Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Scleroterapia Pentru Hemoroizi: Ce este, Eficienta & Pret

Scleroterapia pentru hemoroizi
Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

Scleroterapia este o metodă non-invazivă de tratare a hemoroizilor, folosită pentru prima dată în anul 1928 de către Blanchorde.

Această procedură presupune injectarea hemoroidului cu un lichid cicatrizant ce induce o reacție inflamatorie a țesutului submucos și fibroza acestuia. Astfel, se produce blocajul suportului vascular ce duce la o reducere a volumului hemoroidal. În cele din urmă, hemoroidul se fixează în poziția sa normală, limitându-se astfel și posibilele reapariții ale bolii.

Substanțele chimice folosite ca agenți sclerozanți sunt acidul carbolic, moruatul de sodiu, tetradecilul de sodiu și chinina în uree.

Scleroterapia este eficientă în cazul hemoroizilor de gradul I și II, având un cost cuprins între 500 și 900 lei per ședință.

Procedura necesită pregătire prealabilă, și anume curățarea rectului prin efectuarea unei clisme, dacă nu au existat mișcări intestinale. Apoi, după așezarea pacientului în poziție adecvată, hemoroidul este injectat cu o soluție cicatrizantă pentru a opri alimentarea cu sânge, urmând eliminarea sa.

În cazul hemoroizilor externi și trombozați, fistulelor și fisurilor anale, scleroterapia este contraindicată. Aceasta poate provoca efecte adverse, precum sângerarea, durerea, stenoza sau retenția urinară, iar simptomele hemoroizilor pot reapărea în aproximativ 70% din cazuri.

Ce este scleroterapia?

Scleroterapia este o metodă non-invazivă, care poate fi efectuată și în cabinetul medicului. Principiul pe care se bazează această metodă presupune micșorarea hemoroidului prin injectarea unui iritant chimic sau a unui sclerozant la baza acestuia, în zona submucoasă în care este fixat. Această substanță chimică întărește țesutul, astfel fiind restricționată alimentarea cu sânge. În cele din urmă, hemoroidul se micșorează în dimensiuni.

Indicații ale scleroterapiei

Indicațiile scleroterapiei pentru hemoroizi includ hemoroizii simptomatici, în special atunci când există sângerare. Procedura este eficientă mai ales în cazul hemoroizilor interni de gradul I și al celor mici, de gradul II.

Indicațiile scleroterapiei cuprind:

 1. hemoroizi de gradul I
 2. hemoroizi de gradul II

Eficacitatea scleroterapiei

Eficacitatea scleroterapiei este ridicată, sângerarea fiind rezolvată în 69% dintre cazuri, iar prolapsul de gradul II doar la 35% din pacienți, conform studiul realizat în anul 2007, de către Cocorullo et al., denumit „Managementul non-chirurgical al bolii hemoroidale”.

Prețul scleroterapiei

Prețul scleroterapiei începe de la 500 lei și poate ajunge la 900 lei per ședință, fiind diferit de la o clinică la alta.

Prețul scleroterapiei în funcție de clinici și orașe, este:

 • 900 – 1000 LEI/ședința – Clinica VenArt, București
 • 700 – 900 LEI/ședința – Clinica Medvarix, Timișoara
 • 600 LEI/ședința – Institutul Venelor, București
 • 500 LEI/ședința – Clinica Doctor Cibu, Alba Iulia

Pregătirea preoperatorie

Pregătirea preoperatorie include eliminarea materiilor fecale sau, în caz contrar, efectuarea unei clisme, pentru a fi împiedicată eliminarea unor scaune tari imediat după injecție.

Procedura

Procedura pe care se bazează scleroterapia presupune injectarea la baza hemoroizilor a unei substanțe chimice, precum ALTA (sulfat de aluminiu și potasiu și acid tanic) polidocanolul sau chinina în uree, pentru a provoca o reacție inflamatorie care va comprima vasele de sânge care îl alimentează, astfel micșorându-se în dimensiuni.

Limitările și contraindicațiile scleroterapiei

Limitările și contraindicațiile scleroterapiei includ alergia la sclerozant, sarcina, tromboza venoasă acută și boala arterială severă.

Alte limitări și contraindicații ale scleroterapiei sunt:

 • hemoroizii externi;
 • fistulele anale și abcesul perianal;
 • hemoroizii care au trombozat;
 • fisurile anale.

Complicațiile scleroterapiei

Complicațiile scleroterapiei nu apar des deoarece injectarea este sigură și ușor de efectuat. Acestea apar totuși dacă injecția a fost poziționată greșit.

Astfel, complicațiile scleroterapiei sunt:

 • durerea
 • sângerarea
 • stenoza, motiv pentru care repetarea scleroterapiei trebuie evitată
 • retenția urinară și impotența.

Recurența

Recurența este de aproximativ 70-80% în primii 4 ani după procedură, conform unui studiu denumit „Rezultatele pe termen lung ale scleroterapiei cu injecție de fenol în doze mari, într-o singură ședință, pentru hemoroizi” efectuat de G. Santos et al. în cadrul Departamentului Universitar de Chirurgie și Școlii de Medicină din Londra.

Ce alternative există?

Alternativa scleroterapiei poate fi o altă metodă non-invazivă, și anume ligaturarea cu bandă elastică, prin care este provocată căderea hemoroidului prin legarea sa cu o bandă care întrerupe circulația sangvină, sau o metodă invazivă, hemoroidectomia, prin care țesutul hemoroidal este eliminat. Acestea sunt foarte eficiente și pot fi alese mai ales atunci când scleroterapia este contraindicată.

Scleroterapia comparată cu ligaturarea cu benzi elastice

Scleroterapia s-a dovedit a fi mai puțin eficientă decât ligaturarea cu benzi elastice, în ceea ce privește rezolvarea simptomelor asociate hemoroizilor, în special prolapsul și sângerarea dar posibilitatea de reapariție a bolii este aproximativ egală.

Paulo Salgueiro et al., în cadrul Departamentului de Gastroenterologie al Spitalului Universitar din Porto, Portugalia a efectuat un studiu, „Proceduri de cabinet în managementul bolii hemoroidale: Ligatura cu bandă elastică versus scleroterapie”, care a comparat cele două proceduri, rezultatele fiind următoarele:

Satisfacția pacienților – 46.7% în cazul scleroterapiei vs. 77.8% în cazul bandării;

Controlul prolapsului și al sângerării – 66.4% în cazul scleroterapiei vs. 93.1% în cazul bandării;

Durerea post-procedurală – 14% în cazul scleroterapiei vs. 24% în cazul bandării.

Scleroterapia comparată cu hemoroidectomia

Comparând eficiența scleroterapiei cu cea a hemoroidectomiei, se observă că hemoroidectomia este cu mult mai eficientă. Hemoroidectomia are o rată de succes de 80%, iar scleroterapia de doar 53%. Satisfacția pacienților în urma hemoroidectomiei a fost de 88%, față de 70%, în cazul pacienților tratați prin scleroterapie. Aceste date au fost prezentate în studiul „Un studiu prospectiv care compară noua scleroterapie și hemoroidectomia din punct de vedere al rezultatelor terapeutice la 4 ani de la tratament”, realizat de T. Yano et al. în cadrul Institutului Colo-proctologic al Spitalului Matsuda din Japonia.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?