Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Criza Hemoroidala: Simptome, Tratament & Durata

criza hemoroidala
Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

Stadiul acut al bolii hemoroidale, denumit și criza hemoroidală, este cel în care pacienții se prezintă cu prolaps ireductibil și hemoroizi cangrenoși. Deși criza hemoroidală este puțin frecventă, aceasta necesită de obicei un tratament medical de urgență.

Această afecțiune este cauzată, în general, de trombozarea, prolapsul sau

strangularea hemoroizilor și se caracterizează prin durere acută, sângerare, inflamație, secreție urât mirositoare și hemoroizi ireductibili.

Tratamentul include atât metode non-chirurgicale și conservative, de exemplu administrarea dobesilatului de calciu, a fracției flavonoide micronizate purificate, a extractului de gălbenele sau a extractului de mușețel, cât și metode chirurgicale, precum hemoroidectomia de urgență.

Criza hemoroidală poate dura de la câteva zile, la câteva săptămâni, în funcție de severitate și de modul în care este tratată.

Ce este criza hemoroidală?

Criza hemoroidală reprezintă intensificarea bruscă a simptomelor bolii hemoroidale, precum durerea, efortul de a defeca sau sângerarea rectală cauzata de prolaps, încarcerare sau tromboză a hemoroizilor interni sau externi.

Ce cauzează o criză hemoroidală?

Criza hemoroidală este cauzată de spasmul sfincterului anal care strânge și sugrumă hemoroizii interni prolapsați sau de trombozarea ori incarcerarea hemoroidala. Rezultatul acestui spasm și blocarea întoarcerii venoase provoacă edem și, ocazional, tromboza hemoroizilor externi. Tromboza poate apărea spontan sau din cauza încordării din timpul ridicării greutăților sau din timpul mișcărilor intestinale.

Cauzele crizei hemoroidale includ:

  • tromboza hemoroidală – apare atunci când în interiorul unui hemoroid se formează un cheag de sânge ce poate coagula.
  • prolapsul hemoroidal – poate provoca edem, strangularea hemoroidului, obstrucția venelor și durere acută, dacă hemoroidul este blocat de sfincterul extern anal.
  • încarcerarea și strangularea hemoroidală – apare atunci când masa hemoroidală rămâne blocată în afara plexului sfincterian.
  • alte cauze – dieta necorespunzătoare, care presupune consumul alimentelor picante, procesate sau lactate, dar și consumul de alcool și cofeină pot agrava hemoroizii, provocând criza hemoroidală.

Simptome

Simptomele crizei hemoroidale sunt durerea anală severă, hemoragie sau cangrenă cu necroză, dacă tromboza se agravează din cauza presiunii exercitate de pielea suprapusă.

Simptomele crizei hemoroidale pot fi:

  • durere acută
  • sângerări rectale
  • umflături și inflamații.

Tratament

Tratamentul crizei hemoroidale poate fi realizat atât conservativ, prin intermediul unor substanțe cu proprietăți terapeutice eficiente, cât și chirurgical, prin eliminarea masei hemoroidale, dacă simptomele sunt mult prea severe.

Tratamentul crizei hemoroidale constă în:

Fracția flavonoidă micronizat purificată

MPFF este un medicament flebotonic utilizat în cazul crizei hemoroidale acute deoarece are capacitatea de a reduce inflamația prin inhibarea migrării și aderenței leucocitare.

Prin administrarea de fracții flavonoide micronizate și purificate durerea și sângerarea au fost reduse semnificativ, conform studiului „Impactul fracției de flavonoide purificate micronizate în tratamentul episodului hemoroidal acut”, realizat de Zhu-Ming Jiang, în anul 2006, pe un eșantion de 49 de pacienți.

Dobesilatul de calciu

Vasculo-protector și veno-tonic, dobesilatul de calciu diminuează vâscozitatea sângelui, agregarea plachetară și permeabilitatea capilară și poate fi folosit în cazul crizei hemoroidale. Acesta are proprietăți antioxidante și poate crește relaxarea endoteliului prin sintezia oxidului nitric.

Dobesilatul de calciu are o eficiență de 86.21% în cazul crizelor hemoroidale, conform analizei „Eficiența dobesilatului de calciu în tratarea crizelor hemoroidale acute”, efectuată de B. Bfilent Mente et al., în cadrul Școlii Medicale a Universității Gazi, din Ankara.

Extractul de Mușețel

Mușețelul este un antiinflamator și antibacterian puternic, fiind util în infecțiile și inflamațiile pielii și ale membranelor mucoase, inclusiv în cazul crizei hemoroidale.

Efectul antiinflamator al mușețelului este explicat prin faptul că acționează ca un inhibitor al prostaglandinei E(2) induse de lipopolizaharide și ca un atenuant al ciclooxigenazei (COX-2), neafectând forma de bază, COX-1.

S-a demonstrat că extractul pătrunde în straturile cele mai profunde ale pielii, în cadrul studiului „Studii de penetrare cutanată in vivo a flavonelor din mușețel”, realizat de I. Merfort et al., în anul 1994.

Extractul de Gălbenele

Gălbenelele (Calendula officinalis) sunt plante cu rol antiinflamator și de vindecare al rănilor, datorită substanțelor active, taraxasterolul și esterii de faradiol, care sunt triterpene.

Gălbenelele cresc concentrația de colagen, proteină ce are un rol important în formarea straturilor de piele sănătoase, vindecând rănile, conform unui studiu denumit „Studii in vitro pentru evaluarea proprietăților de vindecare a rănilor ale extractelor de Calendula officinalis” și efectuat în anul 2017, de către Christoph Nicolaus et al.

Intervenții chirurgicale

De cele mai multe ori, debutul brusc și sever al crizei hemoroidale necesită efectuarea unei hemoroidectomii de urgență prin care se elimină țesutul hemoroidal afectat, în funcție de stadiul bolii și starea de sănătate a pacientului. Dacă simptomele nu sunt severe, excizia cadranelor simptomatice poate fie efectuată și în ambulatoriu.

În cazul trombozei și prolapsului care afectează atât partea internă, cât și partea externă a canalului anorectal, excizia unei cantități prea mari din masa hemoroidală poate provoca stenoză anală. Cu toate acestea, dacă tromboza externă este izolată și nu se elimină tot țesutul, atunci tratamentul este incomplet și criza hemoroidală poate recidiva.

Hemoroidectomia este o metodă rapidă de ameliorare a simptomelor, dar și sigură, complicațiile nefiind grave sau inconfortabile în cele mai multe cazuri, potrivit studiului efectuat pe un eșantion de 40 de pacienți, intitulat „Hemoroidectomia de urgență pentru tratarea crizei hemoroidale acute: Experiența unui singur institut”, realizat de Huang-Jen Lai, în anul 2006.

Cât durează criza hemoroidală?

Criza hemoroidală durează de la câteva zile până la câteva săptămâni, în funcție de managementul bolii și depinde de efectuarea unei hemoroidectomii, care ar grăbi vindecarea.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?