Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Operatile De Hemoroizi Externi & Interni: Tipuri, Complicatii, Recuperare

operatii de hemoroizi
Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

Operațiile de hemoroizi constau în eliminarea țesutului hemoroidal, bandarea hemoroizilor sau injectarea lor, în vederea ameliorării simptomelor supărătoare. Acestea nu sunt prima opțiune de tratament, ci sunt alese în cazul în care hemoroizii au grad avansat de dezvoltare și nu s-au putut trata prin alte moduri.

Procedurile medicale potrivite hemoroizilor pot fi non-invazive, precum scleroterapia, ligaturarea cu benzi elastice și coagularea cu infraroșu, dar și invazive, de tipul hemoroidectomiei și a hemoroidopexiei.

În urma acestor operații, pot apărea complicații mai mult sau mai puțin severe, precum sângerarea, durerea, retenția urinară, infecțiile, fisurile anale sau incontinența fecală.

Recuperarea poate fi rapidă dacă procedura a fost una de zi și nu a necesitat internare, recuperarea fiind completă în maxim 4 săptămâni de la intervenție.

Doctorul specializat în tratamentul chirurgical al hemoroizilor este proctologul sau chirurgul colorectal.

Când este necesară operația pentru hemoroizi?

Operația pentru hemoroizi este necesară doar dacă hemoroizii externi sau interni prolapsați devin prea iritați, se infectează sau apar complicații precum trombozarea sau strangularea lor.

Tipul de operație pentru hemoroizi trebuie ales în funcție de gradul hemoroizilor, circumferința lor și simptomatologia predominantă.

 Operația pentru hemoroizi este necesară dacă:

  • Există sângerare rectală cauzată de hemoroizi – Hemoroizii interni au ca cel mai frecvent simptom sângerarea. Aceștia pot fi tratați, dacă sunt de gradul II, prin ligaturare cu benzi elastice sau scleroterapie, iar dacă sunt de gradul III-IV, prin hemoroidectomie sau metoda Longo.
  • Există prolaps hemoroidal – Dacă gradul de prolaps este II sau III, hemoroizii pot fi tratați prin injectarea unui lichid cicatrizant sau prin legarea cu benzi elastice, iar dacă prolapsul este grav, de grad III sau IV, acesta necesită tratament chirurgical.
  • Există durere rectală asociată hemoroizilor – Strangularea și tromboza hemoroizilor provoacă durere, iar dacă aceștia se întind pe o suprafață mai mare de 40% din circumferința anală, trebuie tratați printr-o intervenție chirurgicală.

Operații non-invazive

Operațiile non-invazive pentru hemoroizi sunt proceduri de o zi, ce nu necesită spitalizare și, de cele mai multe ori, nici anestezie. Acestea pot fi efectuate în ambulatoriu.

Ligaturarea

Ligaturarea cu benzi elastice presupune legarea la bază a hemoroizilor cu o bandă elastică pentru a întrerupe alimentarea cu sânge. Hemoroizii vor necroza și, în cele din urmă, vor cădea. În urma acestei proceduri, pacienții resimt mai puțină durere decât în alte cazuri, iar recuperarea este mai rapidă, hemoroidul eliminându-se în 3-5 zile.

Preț: 650 – 1000 Lei/ședința

Complicații: durere (1-29%), sângerare (2-10%), abcese

Șanse de succes: Rata de succes pentru pacienții cu boală hemoroidală de gradul II-III este de aproximativ 90% în primele 6 luni.

Indicații: Hemoroizi interni de gradul II, hemoroizi mici de gradul III și hemoroizi prolapsați

Scleroterapia

Scleroterapia este o procedură minim invazivă care se efectuează cu ajutorul unui proctoscop, prin care se examinează canalul anorectal și se injectează un lichid sclerozant, ce conține chinină sau clorură de zinc, în jurul hemoroizilor măriți. Aceștia își vor reduce dimensiunea prin deteriorarea vaselor și reducerea fluxului sangvin.

Preț: 500 – 800 LEI/ședința

Complicații: durere ușoară (12-70%), sângerare, infecție

Șanse de succes: În 69% dintre cazuri, boala hemoroidală a fost tratată complet, dintre care 88% au fost hemoroizi de gradul I și 52% hemoroizi de gradul III.

Indicații: Hemoroizi interni care sângerează, de gradul I și II și hemoroizi interni de gradul III și IV, care prolapsează.

Coagularea (cu infraroșu, laser și bipolară)

Coagularea cu infraroșu este o procedură care utilizează lumina infraroșie pentru tromboza și cicatrizarea țesutului hemoroidal, cu ajutorul unui dispozitiv cu infraroșu. Hemoroizii tratați astfel se descuamează și cad în 7-10 zile.

Preț: 300 – 1000 LEI/ședință

Complicații: durere, sângerare, fisură

Șanse de succes: În peste 70% dintre cazuri, simptomele precum sângerarea și prolapsul au fost tratate complet.

Indicații: Hemoroizi interni, până la gradul de prolaps III.

