Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Operatia Clasica De Hemoroizi (Hemoroidectomia): Eficacitate, Recurenta & Complicatii

hemoroidectomia pentru hemoroizi
Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

Hemoroidectomia (operatia clasica de hemoroizi) este o intervenție chirurgicală, considerată cea mai eficientă metodă de tratare pe termen lung a hemoroizilor. Este o procedură eficace, cu șanse foarte mici de reapariție a bolii hemoroidale și nu este însoțită de multe complicații, însă durerea postoperatorie este semnificativă.

Hemoroidectomia convențională presupune eliminarea hemoroizilor inflamați din canalul anal, păstrându-se în același timp funcția acestuia, mai ales proprietatea de a se închide între procesele de defecație.

Metoda hemoroidectomiei închise a apărut în jurul anilor 1950, la Clinica Ferguson, fiind descrisă de Dr. Lynn Ferguson.

În general, nu este o procedură foarte frecventă, doar 5-10% dintre pacienții cu hemoroizi necesitând eliminarea chirurgicală a acestora, fiind recomandată doar în cazul bolii hemoroidale avansate, de gradul III și IV. În aceste cazuri, eficacitatea acesteia este de 95%.

Înaintea intervenției chirurgicale, este necesară evaluarea sănătății pacientului și administrarea profilactică a antibioticelor sau a altor fluide intravenoase. Procedura presupune efectuarea a 6 pași, începând cu poziționarea adecvată a pacientului și până la excizia, ligaturarea și suturarea țesutului.

Pacienții care suferă de boală Crohn sau de SIDA, nu pot fi supuși procedurii de eliminare a hemoroizilor. Complicațiile acesteia care pot apărea indiferent de istoricul pacientului sunt durerea, hemoragia sau retenția urinară.

Hemoroidectomia este de 2 tipuri: deschisă, denumită și metoda Milligan-Morgan, sau închisă, metoda Ferguson.

Ce este hemoroidectomia?

Hemoroidectomia numita si operatia clasica de hemoroizi, este o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea hemoroizilor interni sau externi care sunt de gradul III sau IV si constă în excizia totala a tesutului hemoroidal folosind un instrument ascuțit, cum ar fi un bisturiu, foarfece sau laser, urmată de închiderea completă a plăgii cu sutură absorbabilă.Hemoroidectomia este cea mai eficienta interventie chirurgicala pentru tratamentul hemoroizilor, deși este asociată cu cea mai mare rată de complicații.

În urma acesteia, simptomele sunt mult ameliorate, uneori definitiv, iar anodermul nu este afectat, păstrându-și funcțiile necesare unei vieți normale. Poate fi efectuată în 2 moduri, prin închiderea plăgii sau lăsarea acesteia să se închidă natural.

Indicații ale hemoroidectomiei

Indicațiile hemoroidectomiei sunt hemoroizii mari de gradul III și IV, dar și hemoroizii interni incarcerați. Este o metodă eficientă pentru toate cazurile în care tratamentele conservative, precum modificarea alimentației și a stilului de viață, medicamentele sau cremele, și non-invazive, ca scleroterapia, coagularea cu infraroșu sau ligaturarea cu benzi elastice, nu au dat rezultate.

Eficacitatea hemoroidectomiei

Eficacitatea hemoroidectomiei este foarte mare, de aproximativ 95%, în ceea ce privește rezultatul pe termen mediu și lung, fapt observabil din o recidivă simptomatică de doar 16% după o perioadă de aproximativ 3 ani după operație.

Pregătirea înainte de hemoroidectomie

Pregătirea înainte de hemoroidectomie nu se axează pe defecație, uneori utilizându-se o clismă pentru a curăța rectul distal de fecale. În schimb, este importantă verificarea stării de sănătate a pacientului.

