Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

6 Tratamente Pentru Hemoroizi: Solutii Eficiente Dovedite Stiintific

tratamente pentru hemoroizi
Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

Tratamentul hemoroizilor poate consta atât în metode conservatoare, cât și chirurgicale, în funcție de gravitatea bolii hemoroidale. Tratamentele conservatoare oferă cele mai bune rezultate în cazul hemoroizilor de gradul I și II și implică medicamente orale, produse topice, băi de șezut sau modificări ale dietei. Dacă acestea nu acționează spre tratarea simptomelor, iar hemoroizii se agravează, dând simptome din ce în ce mai intense, atunci medicii specialiști pot recomanda proceduri medicale, invazive sau non-invazive.

Tratamentul este ales și în funcție de tipul hemoroizilor, interni sau externi. De cele mai multe ori, aceștia se tratează în moduri asemănătoare, însă intervențiile chirurgicale diferă, cei interni fiind tratați mai eficient prin metode minim-invazive, iar cei externi prin metode invazive.

Creșterea aportului de fibre

Dieta bogată în fibre este o metodă de a trata hemoroizii și cauzele apariției lor. Acestea se găsesc în fructe, legume și cereale și au capacitatea de a grăbi tranzitul intestinal și de a ușura procesul de eliminare a scaunelor, deoarece le măresc și înmoaie. Fibrele alimentare absorb apa și măresc volumul materiilor fecale, astfel că, în cazul scaunelor moi și apoase, vor deveni mai solide.

Există o multitudine de studii care arată importanța și efectele creșterii aportului de fibre, mai ales în cazul bolii hemoroidale incipiente, dar și avansate, de gradul II sau III.

Deoarece constipația și mișcările intestinale anormale, precum defecarea frecventă, forțarea și efortul de a defeca, au un rol crucial atât în apariția hemoroizilor, cât și în agravarea acestora, este important ca, pentru ameliorarea simptomelor, să fie introduse fibrele alimentare, într-o cantitate cât mai mare.

S-a demonstrat că acestea au un efect pozitiv în ceea ce privește prolapsul, sângerarea, durerea și mâncărimea. Riscul de apariție al sângerării a scăzut cu 50%, iar riscul ca simptomele să rămână persistente, fără o îmbunătățire vizibilă, cu 47%, conform meta-analizei „Fibre pentru tratamentul complicațiilor hemoroizilor: un review sistematic și o meta-analiză”, realizată de Pablo Alonso-Coello, pe un eșantion de 378 pacienți.

Aplicarea produselor topice

Produsele topice reprezintă un tratament antihemoroidal eficient, folosite pe scară largă în managementul conservator. Preparatele cu o eficiență crescută sunt cele care conțin agenți antiinflamatori și anestezici locali, care pătrund profund în piele și țesuturi, atingând o concentrație aparent suficientă pentru a-și putea exercita proprietățile terapeutice.

Aceste creme și unguente pot îmbunătăți microcirculația și fluxul capilar și pot reduce tonusul vascular și inflamația, astfel fiind vizibilă o îmbunătățire a simptomelor, precum durerea și pruritul cauzate de hemoroizi.

Cele mai utilizate ingrediente, care pot trata simptomele bolii hemoroidale și au puține reacții adverse, sunt acidul hialuronic, glicerina, trinitratul de gliceril și extractele din plante.

Acid hialuronic

Acidul hialuronic este principalul component din matricea extracelulară, motiv pentru care are un rol important în vindecarea rănilor, fiind unul dintre cele mai utilizare ingrediente în preparatele topice formulate cu scopul de a regenera țesuturile.

Una dintre cele mai importante proprietăți ale acestuia reprezintă capacitatea sa de a crea căi pentru migrarea celulară, printr-o rețea poroasă, prin care celulele și proteinele sunt difuzate selectiv. Procesele de migrare și proliferare a celulelor sunt etapele esențiale prin care țesutul trece spre vindecarea completă.

Studiind o cremă cu acid hialuronic, cei 36 de participanți au remarcat o diminuare semnificativă a durerii, sângerării, pruritului și inflamației asociate hemoroizilor, după folosirea acesteia. Studiul a fost realizat de Joksimovic N. et al. în anul 2012 și poartă denumirea „Eficacitatea și tolerabilitatea acidului hialuronic, a uleiului de arbore de ceai și a metil-sulfonil-metanului într-un nou dispozitiv medical de gel pentru tratamentul hemoroizilor într-un studiu clinic dublu-orb, controlat cu placebo”.