Hemoroidoplastia cu laser

Hemoroidoplastia cu laser a fost introdusă în anii 2000 și urmărește micșorarea țesutului hemoroidal prin utilizarea unui laser cu diode. Acesta provoacă fibroza și aderența mucoasei la țesutului subiacent, astfel prevenindu-se prolapsul.

Preț: 5500 – 6000 LEI/ședință

Complicații: durere, sângerare, umflare, mâncărime

Șanse de succes: Între 70% și 100% dintre pacienți se bucură de tratarea simptomelor, însă în 34% dintre cazuri acestea reapar după aproximativ 21 de luni.

Indicații: Hemoroizi de gradul II și III, respectiv IV, în unele cazuri.

Operații invazive

Operațiile invazive necesită, de cele mai multe ori, anestezie locală sau generală, iar spitalizarea postoperatorie poate dura câteva zile.

Hemoroidectomia

Hemoroidectomia este una dintre cele mai eficiente intervenții chirurgicale, prin care se îndepărtează țesutul hemoroidal cu ajutorul unor incizii în jurul acestuia. Operația poate fi închisă prin suturi sau poate fi lăsată să se vindece singură, în funcție de severitate.

Preț: 1000 – 5000 LEI/ședința

Complicații: durere, retenție urinară, infecții, incontinență fecală

Șanse de succes: În 95% din cazurile în care s-a efectuat hemoroidectomie închisă, tratarea a fost completă.

Indicații: Hemoroizi mari de gradul III și IV, hemoroizi prolapsați, hemoroizi care nu răspund la alte metode de tratament.

Hemoroidopexie

Hemoroidopexia cu stapler, denumită și metoda Longo, este utilizată pentru a fixa hemoroizii prolapsați în interiorul rectului, întrerupând apoi alimentarea cu sânge. Astfel, țesutul hemoroidal se micșorează și va fi reabsorbit.

Preț: 1000 – 6000 LEI/ședința

Complicații: sângerare, retenție urinară, rar infecții

Șanse de succes: În peste 70% dintre cazuri operația a fost un succes, observându-se o scădere a durerii cu 75% și a sângerării cu 88%.

Indicații: Hemoroizi interni de gradul III și IV, prolapsați.

Complicațiile și riscurile operațiilor de hemoroizi

Complicațiile operațiilor de hemoroizi nu sunt ceva anormal, apărând destul de des în primele zile după acestea.

Complicațiile care pot ridica semne de întrebare sunt sângerarea în timpul defecației, febra, diareea sau retenția urinară, care ar trebui verificate de medicul specialist care a efectuat operația.

Există și câteva riscuri, care apar rar, dar pot afecta viața pacienților, precum stenoza anală, incontinența fecală și reapariția hemoroizilor.

Recuperarea după operația de hemoroizi

Recuperarea după operația de hemoroizi durează în medie 4 săptămâni, în funcție de gravitatea bolii hemoroidale. În unele cazuri, recuperarea este mult mai rapidă, iar pacientul își poate relua activitatea după câteva zile.

  • Activitatea fizică, practicarea zilnică a unor exerciții fizice și mersul pe jos pot grăbi recuperarea și pot împiedica reapariția hemoroizilor.
  • Dieta bogată în fibre alimentare previne constipația, deoarece fibrele grăbesc tranzitul intestinal. Apa este un adjuvant care înmoaie scaunele, fiind mai ușor de eliminat.
  • Medicamentele pot ameliora durerea și disconfortul cauzat de operații. Analgezicele opioide și antiinflamatoarele nesteroidiene sunt cele mai utilizate în acest caz.

Ce doctor efectuează operațiile de hemoroizi?

Doctorul ce efectuează operațiile de hemoroizi este un proctolog sau un chirurg colorectal, fiind numiti in folclor si doctor pentru hemoroizi, ce în urma unui consult amănunțit, pun diagnosticul de hemoroizi și aleg tratamentul potrivit, în funcție de severitatea bolii.

Se pot trata hemoroizii fără operație?

Da, hemoroizii pot fi tratați fără operație doar dacă nu au simptome severe și nu cauzează un disconfort prea mare. Hemoroizii pot fi tratați prin metode non-chirurgicale dacă sunt de gradul I, II sau III incipient.

Tratamentul hemoroizilor diferă în funcție de tipul lor?

Da, tratamentul hemoroizilor diferă în funcție de tipul lor și de gradul de dezvoltare al acestora.

  • Tratamentul hemoroizilor externi constă în aplicarea de creme cu principii active precum acid hialuronic și hamamelis, în administrarea pastilelor cu ghimpe-pădureț sau diosmină și hesperidină, în utilizarea băilor de șezut și în consumul de fructe, legume și cereale bogate în fibre alimentare.
  • Tratamentul hemoroizilor interni conține supozitoare antiinflamatoare, cu diclofenac sodic sau mesalazină, medicamente cu ghimpe-pădureț și castan sălbatic sau creme pe bază de acid hialuronic sau castan sălbatic.
Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?