Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Antiinflamatoare Pentru Hemoroizi

antiinflamatoare pentru hemoroizi
Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

Antiinflamatoarele sunt substanțe complexe cu rol de a reduce inflamațiile din organism, cauzate de creșterea presiunii sau de patologii diverse. Acestea acționează prin inhibarea sintezei agenților inflamatori, care intensifică fluxul sangvin în zona leziunii, favorizând apariția leucocitelor ce luptă împotriva agenților patogeni, grăbind vindecarea.

Antiinflamatoarele sunt eficiente în tratamentul hemoroizilor nu numai datorită efectului antiinflamator, ci și efectului analgezic. Exemple de astfel de medicamente sunt antiinflamatoarele nesteroidiene, fracția flavonoidă micronizată purificată, acidul acetilsalicilic, mesalazina și acetatul de hidrocortizon.

Cele mai bune produse pentru inflamația hemoroizilor sunt cremele antiinflamatoare, care reduc disconfortul local, dar și suplimentele care conțin substanțe antiinflamatorii.

Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt medicamente ce pot trata durerea, febra și alte procese inflamatorii, inclusiv inflamația hemoroizilor.

Acestea acționează prin inhibarea unei enzime ce transformă acidul arahidonic în tromboxani, prostaglandine și prostacicline, denumită ciclooxigenaza. Tromboxanii au rol în aderența plachetară, iar prostaglandinele cresc punctul de modificare al temperaturii la nivelul hipotalamusului, determină vasodilatație și contribuie la procesul de antinocicepție, conform studiului „Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene”, realizat de Ida Ghlichloo et al.            Venele hemoroidale provoacă disconfort dacă se inflamează datorită creșterii presiunii de la nivelul pelvisului. Inflamația hemoroizilor poate fi ameliorată cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, care vor acționa spre reducerea umflăturii și a durerii. Un astfel de medicament este ibuprofenul.

Dacă simptomele bolii hemoroidale cuprind și sângerare, atunci antiinflamatoarele nesteroidiene nu trebuie administrate, pentru a nu exista riscul de hemoragie acută.

Fracția flavonoidă micronizată și purificată (MPFF)

Fracția flavonoidă micronizată și purificată este un medicament venoactiv eficient în tratamentul hemoroizilor, pe bază de flavonoide, mai puternic decât diosmina pură datorită prezenței unor flavonoide suplimentare, cum ar fi hesperidina, diosmetina, linarina și izorhoifolina. În general, MPFF conține 90% diosmină micronizată și restul hesperidină, din care este obținută și diosmina. Micronizarea este efectuată pentru a crește absorbția flavonoidelor.

MPFF are mai multe efecte terapeutice, printre care se numără și îmbunătățirea tonusului venos, reducerea hiperpermeabilității capilare prin protejarea microcirculației de inflamație. Aceasta se explică prin reducerea moleculelor de adeziune endotelială, motiv pentru care sunt inactivate leucocitele, scăzându-se astfel concentrația mediatorilor inflamatorii.

Prin administrarea fracției flavonoide micronizate și purificate de 500 mg, de două ori pe zi, timp de 60 sau 83 de zile, simptomele hemoroizilor interni acuți, de gradul I și II au fost reduse ca intensitate, durată și frecvență. Sângerarea a fost oprită, recidiva fiind prevenită între 18 și 36% mai multe cazuri tratate cu MPFF, decât la cele tratate cu placebo, conform concluziilor a două studii dublu-orb.

Însă și în cazul hemoroizilor cronici simptomele sunt tratate în mod eficient, potrivit studiului „Fracție flavonoidă micronizată purificată: o analiză a utilizării sale în insuficiența venoasă cronică, ulcerele venoase și hemoroizi”, realizat de Katherine A. Lyseng-Williamson, în anul 2003.

Mesalazina (Acidul 5-aminosalicilic (5-ASA))

Mesalazina este un compus al acidului 5-aminosalicilic care acționează ca medicament antiinflamator, reducând durerea, sângerarea, tenesmul, dar și congestia plexului venos hemoroidal. Aceasta reprezintă tratamentul de primă linie pentru pacienții cu boli inflamatorii intestinale și este metabolizată în intestin, acționând în acea zonă și astfel, prevenind un număr mare de efecte secundare sistemice.

Mecanismul de acțiune poate fi explicat prin faptul că acționează la nivelul mucoasei colonului și reduce inflamația prin diverse căi.

Această ipoteză presupune activarea unei clase sintetice de receptori nucleari ce reglează inflamația intestinală, prevenind astfel și apariția hemoroizilor. 5-ASA este un antioxidant puternic și are rol în inhibarea mediatorilor ciclooxigenazei, conform analizei „Mesalazina în boala inflamatorie intestinală: Un subiect la modă din nou?”.

Mesalazina are un puternic efect antiinflamator, fiind des utilizată sub formă de supozitoare în tratamentul hemoroizilor. De asemenea, are rolul de a preveni hemoroizii prin tratarea bolilor inflamatorii intestinale, precum boala Crohn sau colita ulcerativă.