Pregătirea preoperatorie constă în:

 • Îndepărtarea părului – se recomandă a fi efectuată cu cel puțin 2 zile înainte de intervenție, pentru a nu fi iritată pielea, ceea ce ar duce la risc mai mare de infecții.
 • Efectuarea analizelor de sânge – se efectuează diferite analize pentru a verifica starea de sănătate a pacientului, precum analiză de urină, biochimie, test de sânge periferic și determinarea prezenței antigenilor și anticorpilor ai Hepatitei B.
 • Verificarea antecedentelor medicale – se verifică posibilele boli sistemice, precum bolile cardiace și atacul cerebral vascular.
 • Utilizarea antibioticelor profilactice – uneori se administrează profilactic antibiotice în vederea prevenirii unei posibile infecții postoperatorii.
 • Administrarea unor perfuzii – se administrează lent o soluție Hartmann de 1000 cc, după internare.

Procedura

Procedura după care se efectuează hemoroidectomia constă în urmarea a 6 pași, și anume:

 1. Poziționarea pacientului – poziția corectă este pe partea laterală stângă modificată, adică poziția lui Sims.
 2. Tăierea pielii – expunerea zonei necesare se face cu un retractor Hill Ferguson. Incizia eliptică se face în jurul pielii exterioare a anusului și anodermului, cu ajutorul unei lame cu numărul 10. Incizia se face până la adâncimea sfincterului intern și continuă spre interiorul canalului anal.
 3. Disecția – disecarea masei hemoroidale se face de la mușchiul intern subiacent și până în apropierea liniei dentate.
 4. Rezecția țesutului hemoroidal – rezecția se face prin apucarea cu ajutorul unei pense a pediculului.
 5. Ligaturarea masei hemoroidale rămase – bandarea ciotului hemoroidal rămas se face cu un catgut chromic 2-0 sau 3-0.
 6. Îndepărtarea accesoriilor și sutura – efectuarea suturii cu catgutul legat de ciot se face după îndepărtarea accesoriilor folosite.

Limitările și contraindicațiile hemoroidectomiei

Limitările și contraindicațiile hemoroidectomiei sunt bolile inflamatorii intestinale, precum boala Crohn anorectală sau proctita Crohn. De asemenea, hemoroidectomia este contraindicată pacienților infectați cu HIV sau bolnavi de SIDA, deoarece pot suferi complicații postoperatorii severe.

Tipurile hemoroidectomiei

Hemoroidectomia poate fi efectuată în 2 moduri, fiind diferită etapa de sutură a plăgii, care poate fi prezentă sau nu.

Tipurile de hemoroidectomie sunt:

 • Metoda Ferguson, hemoroidectomia închisă – este mai mult utilizată în Statele Unite ale Americii și presupune sutura plăgii cu ajutorul unui catgut chromic.
 • Metoda Milligan-Morgan, hemoroidectomia deschisă – este frecvent utilizată în Europa și Regat Unit, fiind utilă în tratamentul hemoroizilor micști circumferențiali. Plăgile nu sunt suturate, fiind lăsate să se vindece singure,  canalul anal fiind astupat.

Complicațiile hemoroidectomiei

Complicațiile hemoroidectomiei sunt mai rare, durerea fiind una dintre cele mai frecvente efecte adverse datorate spasmelor care apar în zona hemoroizilor extirpați, dar și din cauza plăgii rămase.

Tehnica Ferguson este mai sigură decât metoda Milligan-Morgan deoarece în primul caz durerea este mai mică, sângerarea poate fi controlată mai ușor, iar vindecarea plăgii este mai rapidă.

Complicațiile hemoroidectomiei sunt:

 • durerea – este un simptom comun al hemoroidectomiei și apare din cauza plăgii deschise sau închise, dar și a spasmelor din zona extirpată.
 • hemoragia postoperatorie – este destul de rară, însă poate apărea din cauza tăierii marginilor mucoasei și a pediculului vascular, iar în 1% dintre cazuri poate apărea ca o eroare tehnică. După 7, maxim 10 zile de la operație, până la 5.4% dintre pacienți pot suferi o hemoragie întârziată.
 • retenția urinară – apare mai mult la pacienții de sex masculin din cauza spasmului reflex al sfincterului urinar ca răspuns la durere. Dacă există obstrucție preexistentă a fluxului urinar sau dacă este efectuată o anestezie caudală, riscul de apariție a retenției urinare este mult mai mare.
 • fisura anală – apare, de obicei, dacă una dintre plăgi se vindecă mai greu din cauza tonusului crescut al sfincterului intern.
 • stenoza anală – apare rar, în special dacă este excizată o parte prea mare din mucoasă.
 • incontinența fecală – este frecventă în perioada postoperatorie imediată, dar s-a observat că se tratează odată cu vindecarea plăgilor.
 • infecțiile postoperatorii – sunt foarte rare, în mai puțin de 1% dintre cazuri. Poate apărea un abces submucos ce provoacă apariția unei fistule.

