Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Recuperare operație hemoroizi

author photo

Scris De:

Emanuel

Recuperarea după o intervenție chirurgicală de îndepărtare a hemoroizilor poate dura între câteva zile și câteva săptămâni. Durata de recuperare constă atât în tipul intervenției chirurgicale, cât și de gradul de gravitate al bolii hemoroidale înainte de intervenție. Partea cea mai rea este că pot apărea complicații după operația de hemoroizi, însă pe parcursul acestui articol vom discuta despre toate aspectele recuperării de după intervenție. Așadar, te invităm să lecturezi întregul articol.

Ce trebuie să facem?

Când vine vorba despre recuperarea după operația clasică de hemoroizi, sunt câteva lucruri de care să ții cont pentru a te feri de complicații și pentru a avea parte de o recuperare armonioasă. Iată de ce trebuie să ții cont:

 • Dieta. Un medic pentru hemoroizi îți poate recomanda un regim hemoroizi potrivit ție, sau măcar câteva sfaturi de alimentație. De exemplu, alimentele foarte condimentate și cele picante sunt total excluse. La fel este și alcoolul. Toate produsele de acest fel dăunează foarte tare zonei rectale și, dacă le consumi, te poți alege cu niște complicații tare urâte. Este esențial să adopți o dietă bogată în fibre și să te hidratezi corespunzător.
 • Calmante. Este foarte posibil să te confrunți cu durerea, și este un lucru normal după intervenția chirurgicală de îndepărtare a hemoroizilor, indiferent de tipul acesteia. Poți alege niște calmante clasice, de la farmacie, sau poți opta pentru cele naturiste. Alte simptome frecvente după chirugie sunt: sângerarea, imposibilitatea de a defeca și mâncărimile.
 • Băi de șezut. Sunt cea mai potrivită variantă atunci când vine vorba de calmarea simptomelor. De asemenea, băile de șezut ajută și la vindecarea mai rapidă a zonei, mai ales dacă se adaugă ingredientele potrivite în apă. Am vorbit mai pe larg despre aceste băi de șezut într-un articol anterior. Citește-l și tu chiar AICI (link).
 • Folosește perna de șezut. În primele zile de după intervenție îți va fi destul de greu să stai în șezut, iar dacă o faci, cu toate că simți disconfort, nu vei face altceva decât să agravezi zona și să favorizezi apariția complicațiilor. Pentru a sta în șezut fără probleme, folosește o pernă de șezut.

Ce trebuie să nu facem?

 • Nu consuma alimente tari, care te pot face să ai un scaun tare. Ci din contră, consumă alimente moi care să-ți confere o defecație ușoară. Constipația trebuie evitată cu orice preț. Pentru o defecație lină poți încerca un balsam de scaun.
 • Nu te forța la baie dacă nu poți defeca. Imposibilitatea de a defeca este un simptom des întâlnit în primele zile de recuperare.
 • Evită pe cât de mult activitățile fizice. Profită de ocazie și odihnește-te cât mai mult. Statul în pat, întins, te va ajuta să te recuperezi mai repede.

Complicații după operația de hemoroizi

În funcție de complexitatea intervenției chirurgicale pot apărea și complicațiile. O procedură mai complexă poate avea ca urmări complicații mai severe, în timp ce procedurile simple au un risc minim de complicații. În rândul procedurilor simple se numără cele pentru care nu este nevoie de anestezie. Iar în categoria celor complicate le încadrăm pe cele care au nevoie de anestezie pentru a fi executate. Într-adevăr, complicațiile sunt destul de rare, însă nu excluse. Iată cu ce te poți confrunta:

 • Sângerări și dureri.
 • Infecție în zona anală.
 • Reapariția hemoroizilor.
 • Îngustarea deschiderii anale.
 • Incontinența.

Umflătura după operația de hemoroizi

Dacă optezi pentru o operație pentru hemoroizi externi, există șanse să ai parte după aceasta de o umflatură în zona respectivă. Umflătura poate apărea și în interior, în cazul operației pentru hemoroizi interni, însă nu este vizibilă. Poți scăpa de această umflatură foarte ușor, cu ajutorul calmantelor sau a aplicării pe zona inflamată a unor pungi cu gheață.

Concluzie

Recuperarea după intervenția chirurgicală de îndepărtare a hemoroizilor nu este deloc una simplă, așadar, gândește-te foarte bine înainte dacă vrei să te supui atâtor riscuri, mai ales cand pretul unei operatii de hemoroizi externi sau interni poate fii atat de scumpa.

P.S: Noi îți recomandăm să optezi pentru operația de hemoroizi doar în cazul în care nici un alt tratament nu și-a făcut efectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?