Glicerina

Glicerina, sau glicerolul, este un alcool trihidroxilic cu rol în reținerea apei și cu efect emolient, proprietăți benefice în tratarea pielii afectate, motiv pentru care este folosită pe scară largă în produsele topice.

S-a demonstrat că acest poliol are o multitudine de efecte pozitive asupra epidermei, precum hidratarea stratului cornos, îmbunătățirea protecției barierei cutanate și a funcțiilor mecanice, protecția față de substanțele iritante, inhibarea tranziției de fază a lipidelor din stratul cornos, grăbirea vindecării rănilor, dar și îmbunătățirea degradării desmozomale.

Trinitrat de Gliceril

Trinitratul de gliceril este un agent spasmodic, capabil să diminueze spasmele sfincterului anal datorate creșterii presiunii din interiorul canalului anal, mai ales în repaus.

Efectele sale terapeutice pot fi explicate prin eliminarea oxidului nitric, care provoacă atât vasodilatația venelor, cât și sfincterotomie chimică, care înseamnă reducerea tonusului muscular al sfincterului anal intern.

Odată ce spasmele și presiunea intrarectală sunt diminuate, circulația sangvină din zonă crește, ajutând astfel la vindecarea rănilor, conform analizei efectuate pe un eșantion de 58 de pacienți, „Unguentul Rectogesic (0.2% trinitrat de gliceril) ameliorează simptomele hemoroizilor asociate cu presiuni ridicate în repaus în canalul anal”, realizată de Tjandra JJ et al.

Administrarea medicamentelor orale

Medicamentele orale reprezintă o metodă de a trata hemoroizii, în special cei în primele stadii de dezvoltare. Pentru o eficiență crescută, acestea trebuie să conțină ingrediente precum castanul sălbatic (Aesculus hippocastanum), ghimpele pădureț (Ruscus aculeatus), dar și flavonoidele diosmină și hesperidină. Acestea s-au dovedit a fi un real ajutor în tratarea bolii hemoroidale datorită proprietăților antiinflamatorii, venotonice și astringente.

Castanul sălbatic

Castanul sălbatic, sau Aesculus hippocastanum, este un arbore a căror frunze și semințe conțin substanțe benefice pentru hemoroizi și insuficiența venoasă.

Semințele arborelui conțin substanțe chimice cu proprietăți terapeutice semnificative, precum cumarinele, proantocianidina A2, flavonoidele și saponinele triterpenice, escina și prosapogenina. Atât terpenele, cât și flavonoidele grăbesc procesul de vindecare al țesuturilor, având efect astringent, antimicrobian și de captare a radicalilor liberi, efecte ce duc la creșterea procesului de epitelizare, dar și la contracția rănilor, conform studiului realizat de Halil Aksoy în anul 2018, „Efectul extractului de semințe de castan sălbatic asupra matricei metaloproteinazei-1 și -9 în timpul vindecării rănilor diabeticilor”.

Ghimpele pădureț

Ghimpele pădureț are proprietăți venotonice, astringente și antiinflamatoare, tratând astfel mai multe dintre simptomele asociate hemoroizilor. Extractul este aprobat și de Comisia Germană E, pentru folosirea sa în tratarea bolii hemoroidale.

Efectele terapeutice ale extractului de Ruscus aculeatus se datorează prezenței saponinelor steroidiene, neoruscogenina și ruscogenina, substanțe utilizate în tratamentul varicelor și a bolii hemoroidale. S-a demonstrat că acestea au capacitatea de a reduce permeabilitatea macromoleculelor, prin creșterea activității leukotrienei B4, a histaminei și a bradikinei asupra endoteliului.

Diosmina și hesperidina

Diosmina și hesperidina sunt flavonoide extrase din citrice și reprezintă grupul medicamentelor flebotonice, cu rol în creșterea tonusului venos.

Acestea se găsesc, în general, sub forma fracției flavonoidice purificată și micronizată și sunt folosite pentru a crește drenajul limfatic și tonusul venos, prin scăderea producerii de norepinefrină și prin modularea semnalizării noradrenergice. De asemenea, acestea inhibă producția de substanțe inflamatorii, astfel având rol în reducerea inflamațiilor.