Recurența

Recurența observată a fost de 16% după 3 ani de la hemoroidectomie, în medie, conform studiului intitulat „Siguranța și eficacitatea hemoroidectomiei personalizate în ambulatoriu”, realizat de Tomasicchio et al., în cadrul Departamentului de Urgență și Transplant al Spitalului „M. Rubino” din Bari, Italia.

Într-un alt studiu, numit „O evaluare a procedurilor Milligan-Morgan și Ferguson pentru hemoroidectomie la Spitalul Universitar Liaquat Jamshoro, Hyderabad, Pakistan”, realizat de Shaikh et al., s-a comparat recurența după metoda Milligan-Morgan, care a fost de 3.63%, cu cea de după metoda Ferguson, care a fost de doar 0.97%.

Recuperarea după hemoroidectomie

Recuperarea după hemoroidectomie poate dura aproximativ 4 săptămâni, însă după 1-2 săptămâni se pot relua activitățile zilnice, în cele mai multe cazuri. Perioada postoperatorie poate însemna apariția durerilor și a disconfortului în zona rectală, sângerărilor, a constipației sau a dificultăților la urinare.

Pentru a diminua disconfortul cauzat de operație, precum și pentru a face mai ușoară perioada de recuperare, este indicat să se:

 • Aplice creme anestezice, care să reducă durerea din timpul și după operație. Utilizarea cremei ce conține 2.5% lidocaină și 2.5% prilocaină, ca analgezie preventivă, a fost studiată încă din anul 2000.
 • Efectueze băi de șezut, care scad presiunea anală și disconfortul. Acestea trebuie efectuate timp de 3-5 minute, prin imersarea anusului într-un vas cu apă la temperatura de 40-42 grade Celsius.
 • Consume fibre după 2-3 zile de la operație, pentru a evita apariția constipației. Acestea înmoaie scaunul și grăbesc tranzitul intestinal.
 • Consume o cantitate adecvată de lichide, care să ajute la prevenirea constipației.
 • Utilizeze metronidazolul oral, care este antiaerob și antioxidant și ajută la prevenirea infecțiilor și la reducerea durerii postoperatorii.
 • Evite alimentele picante, datorită capsaicinei care dă gustul picant în chili, care cauzează durere de arsură deoarece are capacitatea de a activa receptorii vaniloizi de pe terminațiile nervoase senzoriale din pielea și mucoasa umană.
 • Efectueze activități fizice ușoare, precum mersul și exercițiile Kegel, pentru a detensiona mușchii podelei pelvine și pentru a scădea inflamația.

Alternativele hemoroidectomiei

Alternativele hemoroidectomiei sunt tratamentele conservatoare, ce includ creme sau medicamente orale, precum și alte metode chirurgicale, care nu prezintă contraindicații sau limitări în cazul pacientului respectiv.

Astfel, operația de eliminare a hemoroizilor poate fi înlocuită cu:

Aplicarea unui tratament conservator

Tratamentele conservatoare, în cazul hemoroizilor, indiferent de gradul lor, trebui să includă nu doar creme și medicamente, ci și modificarea stilului de viață și a dietei. Aplicate încă de la începutul bolii, pot fi suficiente pentru a gestiona simptomatologia.

