Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Ligaturare Benzi Elastice: Eficacitate, Pret & Rata De Succes

bandarea hemoroizilor
Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

Ligaturarea cu benzi elastice este una dintre metodele non-invazive de tratare a hemoroizilor. Este extrem de eficientă, ușoară și poate fi efectuată în cabinetul medicului sau în ambulatoriu. Bandarea hemoroizilor se face cu benzi elastice care se leagă la baza hemoroidului, provocând eliminarea acestuia.

Ligaturarea cu benzi elastice este utilizată în cazul hemoroizilor prolapsați cu mucus, dar și al hemoroizilor interni de gradul II și III, cu simptome incipiente. Este o metodă eficace, scăzând simptomele în proporție de peste 80%, în funcție de severitatea bolii hemoroidale.

Pregătirea preoperatorie nu este complexă, fiind necesară doar eliminarea materiilor fecale în aceeași zi sau în ziua precedentă operației.

Procedura se desfășoară prin introducerea unui ligator, cu ajutorul unui endoscop, în canalul anal. Cu ajutorul unui forceps, hemoroidul este prins, iar prin acționarea ligatorului, benzile elastice se fixează la baza țesutului hemoroidal.

Ca orice altă intervenție, ligaturarea are limitări și contraindicații, precum stenoza anală și hemoroizii interni prea mari sau prea mici, în cazul cărora ar fi dificilă fixarea benzii elastice. De asemenea, bandarea prezintă și o serie de complicații, precum durerea, sângerarea, sepsisul pelvin, decesul și posibilitatea reapariției hemoroizilor, în proporție de aproximativ 12%.

Ce este ligaturarea cu benzi elastice?

Ligatura hemoroizilor cu benzi elastice este o metoda de tratament al hemoroizilor, principiul care stă la baza procedurii este provocarea ischemiei țesutului hemoroidal prin plasarea unei benzi elastice la baza acestuia. Țesutul se va desprinde în aproximativ o săptămână, lăsând în urmă o cicatrice care permite vindecarea și fixarea țesutului de mușchiul subiacent. Fiind o metodă eficientă, rapidă și frecvent utilizată pentru a trata non-invaziv hemoroizii

Când este recomandată ligaturarea cu benzi elastice?

Ligaturarea cu benzi elastice este utilizată în cazul hemoroizilor de gradul I și II, dar și în unele cazuri de hemoroizi de gradul III.

Ligaturarea cu benzi elastice este recomandată pentru:

 • hemoroizi interni de gradul II și II incipient
 • hemoroizi prolapsați care secretă mucus
 • pacienții care prezintă comorbidități și astfel nu pot fi tratați printr-o altă intervenție chirurgicală
 • masă hemoroidală care a rămas după hemoroidectomie
 • extirparea polipilor rectali

Care este eficacitatea ligaturarii cu benzi elastice?

Eficacitatea ligaturării s-a dovedit a fi satisfăcătoare, procedura rezolvând cu brio sângerarea în 88% dintre cazuri, prolapsul de gradul II tot în 88% dintre cazuri, iar prolapsul de gradul III în 80% dintre cazuri. Îmbunătățirea generală a simptomelor variază între 73% și 84%. Aceste afirmații au fost incluse în studiul „Managamentul non-chirurgical al bolii hemoroidale”realizat de Cocorullo et al. în anul 2007.

Pregătirea înainte de intervenție

Pregătirea pacientului înainte de operație este ușoară, uneori

presupunând o clismă, în cazul în care nu a existat defecație în ziua precedentă sau în ziua intervenției. Constipația, dacă există, trebuie tratată pentru a putea fi efectuată ligaturarea.

Cum se desfășoară procedura?

După așezarea corectă a pacientului, în poziție jackknife, litotomie sau decubit lateral, în funcție de comorbiditățile acestuia, se efectuează o examinare rectală digitală și o anoscopie, pentru a putea fi identificat hemoroidul. Odată descoperit, vârful hemoroidului se apucă la aproximativ 1 cm, maxim 2, proximal față de linia dentată, cu ajutorul unui forceps. Apoi, ligatorul care este încărcat cu banda elastică este acționat, eliberându-se banda la baza țesutului.

Pentru a împiedica ruperea prea rapidă a elasticului, se utilizează o legătură de mătase suplimentară. Helios Corp. din Japonia au ușurat procesul de încărcare a benzii în ligator prin crearea unui dispozitiv de împingere, pe care banda este fixată în vârful unui con și apoi împinsă în ligator.

Care este prețul ligaturării cu benzi elastice?

Prețul ligaturării cu benzi elastice variază între 300 și 1000 lei/ședința, în funcție de dezvoltarea bolii și de clinica aleasă.