Hidrocortizon acetat

Hidrocortizonul este un corticosteroid utilizat pentru a scădea umflăturile, mâncărimile și durerea cauzată de iritațiile minore ale pielii sau de hemoroizi.

Hidrocortizonul acetat este forma sintetică a esterului hidrocortizonului, având efecte imunosupresoare și antiinflamatoare. Acesta este indicat în tratamentul inflamațiilor și pruritului cauzat de dermatoze care nu sunt rezistente la acțiunea corticosteroizilor.

Crema și supozitoarele ce conțin hidrocortizon acetat în concentrație de 1% sunt cele mai prescrise medicamente topice datorită interacțiunii dintre hidrocortizon și receptorul citoplasmatic al glucocorticoizilor.

Corticosteroizii sunt antiinflamatori puternici și pot suprima răspunsul imun. De aceea, ei sunt folosiți în diverse afecțiuni ale pielii și mai ales în cazul hemoroizilor. Hidrocortizonul acetat s-a dovedit eficient în calmarea iritației și a pruritului anal și în reducerea inflamației de la nivelul anusului.

Acidul acetilsalicilic (ASA)

Acidul acetilsalicilic sau aspirina este unul dintre primele medicamente care au fost obținute prin sinteză, utilizat inițial cu precădere ca medicament antiinflamator, inclusiv în cazul hemoroizilor. Acesta face parte din clasa acizilor benzoici, fiind format prin înlocuirea hidrogenului hidroxi-fenolic din acidul salicilic cu o grupare acetoxi-.

Acidul acetilsalicilic acționează prin două căi: calea dependentă de COX și cea independentă de COX, ciclooxigenază. Atunci când ASA este absorbit în sânge, se descompune în două molecule importante din punct de vedere farmacologic: acetatul activ și salicilatul.

Aspirina are atât efect analgezic, datorat scăderii sintezei de prostaglandine la nivelul sistemului nervos central și în afara acestuia, cât și efect antiinflamator care se manifestă prin blocarea proceselor inflamatorii din pereții venelor, fără a fi implicată ciclooxigenaza.

În cazul simptomelor asociate hemoroizilor interni și externi, precum durerea, inflamația și pruritul, aplicarea topică a acidului acetilsalicilic s-a dovedit a fi foarte eficientă.

Fiind un antiinflamator nesteroidian, nu trebuie folosit în cazul sângerării cauzate de hemoroizi, deoarece poate agrava hemoragia.

Care sunt cele mai bune produse pentru inflamația hemoroizilor?

Cele mai bune produse pentru inflamația hemoroizilor sunt acidul acetilsalicilic și fracția flavonoidă micronizată și purificată, deoarece posedă efecte terapeutice multiple. Un produs eficient trebuie să vindece mai multe simptome ale hemoroizilor, precum inflamația, durerea sau pruritul.

Reducerea inflamației și a durerii va avea ca efect reducerea disconfortului și vindecarea hemoroizilor.

Alte tratamente antiinflamatoare sunt:

  • Crema cu propolis. Extractul de propolis acționează prin scăderea producției de interleukină 10, IL-10, inhibând producția de citokine proinflamatorii.
  • Suplimentele pe bază de păpădie. Păpădia conține taraxasterol, cu efecte antioxidante semnificative care combat inflamația. Taraxasterolul reglează concentrația de globule albe din sânge, astfel prevenind instalarea inflamațiilor și scade concentrația de citokine inflamatorii.

Ce pot face dacă inflamația este însoțită și de sângerări?

Dacă inflamația este însoțită de sângerări, tratamentele corespunzătoare includ medicamentele pe bază de ghimpe-pădureț sau MPFF, ceaiurile din coada șoricelului, supozitoarele cu diclofenac sodic sau intervențiile chirurgicale.

Medicamentele orale pe bază de ghimpe pădureț sau MPFF au proprietăți veno-tonice și antiinflamatoare. Coada șoricelului consumat sub formă de ceai provoacă fibrozarea hemoroizilor. Supozitoarele cu diclofenac sodic sunt eficiente pentru ameliorarea inflamației. Scleroterapia, o intervenție minim-invazivă ce presupune injectarea hemoroizilor cu un agent sclerozant, este o altă modalitate de a opri sângerarea ce însoțește hemoroizii inflamați.

Ce altceva pot face pentru a scădea inflamația hemoroizilor?

Pentru a scădea inflamația hemoroizilor sunt eficiente compresele cu cartof ras, deoarece scad disconfortul, utilizarea băii de șezut care relaxează mușchii, dar și ceaiurile din plante care au diverse efecte terapeutice.

De asemenea, este indicată creșterea cantității de fibre consumate zilnic, pentru a grăbi tranzitul intestinal și pentru a elimina cu ușurință fecalele, prevenind în același timp și constipația.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?