Pentru ca tratamentul conservator să fie unul cât mai eficient, cremele și medicamentele folosite ar trebui să fie pe bază de:

Diosmină și hesperidină – Substanțele flebotonice sunt frecvent utilizate în cazul hemoroizilor, dar și ca agenți de eliminare a radicalilor hidroxil. Un studiu efectuat pe un eșantion de 1514 pacienți a arătat că acestea reduc simptomele hemoroizilor cu 58%, precum și sângerarea rectală și rata de recurență, studiul denumindu-se „Meta-analiză a flavonoidelor pentru tratamentul hemoroizilor”, fiind realizat de Alonso-Coello P. et al., în anul 2006.

Acid hialuronic – Este componenta principală a matricei extracelulare și grăbește procesul de regenerare și vindecare a țesuturilor, având acțiune antiinflamatoare.

Hemoroidectomia vs. Hemoroidopexia cu stapler

Comparativ cu hemoroidectomia, Hemoroidopexia cu stapler are un risc mai mare de recidivă și prolaps și o probabilitate mai mare de recurență a simptomelor, fiind uneori necesare operații suplimentare.

Recidiva și prolapsul sunt aspectele cele mai studiate în cazul operațiilor de hemoroizi, iar în acest caz hemoroidectomia rămâne „standardul de aur” în tratamentul chirurgical al bolii hemoroidale interne, conform studiului „Chirurgia cu capse versus chirurgia convențională pentru hemoroizi”, realizat de Lumb KJ et al., în cadrul Universității Western Ontario, Departamentul de Chirurgie.

Hemoroidectomia vs. Hemoroidoplastia cu laser

Hemoroidoplastia cu laser s-a dovedit mai eficientă decât hemoroidectomia deschisă, în ceea ce privește durata, durerea postoperatorie și perioada necesară recuperării.

Hemoroidoplastia cu laser durează aproximativ 15.94 minute, iar hemoroidectomia 26.76 minute, conform studiului efectuat pe un eșantion de 40 de pacienți, realizat de Halit Maloku et al. și denumit „Hemoroidoplastia cu laser vs. Hemoroidectomia deschisă: un studiu care a comparat două tratamente pentru hemoroizi de gradul III și IV”.

Hemoroidectomia vs. Coagularea cu infraroșu

Coagularea cu infraroșu este o procedură mai sigură, cu mai puține dureri postoperatorii și sângerări secundare, decât metoda chirurgicală închisă. În cazul coagulării cu infraroșu, pacienți revin mult mai repede la activitățile lor zilnice.

Sângerarea postoperatorie a apărut la 5% dintre pacienții supuși coagulării, față de 30%, în cazul hemoroidectomiei. De asemenea, în cazul coagulării, s-a notat un scor mediu mai mic al durerii postoperatorii, iar timpul după care s-a revenit la activitățile zilnice a fost mult mai scurt, față de hemoroidectomie.

În cazul duratei medii de ședere în spital, dar și a ratei de recurență, nu există diferențe între cele două proceduri, conform unui studiu realizat de către Mohammad Reza Nikshoar et al., la care au participat 40 de pacienți, fiind numit „Eficacitatea clinică a fotocoagulării cu infraroșu față de hemoroidectomia închisă în tratamentul hemoroizilor”.

Hemoroidectomia vs. Ligaturarea cu benzi elastice

În cazul hemoroizilor de gradul II, hemoroidectomia și ligaturarea cu benzi elastice s-au dovedit la fel de eficiente, însă metoda chirurgicală are rezultate mult mai durabile. După efectuarea unei ligaturi, dacă simptomele reapar, severe și persistente, este necesară o a doua ligaturare.

Cu toate acestea, în cazul hemoroizilor de gradul II, ligaturarea cu benzi elastice este tratamentul de primă linie, iar în cazul hemoroizilor de gradul III, hemoroidectomia, iar ligaturarea doar dacă pacienții prezintă contraindicații în ceea ce privește operația sau anestezia, conform unui studiu denumit „Studiului comparativ al hemoroidectomiei și al ligaturii cu bandă elastică în tratamentul hemoroizilor de gradul al doilea și al treilea în Kashmir”, realizat de Mushtaq A. Gagloo et al.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?