Prețul ligaturării cu benzi elastice la clinicile din România este de:

 • 1100 LEI/ședința – Clinica Gastro Med, Cluj Napoca
 • 700 LEI/ședința – Clinica iLife Medical, București
 • 650 LEI/ședință – Clinica Angi San, Buzău
 • 550 LEI/ ședința – Clinica VenArt, Cluj Napoca
 • 500 LEI/ședința – Clinica DC Clinic, Galați
 • 400 LEI/ședința – Clinica Proctoclinic, București
 • 300 LEI/ședința – Clinica Medvarix, Timișoara

Care sunt limitările și contraindicațiile ligaturării cu benzi elastice?

Ligaturarea cu benzi elastice prezintă anumite limitări și contraindicații, precum anumite simptome severe ori dimensiunea exagerată a hemoroizilor.

Limitările și contraindicațiile ligaturării cu benzi elastice sunt:

 • Poate fi utilizată doar în cazul hemoroizilor interni, proximali liniei dentate, fără nodul extern.
 • Dacă hemoroizii au dimensiuni prea mari, ei nu vor putea fi trași cu ligatorul, deoarece calibrul tamburului este de 1 cm.
 • Dacă pacientul are stenoză anală, ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice ar agrava simptomul.
 • Dacă hemoroizii interni sunt prea mici, procedura nu va fi eficientă deoarece banda se poate desprinde ușor.

Care sunt complicațiile ligaturării cu benzi elastice?

Complicațiile ligaturării cu benzi elastice pot apărea la câteva zile după procedură, cunoscută ca fiind o intervenție dureroasă, comparativ cu alte proceduri ambulatorii.

Complicațiile ligaturării cu benzi elastice sunt:

 • durerea – poate dura câteva zile și poate fi ameliorată cu ajutorul unor analgezice puternice.
 • sepsisul pelvin și decesul – din fericire, apare foarte rar și în general, la bărbați tineri imunodeprimați. Simptomele sepsisului pelvin sunt durerea perineală, febra și retenția urinară. Acestea apar între 2 și 7 zile după procedură și provoacă edem progresiv și celulită care afectează apoi perineul, coapsele și abdomenul.
 • sângerarea – este un simptom comun al procedurii, dacă este minoră. Sângerarea secundară apare mai rar, o dată la 700 de benzi aplicate și se tratează în spital, prin ligaturarea suturilor. Dacă pacienții administrează medicamente care cresc riscul de hemoragie, precum warfarină și clopidogrel, intervenția ar trebui evitată.

Care este rata de succes a ligaturării hemoroizilor?

Rata de succes a bandării hemoroizilor este mare, de aproximativ 90%. În urma acestei proceduri, posibilitatea ca hemoroizii să reapară este de 11.95%, iar dintre acestea, 9.2% necesită o a doua ligaturare sau efectuarea unei alte intervenții. Aceste date au fost furnizate de către Savioz et al., de la Spitalul Universitar Cantonal din Geneva, în studiul „Ligaturarea cu bandă elastică a hemoroizilor: recidivă în funcție de timp”.

Recuperarea după ligaturarea cu benzi elastice

Recuperarea după efectuarea unei ligaturări cu benzi elastice durează între una și două săptămâni. La câteva zile după procedură, hemoroidul bandat va cădea, urmând ca țesutul viu să se vindece complet în câteva săptămâni. De aceea, este perfect normal să apară sângerări minore sau senzația trecerii unei benzi în timpul efectuării unei mișcări și nu trebuie să vă îngrijorați.

Recuperarea postoperatorie este cu atât mai ușoară, cu cât respectați următoarele sfaturi de îngrijire:

 • Consumați o dietă bogată în fibre. Acestea ajută la prevenirea constipației deoarece grăbesc tranzitul intestinal.
 • Evitați exercițiile fizice intense, efortul de orice fel și ridicarea greutăților timp de două-trei săptămâni după procedură.
 • Mișcați-vă zilnic și faceți plimbări, pentru a susține sănătatea intestinului și a îmbunătăți circulația sângelui.
 • Luați analgezice dacă simțiți disconfort în zona rectală.
 • Efectuați băi de șezut timp de 3-5 minute și aplicați comprese reci în primele 3 zile după bandare.
 • Evitați forțarea și efortul pentru a elimina materiile fecale.

Care sunt alternativele ligaturării cu benzi elastice?

Alternativele ligaturării cu benzi elastice sunt aplicarea tratamentelor conservatoare sau alegerea altor tratamente chirurgicale. Acestea pot fi efectuate dacă ligaturarea nu este indicată sau dacă este necesară o altă intervenție, după efectuarea acesteia.

Alternative ale ligaturării cu benzi elastice sunt:

Aplicarea unui tratament conservator

Aplicarea unui tratament conservator poate înlocui procedura de ligaturare în cazul hemoroizilor de grad mic. Modificarea stilului de viață și a dietei, precum și utilizarea medicamentelor și a cremelor fără prescripție medicală pot trata simptomele bolii hemoroidale în primele stadii. Pentru o eficiență crescută, este important să se consume și/sau aplice produse ce conțin ca ingrediente active extractul de ghimpe pădureț și de gălbenele.

