Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Hemoroizi Externi: Simptome, Poze & Tratament

totul despre hemoroizii externi
Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

Hemoroizii externi sunt mici umflături în afara anusului, aflându-se sub linia dentată și care sunt acoperiți de un epiteliu scuamos și inervați de nervi cutanați.

Aceștia sunt puternic vascularizați și, de aceea, pot prolapsa dacă sunt înghesuiți. Inflamarea acestora este cauzată de diareea cronică, sedentarism, obezitate sau de boli inflamatorii ale intestinului.

Un hemoroid extern patologic produce mâncărimi, sângerări și dureri severe.

Pentru a preveni apariția unei astfel de patologii, este recomandat consumul zilnic de fibre alimentare și a unei cantități potrivite de apă. Dacă însă apariția hemoroizii externi nu a putut fi prevenită, există tratamente variate pentru a calma simptomele, de la managementul conservator, la tratamente naturiste, creme, medicamente și până la intervenții chirurgicale.

Hemoroizii inflamați pot fi calmați și tratați prin creme cu aplicare locală, supozitoare, medicamente și, nu în ultimul rând, prin schimbarea dietei și a modului de viață.

Diagnosticul de boală hemoroidală este pus de medicul specialist, după o investigare amănunțită, prin care sunt excluse alte posibile afecțiuni ale zonei anorectale.

Ce sunt hemoroizii externi?

Hemoroizii externi sunt perne vascularizate ce fac parte din anatomia anorectului, cu aspectul unor mici umflături în jurul anusului. Aceștia sunt situați în canalul anal, sub linia dentată și sunt acoperiți de un epiteliu scuamos, fiind inervați de nervii cutanați ai nervului pudendal.

Inflamarea acestora se produce în urma dilatării venelor plexului hemoroidal, care duce la prolapsarea lor, generând disconfort sau chiar durere.

Care sunt cauzele hemoroizilor externi?

Cauzele hemoroizilor externi sunt diverse, de la un stil de viață sănătos și până la afecțiuni intestinale. Inflamarea și prolapsarea acestora este cauzată, în primul rând, de presiunea intraabdominală crescută, ce înghesuie venele plexului hemoroidal.

Dintre cele mai frecvente cauze, amintim:

 • Defecația cu eforturi prelungite – Presiunea intraabdominală crescută, cum ar fi cea asociată eforturilor prelungite de a defeca sau trecerii scaunelor tari, produce o înghițire venoasă a plexului hemoroidal.
 • Constipația cauzată de o alimentație cu conținut scăzut de fibre – Fibrele alimentare retenționează apa în colon și grăbesc tranzitul intestinal. Dacă nu se consumă cantitățile necesare de fibre, mișcările intestinale se răresc, promovând apariția constipației, adică a unei frecvențe de defecație de mai puțin de trei ori pe săptămână.
 • Diareea – Diareea este caracterizată prin scaune apoase, moi și frecvente, motiv pentru care favorizează contracția prelungită a sfincterului anal pentru a preveni incontinența fecală. Astfel, presiunea anală este crescută și în repaus și poate provoca apariția hemoroizilor.
 • Moștenirea genetică – Este impropriu zis că hemoroizii sunt moșteniți genetic. Propriu-zis, nu aceștia se moștenesc, ci unele boli ce favorizează apariția și inflamarea lor. Un exemplu poate fi o afecțiune a venelor, ce îngreunează fluxul sangvin.
 • Sarcina – În timpul sarcinii, mai precis în timpul celui de-al treilea semestru, majoritatea femeilor însărcinate se confruntă cu hemoroizi. Aceștia pot apărea și până la o lună după naștere, mai ales în cazul nașterilor naturale datorită distensiei abdominale și a uterului mărit, care perturbă fluxul sangvin și comprimă vena cavă.
 • Sportul și activități de agrement – Practicarea sportului și a diferitelor activități de agrement ce duc la o presiune crescută în zona pelviană sau abdominală poate fi un motiv de inflamație și apariție a hemoroizilor.

Care sunt simptomele hemoroizilor externi?

Simptomele hemoroizilor externi sunt durerea, sângerarea, pruritul și apariția unei umflături în jurul anusului.

