronizată purificată (MPFF), care grăbește eliminarea completă a maselor trombotice din vasele sangvine.

Comparând MPFF cu placebo, se observă eficiența crescută a MPFF datorată activității antiinflamatorii și a scăderii nivelelor moleculelor de adeziune celulară din sângele venos regional, ICAM-1 și VCAM, potrivit studiului „Utilizarea fracției de flavonoide purificate micronizate împreună cu Rivaroxaban îmbunătățește rezultatele clinice și ecografice în tromboza venoasă femoropopliteală: Rezultatele unui studiu clinic pilot”, realizat de Kirill Lobastov et al. în anul 2018.

Folosirea băilor de șezut

Băile de șezut sunt o metodă simplă de a ușura disconfortul cauzat de tromboza hemoroizilor deoarece pot scădea presiunea intrarectală și pot relaxa sfincterele anale, dacă sunt efectuate de 3-4 ori pe zi. Acestea se realizează prin scufundarea anusului în apă caldă, cu o temperatură cuprinsă între 40 și 42 grade Celsius, pentru 3-5 minute.

Aplicarea cremelor

Nifedipina este medicament topic folosit în tratarea afecțiunilor dermatologice, inclusiv a hemoroizilor trombozați, deoarece relaxează mușchii și dilată vasele de sânge, crescând fluxul sangvin. Nifedipina este un blocant al canalelor de calciu și de nitrați, demonstrându-se că relaxează sfincterul anal intern, fiind astfel eficient în cazul trombozei.

Cum sunt diagnosticați hemoroizii trombozați?

Hemoroizii trombozați sunt diagnosticați în urma unui consult efectuat de către medicul specialist, prin care sunt verificate antecedentele medicale și este inspectat anusul cu scopul de a observa eventualele umflături.

Alte metode de diagnosticare ale trombozei hemoroidale sunt:

  • examenul rectal digital, folosit pentru a verifica dacă există sânge sau hemoroizi interni.
  • colonoscopia sau sigmoidoscopia, efectuate pentru a evalua prezența unor boli precum cele inflamatorii intestinale, cancerul sau polipii colorectali.
  • anoscopia, efectuată pentru a verifica partea inferioară a rectului.

Care sunt complicațiile hemoroizilor trombozați?

Complicațiile hemoroizilor trombozați sunt ulcerația pielii perianale sau necroza, care cauzează sângerări și durere severă, dar și abcesul perianal, ce apare în urma infectării acestora și poate provoca fistule anale.

Care sunt tipurile de hemoroizi trombozați?

Hemoroizii trombozați sunt de două tipuri, externi și interni.

Hemoroizi externi trombozați

Hemoroizii externi care trombozează reprezintă o complicație comună a hemoroizilor și cauzează durere severă datorită creșterii presiunii pelvine ce poate provoca încarcerarea hemoroizilor sub linia dentată. Aceștia arată ca o umflătură dureroasă și albastră, la marginea anusului.

Hemoroizi interni trombozați

Hemoroizii interni trombozați sunt mult mai puțin frecvenți și pot fi nepalpabili, cu excepția cazului în care ies din canalul anal. Aceștia se vindecă în câteva săptămâni, de cele mai multe ori, fără tratament.

Care este timpul de vindecare al hemoroizilor trombozați?

Timpul de vindecare al hemoroizilor trombozați este de 3-4 zile. Primele care dispar sunt durerea și inflamația, iar trombul se vindecă mai greu, retrăgându-se complet după aproximativ 2 sau 3 săptămâni.

Hemoroizii externi trombozați se retrag?

Da, hemoroizii externi trombozați se retrag. Acest proces are loc în câteva săptămâni, chiar și fără tratament

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?