Ghimpele pădureț – este folosit in tratarea hemoroizilor datorită proprietăților astringente și antiinflamatoare. Acesta are ca rol creșterea tonusului venos și conține substanțe active precum saponinele steroidiene, ca ruscogenina, eficiente în tratarea hemoroizilor, dar și a varicelor.

Gălbenelele – au proprietăți antiinflamatoare și controlează permeabilitatea celulară, având rol în procesul de regenerare și vindecare al țesuturilor. Aceste efecte terapeutice se datorează prezenței carotenoizilor, acizilor grași polinesaturați, precum și a alcoolilor triterpenici.

Ligaturarea cu benzi elastice vs. Hemoroidectomia

Ligaturarea cu benzi elastice poate fi folosită cu succes ca tratament pentru hemoroizii de gradul II, în timp ce, în cazul hemoroizilor de gradul III, hemoroidectomia este mai eficientă, iar ligatura este folosită doar în cazul contraindicațiilor.

Ligaturarea cu benzi elastice este o procedură nedureroasă, sigură, care nu necesită anestezie și se efectuează în ambulatoriu, pacienții reluându-și activitățile zilnice mult mai repede decât în cazul hemoroidectomiei, care este o procedură ce presupune spitalizare și o recuperare de 2-6 săptămâni, fiind mai dureroasă și asociată cu sângerări, stenoză sau incontinență, ca și complicații postoperatorii. Această comparație a rezultat din analiza „Studiu comparativ al hemoroidectomiei și al ligaturii cu bandă elasticî în tratamentul hemoroizilor de gradul II și III în Kashmir”, efectuată pe un eșantion de 100 de pacienți, de către Mushtaq A. Gagloo.

Ligaturarea cu benzi elastice vs. Hemoroidectomia cu stapler

Hemoroidectomia cu stapler este o procedură cu șanse mai mari de vindecare decât ligaturarea, însă este mult mai dureroasă și necesită tratament cu analgezice, mai ales în cazul pacienților cu hemoroizi de gradul III și hemoroizi mici de gradul IV. Cu toate acestea, hemoroidectomia capsată este mai des aleasă datorită faptului că uneori, ligaturarea poate fi urmată de o procedură suplimentară.

Ambele proceduri au aceleași rezultate în ceea ce privește prolapsul, continența, calitatea vieții și satisfacția pacienților, însă în cazul ligaturii au existat mai multe cazuri de sângerare recurentă, conform analizei „Studiu randomizat al ligaturii cu bandă elastică vs. hemoroidectomia cu capse pentru hemoroizi prolapsați” realizată de Benedict C. Pen et al., pe un eșantion de 50 de pacienți.

Ligaturarea cu benzi elastice vs. Procedura cu laser

Deși are un preț mai mare, procedura pentru hemoroizi cu laser este cu mult mai eficientă decât bandarea, mai ales în cazul durerii postoperatorii, tratării simptomatologiei și a calității vieții, pentru boala hemoroidală de gradul II și III cu prolaps de mucoasă incomplet.

Durata celor două proceduri este aproximativ egală, iar în ceea ce privește cazurile de morbiditate intraoperatorie, a fost observat aproximativ același număr.

La 6 luni după efectuarea procedurilor, s-a observat că în cazul ligaturii cu benzi elastice, doar în 53% dintre cazuri s-au rezolvat complet simptomele, față de 90%, în cazul procedurii cu laser, iar reducerea hemoroizilor cu cel puțin un grad a fost observată în 40% dintre cazurile tratate cu ligaturare și 80% dintre cazurile tratate cu laser.

Pacienții tratați cu laser s-au bucurat de o calitate a vieții mult mai bună, conform studiului realizat pe un eșantion de 60 de pacienți, denumit „Tehnica de procedură cu laser pentru hemoroizi vs. ligaturarea cu benzi elastice: un studiu randomizat care compară două tratamente minim-invazive pentru hemoroizii de gradul II și III” și realizat de Paolo Giamundo.

Ligaturarea cu benzi elastice vs. Coagularea cu infraroșu

Chiar dacă ligaturarea cu benzi elastice este acceptată de pacienți în 92% dintre cazuri, față de 85%, în cazul coagulării cu infraroșu, această procedură este rapidă, eficientă și ambulatorie și are mai puține complicații în cazul hemoroizilor de gradul I și II, decât ligaturarea. Cu toate acestea, ambele sunt la fel de eficiente.

În ceea ce privește disconfortul resimțit în timpul și după proceduri, acesta a fost mult mai puternic în cazul ligaturii cu benzi elastice, conform analizei „Compararea coagulării cu infraroșu și a ligaturii cu benzi elastice pentru hemoroizi de gradul I și II: un studiu clinic prospectiv randomizat”, realizată de John L. Templeton et al. pe un eșantion de 130 de pacienți.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?