Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Hemoroizi Interni: Poze, Tratament, Sangerari & Grade

totul despre hemoroizii interni
Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

Hemoroizii interni sunt un tip de hemoroizi care se dezvoltă în interiorul rectului, în partea superioară a joncțiunii anorectale, deasupra liniei dentate. Aceștia arată ca o venă dilatată și vascularizată, având pereți groși.

Boala hemoroidală internă poate avea diverse cauze, de la efortul prelungit în a defeca, diaree sau constipație și până la un stil de viață necorespunzător. Apariția hemoroizilor interni este semnalată prin sângerări, mâncărimi sau iritații.

Hemoroizii interni pot fi tratați prin diferite abordări, de la modificarea stilului de viață și până la intervenții chirurgicale, în funcție de gradul de dezvoltare al bolii. Unele simptome pot fi ameliorate și prin medicamente orale, topice sau prin remedii naturiste. În cazul în care apare sângerarea, aceasta poate fi oprită printr-o metodă non-invazivă, scleroterapia, realizată de medicul proctolog.

Hemoroizii interni pot fi clasificați în 4 grade, în funcție de gradul de prolaps, fiecare manifestându-se diferit și necesitând o anumită abordare terapeutică.

Diagnosticul de boală hemoroidală este dat de medicul specialist după un examen fizic sau digital amănunțit, ce poate cuprinde anoscopia, proctoscopia sau colonoscopia.

Hemoroizii interni netratați, care avansează la gradul III-IV, pot duce la complicații precum tromboza, care presupune formarea unui cheag de sânge în interiorul hemoroizilor.

Ce sunt hemoroizii interni?

Hemoroizii sunt spații vasculare dilatate (vene umflate) ale plexului hemoroidal intern din stratul submucos al canalului anal superior și al rectului inferior. aflate deasupra liniei dentate, formându-se în mucoasa anusului și a rectului inferior, la 2-4 cm deasupra deschiderii anusului.

Care sunt cauzele hemoroizilor interni?

Cauza principală a apariției hemoroizilor interni este presiunea exercitată asupra venelor din jurul anusului. Dintre cele mai populare cauze ale creșterii presiunii sunt constipația și efortul excesiv de a defeca, din cauza scaunelor tari ce forțează venele și pernele rectale, afectând întoarcerea venoasă la plexul hemoroidal.

Alți factori care pot provoca presiune intraabdominală și, în cele din urmă, hemoroizi interni, sunt:

 • Efort prelungit în timpul defecației
 • Constipație
 • Diaree
 • Obezitate
 • Sarcină
 • Tuse cronică
 • Aport scăzut de fibre

Care sunt simptomele hemoroizilor interni?

De cele mai multe ori, hemoroizii interni sunt nedureroși, însă pot fi însoțiți de alte simptome precum sângerare sau prolaps, prurit sau iritații.

Principalele simptome ale hemoroizilor interni sunt:

 • Sângerarea – Cel mai frecvent simptom al hemoroizilor interni este sângerarea din timpul defecației. Sângele este de culoare roșu aprins și acoperă materiile fecale la sfârșitul defecației.
 • Prolapsul – Hemoroizii interni pot prolapsa în timpul scaunelor, simțindu-se ca o umflătură în afara anusului. Aceștia nu dor și se pot retrage spontan, manual sau prin intermediul unor intervenții medicale.
 • Iritația în jurul anusului – Deși hemoroizii interni nu produc disconfort în general, însă pot provoca iritații în jurul anusului, fiind o zonă sensibilă. Când aceștia se umflă, produc disconfort și, uneori, o ușoară durere.
 • Senzația de mâncărime – În timpul prolapsului, odată cu hemoroidul este eliminat și un mucus care irită pielea, provocând mâncărimi la nivelul anusului. Acest mucus poate fi eliminat și prin scaun, caz în care mâncărimea este mult accentuată.

Cum arată hemoroizii interni?

Hemoroizii interni nu se văd și nu se simt de obicei. Aceștia pot fi observați și palpați doar în cazul în care sunt trombozați sau prolapsați, arătând ca o umflătură roșie care iese din anus.

Hemoroizi-Interni-Ilustratie-Grafica

Care sunt tratamentele hemoroizilor interni?

În funcție de gradul de prolaps al hemoroizilor interni, există mai multe metode de tratare și calmare a simptomelor. Gradul I și II nu necesită tratament chirurgical, ci se poate aborda o metodă conservatoare, de modificare a stilului de viață pentru a regla procesele inflamatorii, ajutând cu metode alopate sau homeopate de tratament.

Dacă aceste tratamente nu au efectul scontat sau hemoroidul este într-un grad accentuat de prolaps, atunci se recomandă un set de intervenții chirurgicale, fie non-invazive, precum scleroterapia, ligaturarea cu bandă de cauciuc, fie invazive, precum hemoroidectomia.

Tratamentele pentru hemoroizii interni sunt:

 1. Administrarea medicamentelor
 2. Aplicarea cremelor
 3. Optarea pentru intervenții chirurgicale
 4. Administrarea ceaiurilor
 5. Folosirea supozitoarelor

Administrarea medicamentelor

Administrarea medicamentelor este un mod de a trata hemoroizii interni, prin ameliorarea durerilor și scăderea inflamației. Dintre cele mai eficiente medicamente pentru hemoroizi interni, sunt cele pe bază de extract de castan sălbatic și ghimpe-pădureț, care acționează rapid și previn accentuarea simptomelor.