În cazul pacienților ce suferă de hemoroizi interni, tratamentul cu aceste venotonice a dus la oprirea sângerării și reducerea riscului de recidivă. Într-un studiu la care au participat 50 de pacienți, s-a demonstrat că la 80% dintre aceștia sângerarea a fost tratată în maxim trei zile. Studiul în cauză a fost realizat de Misra Mc et al., fiind intitulat „Studiu clinic randomizat al flavonoidelor micronizate în controlul timpuriu al sângerării hemoroizilor interni acuți”.

Administrarea supozitoarelor

Supozitoarele sunt considerate unul dintre tratamentele conservatoare ale hemoroizilor. Această formă farmaceutică este imersată în rect, unde se topește sau dizolvă, fiind absorbită rapid pentru a avea un efect sistemic sau local. Mecanismul de acțiune al acestora este explicat prin comprimarea vaselor de sânge din canalul anal, reducând astfel inflamația și disconfortul cauzat de hemoroizi.

Supozitoarele cu acid 5-aminosalicilic și cu streptokinază sunt unele dintre cele mai eficiente în tratarea hemoroizilor.

Acidul 5-aminosalicilic posedă efecte antiinflamatorii, iar supozitoarele ce conțin 500 mg ASA au capacitatea de a diminua durerea, sângerarea și tenesmul, precum și congestia plexului hemoroidal.

Streptokinaza (SK) este o substanță fibrinolitică ce interacționează cu plasminogenul, prin formarea unui complex activ de protează care să activeze glicoproteina în plasmină. Formele farmaceutice ce conțin 200000 UI SK s-au demonstrat eficiente în reducerea simptomelor hemoroizilor avansați, fiind sigure de utilizat, conform unui studiu realizat de F. Hernandez-Bernal et al., denumit „Supozitoarele cu streptokinază recombinantă în tratamentul bolii hemoroidale acute. Studiu multicentric randomizat dublu-orb controlat cu placebo (THERESA-2)”.

Folosirea băilor de șezut

Baia de șezut este unul dintre remediile bătrănești folosite pentru tratarea hemoroizilor. Baia Sitz este denumită după cuvântul german „sitzen”, care semnifică „a sta” și implică a sta cu fundul într-un vas cu apă caldă.

Această terapie tradițională are ca efect diminuarea spasmelor, datorită relaxării sfincterului anal, prin care este îmbunătățit fluxul sangvin în plexul hemoroidal. Astfel, vindecarea țesuturilor este grăbită, iar durerea este diminuată semnificativ.

Aceasta implică imersarea anusului în cadă sau într-un vas cu apă până la nivelul șoldurilor, de 40-42 de grade Celsius, timp de 3-5 minute, de 3-4 ori pe zi.

Ajustarea obiceiurilor de folosire a toaletei

Folosirea toaletei și obiceiurile intestinale au un rol important atât în prevenirea apariției hemoroizilor, cât și în tratarea acestora. Există un ciclu vicios între procesul de defecare și hemoroizi, deoarece se afectează reciproc. Obiceiurile anormale cauzate de constipație,, precum forțarea și efortul de a defeca, scaunele frecvente și eliminarea incompletă a scaunelor, duc la apariția hemoroizilor. Agravarea acestora este, de asemenea, cauzată de constipație și forțarea de a elimina scaunele.

Eliminarea materiilor fecale prin efort și forțare duce la creșterea presiunii intrarectale și la dilatarea pernei anale, care poate ieși în afara anusului. De asemenea, mușchiul lui Treitz se poate dezintegra după eforturi repetate, cauzând prolapsul complet și permanent al pernei anale.

Statul pentru o perioadă îndelungată pe toaletă provoacă relaxarea ligamentului suspensor al mucoasei, care nu mai revine la locul său nici după eliminarea scaunelor.

Pentru a ajusta obiceiurile de folosire a toaletei, este important de luat în calcul ca:

Durata maximă a procesului de defecare să fie de 3 minute;

In cazul constipației, să se utilizeze laxative;

Eliminarea scaunului să aibă loc atunci când există nevoia.

Optarea pentru intervenții chirurgicale

Procedurile chirurgicale reprezintă tratamentul bolii hemoroidale avansate, cu simptome intense, sau atunci când celelalte metode de tratament nu dau rezultate.

