Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Operatie De Hemoroizi Cu Laser (Hemoroidoplastia): Eficacitate, Pret & Rata De Succes

hemoroidoplastia cu laser
Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

Hemoroidoplastia cu laser (LHP) este o tehnică relativ nouă, minim-invazivă și nedureroasă, folosită ca tratament chirurgical pentru boala hemoroidală simptomatică, ce presupune utilizarea unui laser cu diode pentru a micșora mucoasa hemoroidală.

Tehnica de tratare a hemoroizilor cu laser este eficientă în cazul hemoroizilor de gradul II și III, cu dezavantajul de a avea un preț destul de mare, de până la 6000 lei.

Pregătirea preoperatorie nu este complicată, uneori necesitând administrarea unei clisme. Procedura implică utilizarea unui laser cu diode care, după ce se localizează arterele țintă, blochează fluxul sangvin în timp ce lovește și micșorează mucoasa și submucoasa locală la o adâncime de 4 mm.

Contraindicațiile acesteia reprezintă hemoroizii cu grad avansat de dezvoltare, cei de gradul IV și ireductibili, dar și prezența simptomelor precum sângerarea abundentă, inflamațiile recurente și defecarea neregulată, iar complicațiile pe care le prezintă sunt sângerarea, umflarea, mâncărimea și durerea și are o recurență de 34%.

Operația de hemoroizi cu laser prezintă, ca alternative, tratamentul conservator și tratamentul chirurgical, prin hemoroidopexie, hemoroidectomia deschisă sau ligaturarea cu benzi elastice.

Ce este hemoroidoplastia cu laser?

Hemoroidoplastia cu laser este o procedură cu laser pentru tratamentul ambulatoriu al hemoroizilor, în care fluxul arterial hemoroidal care alimentează plexul hemoroidal este oprit prin coagulare cu laser. Aceasta a fost descrisă cu peste 30 de ani în urmă, dar utilizată recent, începând cu anii 2000.

Când este recomandată operația de hemoroizi cu laser?

Operația cu laser pentru hemoroizi este recomandată pentru tratamentul hemoroizilor de gradul II și III, uneori și de gradul IV, dar neavând aceleași rezultate.

Procedura cu laser se folosește pentru:

  • boala hemoroidală de gradul II
  • boala hemoroidală de gradul III

Care este eficacitatea operației de hemoroizi cu laser?

Eficacitatea procedurii cu laser este de 70-100%, tratând simptomele în majoritatea cazurilor de hemoroizi de gradul II și III, bazându-ne pe indicatorii chirurgicali ai rezultatelor postoperatorii, măsurați de către Gregoire Longchamp et al., în cadrul studiului „Terapii laser non-excizionale pentru boala hemoroidală: o analiză sistematică a literaturii”.

Care este prețul hemoroidoplastiei cu laser?

Prețul procedurii cu laser este de 5500 LEI, mult mai mare decât în cazul celorlalte proceduri chirurgicale.

Acest preț diferă de la o clinică la alta, în funcție de oraș și severitatea simptomelor:

  • 5500 LEI – Clinica AngiSan, Buzău
  • 6000 LEI – MedLife

Pregătire preoperatorie

Pregătirea preoperatorie nu este complexă, nefiind nevoie de pregătire intestinală. Uneori, se apelează la administrarea clismelor înainte cu câteva ore de procedură.

Cum se desfășoară procedura?

Procedura se efectuează cu ajutorul unui laser cu diodă cu fibră optică goală care emite laser de 1470 nm, furnizând impulsuri la un interval fix. Sub anestezie spinală, se introduce un anoscop cu vizualizare laterală pentru inspectarea hemoroizilor și a pediculilor acestora.

Se face apoi o incizie la nivelul joncțiunii mucocutanate și se identifică baza pediculului hemoroidal. Fibra optică cu laser este apoi introdusă în deschidere, paralel cu pediculul dincolo de linia dentată și până la baza țesutului prolapsat. Odată ce pediculul a fost identificat, sunt aplicate până la 6 impulsuri la o putere de 13W, fiecare având o durată de 3 secunde, la un interval de 1.2 secunde.

Pentru o bază mai largă, direcția fibrei a fost schimbată după ce a fost trasă înapoi și repoziționată în formă de evantai pentru a coagula toate părțile pediculului mărit.

Pentru a diminua edemul postoperator, s-a aplicat presiune cu ajutorul unei bucăți de tifon pe țesutul coagulat timp de 30 de secunde. Fasciculul laser induce o degenerare a țesutului mucoasei și submucoasei, provocând o contracție a țesuturilor subiacente și a ramurilor arteriale până la o adâncime de 5 mm.

Care sunt limitările și contraindicațiile operației cu laser?

Limitările și contraindicațiile hemoroidoplastiei cu laser sunt asociate cu gradul, simptomatologia și severitatea bolii hemoroidale.

Hemoroidoplastia cu laser este contraindicată în cazul:

  • hemoroizilor de gradul IV avansat și netratat
  • hemoroizilor ficși ireductibili
  • defecării neregulate
  • sângerărilor abundente
  • inflamațiilor frecvente.

Cât durează recuperarea după hemoroidoplastia cu laser?

Recuperarea după procedura cu laser durează una-două zile. 40% dintre pacienți revin la activitățile normale în prima zi, iar 100% în a doua zi, conform analizei „Disconfort postoperator și durere în managementul bolii hemoroidale: hemoroidoplastia cu laser, un tratament minim invaziv al hemoroizilor simptomatici”, realizată de Luigi Brusciano et al.

