Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Hemoroidopexia Cu Stapler (Longo): Indicatii, Eficacitate & Procedura

HEMOROIDOPEXIA Cu Stapler
Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

Hemoroidopexia cu stapler, metoda Longo, este o metodă chirurgicală de tratament a bolii hemoroidale, prin capsarea și fixarea hemoroizilor interni pe peretele anorectal. A fost introdusă de Longo, în anul 1998.

Aceasta este indicată mai ales în cazul hemoroizilor de gradul III cu prolaps, în cazul în care alte abordări de tratament nu au dat randament, fiind o metodă eficientă, cu o recurență de 36%.

Pregătirea preoperatorie poate include efectuarea unei clisme și administrarea profilactică a antibioticelor. Procedura prin care se efectuează operația cu stapler conține mai multe etape, începând cu divizarea țesutului, capsarea cu ajutorul staplerului și încheind cu verificarea suturii, pentru a opri sângerarea, dacă este prezentă.

Hemoroidopexia este contraindicată dacă există hemoroizi externi sau trombozați, stenoză anală, cangrenă sau prolaps rectal complet. Complicațiile acesteia includ sângerarea, incontinența fecală și retenția urinară.

Ce este hemoroidopexia?

Hemoroidopexia, cunoscută și ca metoda Longo sau procedura pentru hemoroizi prolapsați (PPH), este o intervenție chirurgicală de tratare a hemoroizilor ce presupune utilizarea unui dispozitiv de capsare, numit stapler, pentru a elimina mucoasa de deasupra hemoroizilor. Astfel, țesutul prolapsat este readus în poziție anatomică normală.

Această metodă a fost introdusă în anul 1998 de către Longo și a fost frecvent utilizată încă de atunci.

Indicațiile hemoroidopexiei

Hemoroidopexia este indicată mai ales dacă celelalte abordări medicale de tratare a hemoroizilor nu au dat randament.

Indicațiile hemoroidopexiei sunt:

 1. hemoroizii de gradul III
 2. hemoroizii de gradul IV

Eficacitatea hemoroidopexiei

Eficacitatea hemoroidopexiei este satisfăcătoare în general, rezultatele pe termen lung fiind bune, cu reducerea durerii și a sângerării severe și moderate cu 75-88% și vindecarea pruritului, arsurii și a disconfortului la peste 50% dintre pacienți, conform studiului „Rezultatele pe termen lung ale hemoroidopexiei cu capse”, efectuat de Maciej Michalik et al., la Spitalul Ceynowa, Departamentul de Chirurgie Generală și Vasculară, din Wejherowo, Polonia.

Pregătirea preoperatorie

Pregătirea înaintea hemoroidopexiei necesită efectuarea unei clisme înainte cu o oră sau administrarea de antibiotice profilactice, după preferința chirurgului.

Procedura

Procedura de efectuare a metodei Longo a fost standardizată progresiv, folosindu-se un kit ce conține un capsator special și un hemi-anoscop.

Procedura se efectuează, de cele mai multe ori, sub anestezie locală sau generală, pacientul aflându-se în poziție de litotomie. Aceasta începe cu dilatarea progresivă a canalului anal prin introducerea unui dilatator anal circular care se fixează pe piele.

Apoi, pe mucoasă și submucoasă, la 3-4 cm deasupra liniei pectinate, se plasează o sutură de tip „purse-string”, fără a afecta stratul muscular și sfincterul intern. Această sutură continuă este realizată cu Prolene 00, cu puncte suficient de apropiate unul de altul, pentru a evita orice suprapunere neregulată a mucoasei. În acest sens, hemi-anoscopul este introdus în dilatator pentru a permite plasarea acestei suturi, acesta fiind tras în exterior în fiecare punct al suturii pentru a evita efectul de spirală.

În urma acestei etape, capsatorul se introduce în canalul anal, în poziție deschisă, pentru a strânge șnurul și apoi se închide. Capsatorul trebuie ținut corect în interior, pentru a capsa în rect și nu în canalul anal.

Mușchii sunt apoi strânși progresiv, având în vedere ca nici hemoroizii, nici linia dentată să nu fie incluse între mușchi, ceea ce ar provoca durere severă.

Imediat după aceste etape, linia de sutură este verificată pentru a observa o posibilă sângerare arterială, care ar putea fi tratată prin suturi hemostatice. În canalul anal va fi lăsat un dop hemostatic de tifon sau un drenaj moale.

Limitările și contraindicațiile hemoroidopexiei

Limitările și contraindicațiile hemoroidopexiei se referă la anumite boli anorectale sau tipuri de hemoroizi care ar necesita alte tratamente, precum:

 • hemoroizii externi
 • sepsisul anal concomitent cu cangrenă
 • tromboza hemoroidală sau cangrena
 • stenoza anală
 • prolapsul rectal complet
 • leziunile preexistente ale sfincterului.

Complicațiile hemoroidopexiei

Complicațiile hemoroidopexiei pot apărea imediat postoperator sau la o anumită perioadă. Cele mai frecvente complicații sunt:

 • sângerarea – este cea mai frecventă complicație, apărând în general imediat după operație sau începând cu a 7-a zi postoperatorie. Rata de incidență a sângerării postoperatorii precoce variază între 0% și 68%.
 • incontinența fecală, datorată leziunii sfincterului.
 • sângerarea la locul anastomozei sau formarea de hematom.
 • retenția urinară.
Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?