Hemoroizii pot fi tratați chirurgical prin trei proceduri: chirurgia excizională, hemoroidopexia cu stapler sau procedura pentru hemoroizi prolapsați (PPH) și ligatura arterei hemoroidale (HAL) sau ligatura arterei hemoroidale ghidată prin Doppler (DGHAL).

Hemoroidectomia, sau chirurgia excizională, este o metodă invazivă prin care se elimină componenta externă și pediculul vascular al hemoroizilor. Metoda Milligan-Ferguson este cea mai folosită în acest caz, care presupune legarea părții proximale a pediculului vascular și divizarea sa, după disecția efectuată cu un foarfece sau diatermie.

Hemoroidopexia cu stapler, sau metoda Longo, presupune tăierea unui inel de mucoasă redundantă din plexul hemoroidal cu ajutorul unui stapler. Această metodă are ca efect hemostaza, ridicarea și repoziționarea hemoroizilor în canalul anal.

Ligatura arterei hemoroidale este o metodă prin care se provoacă hemostaza plexului hemoroidal, prin sutura ramurilor arteriale hemoroidale distale, folosindu-se ca ghidaj Dopplerul.

Optarea pentru intervenții non-chirurgicale

Procedurile non-chirurgicale sunt considerate o metodă eficientă și nedureroasă de tratare a hemoroizilor, în special a celor interni. Acestea nu necesită internare și sunt realizate în cabinetele medicilor, ori în ambulatoriu. Printre acestea se numără ligaturarea cu bandă elastică, scleroterapia și coagularea cu infraroșu.

Ligaturarea cu benzi elastice implică legarea hemoroizilor la bază, cu ajutorul unei benzi elastice, pentru a fi provocată necroza, datorită opririi circulației sangvine.

Scleroterapia este o procedură prin care se tratează hemoroizii care sângerează, în general. Aceasta se realizează prin injectarea unei substanțe cicatrizante în țesutul hemoroidal, substanță care provoacă fibroza, inflamarea și hemostaza.

Coagularea cu infraroșu implică radiații infraroșii aplicate hemoroizilor, prin care aceștia se contractă și sunt fixați de țesutul subiacent.

Hemoroizii externi și interni se tratează la fel?

Da, hemoroizii externi și interni se tratează la fel. Tratamentele conservatoare sunt asemănătoare, urmărind ameliorarea durerii și a inflamației, însă procedurile medicale diferă, mai ales din cauza poziționării lor diferite. Hemoroizii interni sunt în special tratați prin intervenții non-chirurgicale, în timp ce hemoroizii interni sunt tratați mai degrabă prin intervenții chirurgicale.

Tratament Hemoroizi Externi

Hemoroizii externi sunt tratați, în primele stadii de dezvoltare, prin metode conservatoare care implică remedii naturiste, precum baia de șezut sau utilizarea ceaiurilor din plante medicinale, precum și aplicarea unor produse topice fără prescripție medicală sau administrarea unor medicamente pe bază de produse naturale. De asemenea, efectuarea regulată a exercițiilor moderate, precum și introducerea fibrelor în alimentație, reprezintă alte metode de tratament al hemoroizilor externi. Când acestea nu au randamentul scontat și hemoroizii se agravează și devin din ce în ce mai supărători, medicul specialist poate recomanda efectuarea unor intervenții chirurgicale, precum hemoroidectomia sau hemoroidopexia.

Tratament Hemoroizi Interni

Hemoroizii interni sunt tratați prin metode conservatoare, apelând la suplimente orale, produse topice și supozitoare antiinflamatoare. Și simptomele asociate acestora pot fi gestionate prin modificarea stilului de viață și a dietei, fibrele fiind eficiente în îmbunătățirea mișcărilor intestinale. Dacă însă hemoroizii au un grad avansat de prolaps și simptome severe, precum sângerare persistentă, aceștia pot fi tratați prin scleroterapie sau coagulare cu infraroșu.

Când să vezi un doctor pentru tratamentul hemoroizilor?

Trebuie să vezi un doctor care se ocupa de boala hemoroidala atunci când simptomele asociate hemoroizilor sunt severe și nu pot fi tratate prin management conservator. Un consult efectuat de medicul de familie, proctolog sau gastroenterolog este imperios necesar atunci când sângerarea este persistentă, durerea devine severă și insuportabilă, iar procesul de eliminare a scaunelor este dificil și dureros.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?