Care sunt complicațiile operației de hemoroizi cu laser?

Complicațiile operației de hemoroizi cu laser sunt reprezentate de durere, în 6.3% dintre cazuri, mâncărime, disconfort și sângerare, în 25% dintre cazuri și umflături, în 31.3% dintre cazuri, conform analizei „Hemoroidoplastia cu laser în tratamentul hemoroizilor simptomatici: un studiu pilot australian”, realizată de Anshini Jain.

Care este rata de succes a operației de hemoroizi cu laser?

Rata de succes a hemoroidoplastiei este ridicată în perioada postoperatorie timpurie, însă recurența este de 34%, cu reapariția simptomelor după aproximativ 21 de luni, conform studiului realizat de Seraina Faes et al., denumit „Rezultatele pe termen lung ale hemoroidoplastiei cu laser pentru boala hemoroidală de gradul II-III”.

Ce alte alternative există?

Ca alternative pentru procedura cu laser, există tratamentul conservator, ce implică modificările dietei și ale stilului de viață și administrarea produselor terapeutice, dar și proceduri chirurgicale, precum hemoroidopexia, hemoroidectomia sau ligaturarea cu benzi elastice. Acestea înlocuiesc hemoroidoplastia dacă există contraindicații.

Hemoroidoplastia cu laser are ca alternative:

Hemoroidoplastia cu laser vs. tratamentul conservator

Tratamentul conservator are o eficiență crescută în majoritatea cazurilor incipiente de hemoroizi. Printre primii pași în gestionarea bolii hemoroidale se numără modificarea stilului de viață și a dietei, pentru că susțin sănătatea tranzitului intestinal. Apoi, administrarea medicamentelor flebotonice orale și a medicamentelor topice sunt pașii care pot grăbi tratarea hemoroizilor.

Produsele orale și topice trebuie să conțină ingrediente cu efecte terapeutice benefice pentru hemoroizi, precum castanul sălbatic, ghimpele pădureț, păpădia și coada șoricelului, combinate astfel:

Castan sălbatic și ghimpe pădureț, extracte folosite ca leac bătrânesc pentru hemoroizi datorită efectelor venotonice și antiinflamatoare. Aceste proprietăți se datorează prezenței în compoziție a saponinelor triterpenice, respectiv steroidiene, precum escina, respectiv ruscogenina.

Păpădie și coada șoricelului, plante cu proprietăți antiinflamatoare, hemostatice, datorită taninurilor și flavonoidelor din compoziția cozii șoricelului și hidratante, datorită antioxidanților, fitonutrienților și a taraxasterolului din păpădie.

Hemoroidoplastia cu laser vs. Hemoroidectomia deschisă

Comparând hemoroidoplastia cu laser cu hemoroidectomia deschisă, prima câștigă din punct de vedere al eficienței și al durerii postoperatorii, semnificativ mai mică decât în cel de-al doilea caz.

În ceea ce privește complicațiile, hemoroidectomia prezintă mai multe simptome, precum durere, sângerare sau infecție, ce pot determina o internare mai lungă în spital, așa cum reiese din studiul efectuat pe 40 de pacienți, de către Halit Maloku et al. și denumit Procedura de hemoroidoplastie cu laser față de hemoroidectomia chirurgicală deschisă: un studiu care compară două tratamente pentru hemoroizi de gradul trei și patru”.

Hemoroidoplastia cu laser vs. Hemoroidopexia cu stapler

Operația cu laser prezintă mai puține complicații și durere postoperatorie timpurie mult mai scăzută decât hemoroidopexia cu stapler, necesitând o internare și recuperare mult mai scurtă ca durată.

În cazul procedurii cu laser nu s-au observat complicații semnificative față de hemoroidopexie, însă sângerarea a apărut mai des în cazul hemoroidopexiei.

De aceea, hemoroidoplastia cu laser înlocuiește cu succes hemoroidopexia cu capse în cazul hemoroizilor de gradul II și III, conform analizei „Un studiu comparativ prospectiv: Hemoroidopexia cu stapler vs. Hemoroidoplastia cu laser în tratamentul hemoroizilor”, realizată de Aakanksha Aggarwal.

Hemoroidoplastia cu laser vs. Ligaturarea cu benzi elastice

Chiar dacă poate fi și de 15 ori mai scumpă decât ligaturarea cu benzi elastice, hemoroidoplastia cu laser este mai eficientă în privința durerii postoperatorii, tratarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții postoperatorie în cazul pacienților cu boală hemoroidală de grad II și III, cu prolaps incomplet al mucoasei.

În 90% dintre cazurile care au fost tratate prin hemoroidoplastie s-a observat o rezolvare completă a simptomelor, față de doar 53%, ca în cazul ligaturii. În 80% dintre cazurile tratate prin hemoroidoplastie, hemoroizii au fost reduși ca dimensiune și grad, față de doar 40%, ca în cazul ligaturii.

Calitatea vieții este semnificativ mai bună după hemoroidoplastie față de ligaturare, conform studiului „Tehnica de procedură cu laser pentru hemoroizi vs. ligaturarea cu benzi elastice: un studiu randomizat care compară două tratamente minim-invazive pentru hemoroizii de gradul II și III”, realizat de Paolo Giamundo, pe un eșantion de 60 de pacienți.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?