Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Prolaps Hemoroidal: Simptome, Cauze & Tratament

prolaps hemoroidal
Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

Hemoroizii prolapsați apar ca o complicație a inflamării excesive a hemoroizilor datorată constipației cronice, diareei, obezității sau sarcinii și se manifestă prin migrarea în exteriorul canalului rectal a pungii hemoroidale.

Prolapsul hemoroidal este însoțit de mâncărimi, iritații, disconfort sau dureri în timpul defecației, dar și în poziție șezândă.

Diagnosticul de prolaps hemoroidal este pus de medicul specialist, după efectuarea unor teste ce vor evidenția gradul de prolaps. În funcție de acesta, tratamentul poate fi nechirurgical, constând în aplicarea cremelor,  administrarea de suplimente sau alte remedii naturiste, sau chirurgical, precum scleroterapia sau coagularea.

Dacă un hemoroid prolapsat nu se retrage spontan sau manual, atunci acesta poate dezvolta complicații, precum trombozarea sau strangularea.

Ce sunt hemoroizii prolapsați?

Hemoroizii prolapsați sunt noduli care au migrat în afara anusului datorită umflării excesive. Deși pot fi confundați cu hemoroizii externi, cei prolapsați se formează în interiorul rectului și se extind în afara rectului, prin anus.

Care sunt simptomele hemoroizilor prolapsați?

Simptomele hemoroizilor prolapsați pot fi diverse. Prolapsul nu este, în sine, dureros însă poate fi însoțit de anumite simptome ce pot produce disconfort și chiar durere.

Simptomele asociate prolapsului hemoroidal sunt:

 • Apariția unui nodul nedureros – Hemoroidul prolapsat se prezintă ca o umflătură moale, nedureroasă, fiind o „pungă hemoroidală”. Acest nodul este descoperit după o mișcare intestinală, la ștergere și poate fi diagnosticat în urma unui consult specializat.
 • Sângerarea – Sângerarea este un simptom comun și apare în urma mișcărilor intestinale, observându-se ca un strat pe reziduurile fecale, ori pe hârtia igienică.
 • Iritarea sau mâncărimea – Pielea perianală se poate irita, provocând și prurit anal, din cauza secreției de mucus ce însoțește migrarea hemoroizilor în afara canalului anal. Mucusul albicios și lipicios creează disconfort, având uneori și un miros neplăcut.
 • Evacuarea incompletă – Inflamarea excesivă a zonei rectale poate cauza senzația de evacuare incompletă a materiilor fecale, ca și cum intestinele sunt încă pline, chiar și după defecație. Efortul de a continua mișcarea intestinală poate agrava situația hemoroizilor.

Care sunt cauzele hemoroizilor prolapsați?

Apariția hemoroizilor și ieșirea lor în afara anusului sunt cauzate de aceiași factori, precum stilul de viață și diferite afecțiuni. Prolapsul se petrece atunci când ligamentul lui Treitz și cel longitudinal alăturat se relaxează și sunt întrerupți în urma șederii într-o poziție ghemuită sau pe toaletă.

Factorii de risc care cresc riscul de apariție și prolapsare a hemoroizilor sunt:

 • Încordarea – Efortul depus timp îndelungat pentru a defeca crește presiunea exercitată asupra pelvisului, hemoroizii fiind împinși în afara canalului rectal, prin anus. Constipația și diareea sunt principalele cauze ale necesității de încordare în timpul mișcărilor intestinale.
 • Constipația cronică – O dietă cu conținut scăzut de fibre, lipsa hidratării sau alți factori fiziologici pot cauza constipație, adică mișcări intestinale rare. Dacă aceasta nu este tratată, produce inflamarea hemoroizilor care poate fi urmată de expulzarea lor în afara anusului.
 • Diareea cronică – Prolapsul hemoroidal poate fi cauzat și de diaree, caracterizată prin scaune moi și apoase. Mișcările intestinale dese care însoțesc această afecțiune provoacă migrarea pernei anale, expulzând-o în exteriorul canalului rectal.
 • Sarcina – Presiunea abdominală crescută, distensia abdominală și poziția feselor din timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină sunt principalele cauze pentru care o femeie însărcinată poate suferi de boala hemoroidală și prolaps.
 • Lipsa activității fizice – O viață sedentară poate fi cauza constipației, care poate agrava starea hemoroizilor, inflamarea lor și prolapsarea. Statul în șezut mult timp determină acumularea de sânge, ceea ce duce la apariția hemoroizilor congestionați și la presiune în zona anală.