Simptomele hemoroizilor externi includ:

 • Sângerare – Sângerarea este cel mai frecvent simptom întâlnit în cazul hemoroizilor, apărând în timpul (uneori și după) defecație, de o culoare roșie aprinsă. În cazul defecației cu eforturi prelungite, mucoasa anală iese în afara canalului rectal, iar sângerarea provine din lamina proprie, chiar sub mucoasa rectală.
 • Durere și disconfort – Durerea intensă și disconfortul accentuat cauzate de hemoroizii externi apar datorită iritării pielii, care se erodează. Presiunea de la nivelul pelvisului îngreunează fluxul sangvin și duce la inflamarea zonei, motiv pentru care apare și durerea.
 • Senzație de mâncărime – Pruritul anal reprezintă o tulburare dermatologică a pielii perianale și este cauzat în principal de secreția de mucus. Acesta se manifestă prin mâncărimi intense, senzația de arsură, iritație și disconfort.
 • Umflături în jurul anusului – Când venele plexului hemoroidal se dilată, primul simptom care apare sunt umflăturile sensibile de sub pielea din jurul anusului, ce arată ca un nodul de culoare albăstruie. Acestea produc durere și disconfort.

Cum arată hemoroizii externi?

Hemoroizii externi arată ca un nodul, o umflătură roșie și tare sub formă de mănunchiuri, acoperită de mucus și care apare în zona anală.

https://hemolift.ro/hemoroizi/externi/

Care sunt tratamentele pentru hemoroizii externi?

Tratamentele pentru hemoroizii externi sunt metodele conservative, tratamentele naturiste sau intervențiile chirurgicale, în funcție de gravitatea și gradul de dezvoltare al bolii hemoroidale

Tratamentele pentru hemoroizi externi sunt:

 1. Aplicarea cremelor și unguentelor
 2. Administrarea medicamentelor orale
 3. Optarea pentru proceduri chirurgicale
 4. Administrarea antiinflamatoarelor
 5. Utilizarea băii de șezut
 6. Creșterea aportului de fibre

Aplicarea cremelor și unguentelor

Aplicarea cremelor și unguentelor este o metodă de tratament conservativ, rapidă și ușor de realizat, a hemoroizilor externi. Acestea au rolul de a vindeca țesutul inflamat, de a ameliora pruritul și de a grăbi retragerea umflăturii sensibile și sunt cu atât mai eficiente, cu cât conțin mai multe substanțe cu efecte terapeutice benefice, precum acidul hialuronic și hamamelisul.

Acidul hialuronic vindecă țesutul afectat și reduce inflamația, susține elasticitatea pereților vaselor sangvine și stimulează sinteza de colagen. Acesta are rolul de a îmbunătăți fluxul sangvin.

Hamamelisul este un antiinflamator natural, datorită conținutului ridicat de taninuri și flavonoide, care acționează prin inhibarea enzimelor alfa-glucozidaza și elastaza leucocitară umană, care au rol în compromiterea vascularizației și în degradarea țesutului conjunctiv.

Administrarea medicamentelor orale

Administrarea medicamentelor orale reprezintă o metodă conservativă de tratament al hemoroizilor externi aflați în stadii incipiente de dezvoltare.

De cele mai multe ori, medicamentele orale sunt pe bază de plante, compuși vegetali, ce se găsesc în natură și au importante proprietăți curative. Printre acestea se numără ghimpele-pădureț care diminuează mâncărimile, furnicăturile și crampele, dar și diosmina și hesperidina, flavonoide din citrice care îmbunătățesc fluxul sangvin.

Optarea pentru proceduri chirurgicale

Optarea pentru proceduri chirurgicale pentru tratarea bolii hemoroidale este indicată în cazul hemoroizilor externi severi și mari, dacă metodele de tratament conservativ nu au avut rezultate. Intervențiile chirurgicale cele mai utilizate sunt hemoroidectomia și ligaturarea cu benzi elastice.

Hemoroidectomia este o intervenție chirurgicală invazivă prin care se elimină țesutul hemoroidal afectat prin efectuarea unei incizii eliptice. Aceasta este însoțită de dureri postoperatorii severe, iar timpul de recuperare este în medie de 2-3 luni.

Administrarea antiinflamatoarelor

Administrarea antiinflamatoarelor este o metodă de a trata hemoroizii externi, prin ameliorarea proceselor inflamatorii care au cauzat apariția acestora. Substanțele cu efecte antiinflamatoare se găsesc în extracte de plante medicinale, precum păpădia sau propolisul.