Extractul de semințe de castan sălbatic (Aesculus hippocastanum) conține aescina, o saponină triterpenică, ce conferă extractului o acțiune tonică, antiinflamatoare și de captare a radicalilor liberi, fiind eficient în tratarea hemoroizilor interni.

Extractul de ghimpe-pădureț (Ruscus aculeatus) conține ruscogenină, un glicozid utilizat în tratamentul varicelor și al hemoroizilor. Ghimpele-pădureț are bune proprietăți antiinflamatorii și astringente.

Aplicarea cremelor

Aplicarea cremelor este o metodă conservativă de tratament a hemoroizilor interni, care calmează iritația și mâncărimea. Acestea trebuie să conțină acid hialuronic, care vindecă țesuturile, reducând inflamația, castan sălbatic, care oferă elasticitate pereților venelor și extract de Hamamelis virginiana, care este un bun antiinflamator datorită catechinelor.

Optarea pentru intervenții chirurgicale

Optarea pentru intervențiile chirurgicale este indicată doar dacă hemoroizii interni sunt de gradul III-IV și alte tratamente nu au dat randament. Acestea pot fi non-invazive, precum ligaturarea cu bandă de cauciuc, coagularea cu infraroșu sau scleroterapia, sau invazive, hemoroidectomia.

Toate aceste metode au rolul de diminua vascularizația, de a reduce țesutul prin fixarea hemoroizilor de peretele rectal, reducându-le dimensiunea, pentru a preveni dezvoltarea de noi țesuturi hemoroidale.

Administrarea ceaiurilor

Ceaiurile pot fi folosite în terapia hemoroizilor interni. Extractele ce pot avea un efect benefic asupra hemoroizilor sunt coada șoricelului, care este un bun antiinflamator datorită sesquiterpenelor, și mușețelul, care are efect calmant și antiinflamator, datorită matricinei, respectiv a camazulenei.

Folosirea supozitoarelor

Folosirea supozitoarelor reprezintă un tratament al hemoroizilor interni. Acestea sunt absorbite în organism prin introducerea lor în partea inferioară a rectului, prin anus, grăbind vindecarea și ameliorând simptomele. Un dezavantaj al administrării de supozitoare este că pot provoca leziuni și senzația de defecație.

Diclofenacul sodic ameliorează inflamația și durerile ușoare, iar mesalazina scade inflamațiile acute, ambele fiind substanțe active folosite în fabricarea supozitoarelor ce s-au dovedit eficiente în tratarea hemoroizilor.

Cum se tratează hemoroizii interni care sângerează?

Hemoroizii interni care sângerează se tratează prin scleroterapie. Aceasta presupune injectarea hemoroidului cu un lichid ce întrerupe circulația sângelui, având efect cicatrizant.

Care sunt gradele hemoroizilor interni?

Hemoroizii interni pot fi clasificați în funcție de gradul de prolaps, fiind 4 grade de dezvoltare a prolapsului:

 1. Gradul I – când apar umflături care nu se văd și nici nu se simt, neavând posibilitatea de a prolapsa, dar sângerează.
 2. Gradul II – care se manifestă sub forma unor umflături mai mari, care pot prolapsa parțial în timpul defecației, reducându-se spontan.
 3. Gradul III – când umflăturile prolapsează și pot fi introduse în interior manual.
 4. Gradul IV – când hemoroizii sunt prolapsați permanent și nu se pot reduce decât prin anumite intervenții chirurgicale.

Cum sunt diagnosticați hemoroizii interni?

Diagnosticarea hemoroizilor interni se realizează printr-un consult amănunțit, realizat de medicul specialist. Având în vedere eliminarea tuturor cauzelor simptomatologiei prezente, acesta va căuta istoricul medical, va efectua un examen fizic și digital, prin intervenții precum:

 • Anoscopia
 • Sigmoidoscopia
 • Colonoscopia

Complicații hemoroizi interni

Complicațiile hemoroizilor interni pot consta în formarea de cheaguri în interiorul hemoroizilor, aceștia devenind trombozați, astfel provocând dureri severe.

Hemoroizii interni pot tromboza?

Da, hemoroizii interni pot tromboza atunci când în interiorul acestora se acumulează sânge coagulat, care formează cheaguri. Tromboza hemoroidala este insotita de obicei de dureri.

Hemoroizii interni pot prolapsa?

Da, hemoroizii interni pot prolapsa în timpul defecației și nu numai. Aceștia se pot retrage spontan, manual sau în urma unor intervenții chirurgicale sau non-chirurgicale. Hemoroizii prolapsati nu sunt mereu durerosi.

Este necesară o dietă aparte pentru hemoroizii interni?

Da, este necesară o dietă aparte pentru hemoroizii interni, cu un conținut bogat de fibre alimentare.

Consumul de fibre previne constipația, iar doza zilnică recomandată este de 20-35 de grame, în funcție de vârstă, cantitate ce poate fi absorbită prin consumul anumitor fructe, legume și cereale.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?