Cum arată în poze hemoroizii prolapsați?

Hemoroizii prolapsați arată ca niște mici noduli, simțindu-se în afara anusului.

Prolaps Hemoroidal - Ilustratie Grafica

Care sunt tratamentele hemoroizilor prolapsați?

Tratamentele hemoroizilor prolapsați sunt alese în funcție gradul de severitate, astfel că, un hemoroid prolapsat care se retrage de la sine poate fi tratat nechirurgical, iar unul care rămâne permanent prolapsat necesită intervenții chirurgicale pentru a fi eliminat.

Metodele de tratament pentru hemoroizii prolapsați sunt:

 1. Suplimente pe bază de diosmină și hesperidină
 2. Unguente și creme
 3. Intervenții chirurgicale
 4. Scleroterapia
 5. Coagularea

Suplimente pe bază de diosmină și hesperidină

Suplimentele alimentare sau medicamentele orale sunt un bun mod de a trata simptomele asociate cu prolapsul hemoroidal. Diosmina și hesperidina, glicozide flavonoide din citrice, s-au dovedit a fi foarte eficiente în tratarea hemoroizilor datorită proprietăților antioxidante și antiinflamatoare. Acestea au capacitatea de a ameliora disconfortul, de a scădea durerea și sângerările.

Unguente și creme

Tratamentele topice sunt cele mai simple și rapide metode de a calma disconfortul datorat hemoroizilor prolapsați. Cremele și unguentele pe bază de plante sunt utile deoarece reduc inflamația și calmează pruritul.

Dintre cele mai eficiente ingrediente se numără extractul de gălbenele, un eficient antiinflamator și cicatrizant datorită prezenței carotenului, extractul de propolis, cu acțiune antiinflamatoare datorată taninilor și cu rol în regenerarea țesuturilor, dar și acidul hialuronic, care oferă elasticitate pielii, ajutând la reducerea inflamației.

Intervenții chirurgicale

Tratamentul chirurgical este recomandat atunci când metodele alternative nu au avut efectul scontat și sunt obligatorii în cazul hemoroizilor prolapsați permanent.

Hemoroidectomia este o procedură chirurgicală, ambulatorie și rapidă, prin care se elimină țesutul hemoroidal, dar care are efecte postoperatorii, precum sângerare, durere sau incontinență fecală.

O altă intervenție chirurgicală este hemoroidopexia, o procedură prin care hemoroizii prolapsați se „capsează” pentru a întrerupe fluxul sangvin, fiind apoi repoziționați în partea de sus a anusului.

Scleroterapia

O procedură prin care hemoroizii pot fi micșorați este scleroterapia, prin care aceștia sunt injectați cu o substanță chimică sclerozantă. Injecția este puțin sau deloc dureroasă și are ca scop oprirea circulației sângelui prin hemoroid, care se va cicatriza și va cădea.

Coagularea

Coagularea este o metodă ce implică căldură, raze infraroșii sau laser, în urma căreia țesutul hemoroidal prolapsat devine fibrozat. Această tehnică însă nu oprește recurența bolii hemoroidale, având și efecte secundare, precum sângerarea.

Cum se diagnostichează hemoroizii prolapsați?

Hemoroizii prolapsați pot fi diagnosticați în urma unui consult medical, efectuat în poziție ghemuită.

Diagnosticul de prolaps hemoroidal este pus de un medic proctolog, în urma unei examinări fizice amănunțite ce cuprinde teste de tipul:

 • Testul de încordare
 • Testul de prolaps folosind tifon și un anoscop
 • Testul de prolaps folosind un anoscop bilobar.

Hemoroizii prolapsați pot duce la complicații?

Da, prolapsul hemoroidal se poate complica dacă este permanent și nu este tratat ca atare. Cele mai grave complicații pot fi:

 • Trombozarea – Tesutul hemoroidal prolapsat pote acumula sânge ce se coagulează și formează cheaguri. Hemoroizii trombozați devin dureroși, având aspectul unor noduli de culoare albăstruie.
 • Strangularea – Spasmul mușchilor sfincter împiedică retragerea hemoroizilor, aceștia rămânând prinși în exteriorul canalului anal. În timp, prin nodulii hemoroidali nu va mai circula sângele, devenind hemoroizi strangulați.
Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?