Păpădia este un antiinflamator natural ce conține luteolină și luteolin-7-O-glucozidă, substanțe bogate în acetat de etil și care acționează prin inhibarea producției de prostaglandină E2 și monoxid de azot.

Propolisul conține peste 300 de compuși biologici activi, precum esterul fenetilic al acidul cafeic ce activează receptorii care reglează activitatea ligandului NF-kB (RANKL)/osteoprotegerină (OPG) și poate proteja osteoporoza indusă de glucocorticoizi. Acesta este un antiinflamator puternic care promovează depunerea de colagen și vindecarea rănilor.

Utilizarea băii de șezut

Baia de șezut este un tratament naturist folosit în tratamentul hemoroizilor externi. Printre efectele acesteia se numără relaxarea musculaturii și îmbunătățirea circulației sângelui, dar și scăderea presiunii anale și menținerea unei igiene corespunzătoare, astfel tratând disconfortul produs de hemoroizi.

Băile de șezut fierbinți se realizează prin scufundarea anusului într-un vas umplut cu apă fierbinte (40-42°C), timp de 3 minute.

Creșterea aportului de fibre

Creșterea aportului de fibre este unul dintre tratamentele indicate pentru hemoroizii externi. Fibrele, mai ales cele insolubile, au un rol important în tratarea simptomelor, precum:

1.Cresc frecvența mișcărilor intestinale și înmoaie materiile fecale, grăbind defecarea în cazul constipației ușoare sau ocazionale.

2.Reduc constipația și încordarea în timpul defecației, care reprezintă cele mai frecvente cauze ale apariției hemoroizilor externi.

Doza zilnică recomandată de fibre este, în funcție de vârstă, între 20 și 35 de grame și poate fi atinsă prin consumul cerealelor (fulgi de ovăz), fructelor (zmeură, portocale, banane), legumelor (cartofi, broccoli, conopidă), și nucilor (nuci pecan).

Cum se tratează hemoroizii externi inflamați?

Hemoroizii externi inflamați se tratează prin metode conservative, precum creme, medicamente sau băi de șezut, sau prin metode chirurgicale. Cele mai frecvente metode sunt aplicarea cremelor și a unguentelor cu hidrocortizon sau agent anestezic, baia de șezut cu sare și aplicarea locală a pungilor cu gheață.

Cum pot fi diagnosticați hemoroizii externi?

Hemoroizii externi pot fi diagnosticați în urma unui consult amănunțit prin care se verifică antecedentele medicale și simptomele pacienților, pentru a se elimina posibilitatea unor afecțiuni mai grave. De asemenea, se efectuează un consult extern care va evidenția prezența hemoroizilor externi, pacienții adoptând poziția pronaos-jackknife sau laterală stângă.

Unele dintre metodele de diagnosticare ale hemoroizilor externi sunt:

 • Examinarea fizică
 • Sigmoidoscopia flexibilă și colonoscopia

Cum diferențiem hemoroizii externi de cei interni?

Hemoroizii interni sunt situați în interiorul rectului, iar cei externi se regăsesc în afara anusului. În plus, hemoroizii interni sunt nedureroși, pe când cei externi pot provoca dureri severe.

Hemoroizii externi sunt dureroși?

Da, hemoroizii externi au tendința de a provoca durere datorită poziționării acestora – partea externă a anusului este mult mai sensibilă decât cea internă.

Hemoroizii externi pot deveni trombozați?

Da, hemoroizii externi pot deveni trombozați dacă se formează cheaguri de sânge și astfel cauzează dureri deoarece se lărgesc ca volum.

Hemoroizii externi dispar?

Da, de cele mai multe ori, aceștia dispar de la sine în câteva zile sau săptămâni, dar este recomandat să se caute și cauza apariției acestora. De asemenea, este indicată urmarea unui tratament adecvat.

Hemoroizii externi se retrag singuri?

Da, uneori, hemoroizii externi se retrag fără tratament în câteva zile sau săptămâni, însă pentru o tratare corectă, eficientă și pentru a preveni reapariția lor este indicată urmarea unui protocol corescpunzător de tratament.

Se poate sparge un hemoroid extern?

Da, un hemoroid extern se poate sparge dacă devine trombozat, adică dacă în interiorul acesta s-a înmagazinat o cantitate mare de sânge ce se transformă într-un cheag.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?