Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Totul Despre Hemoroizi: Ghid Complet Verificat Medical

Totul despre boala hemoroidala
Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

Hemoroizii reprezintă vene dilatate din canalul anorectal ce se inflamează determinând boala hemoroidală, caracterizată prin dilatarea și distorsiunea anormală a canalului vascular, împreună cu modificările distructive ale țesutului conjunctiv de susținere din perna anală. Hemoroizii pot fi clasificați atât în funcție de localizarea lor, în interni și externi, cât și în funcție de complicația pe care o reprezintă, în trombozați și prolapsați.

Netratarea corespunzătoare a bolii hemoroidale poate duce la apariția unor complicații, precum tromboza, sângerarea sau infectarea hemoroizilor, precum și criza hemoroidală acută.

Pentru a preveni instalarea acestora, este important să se găsească tratamentul corespunzător afecțiunii, care poate consta atât în metode conservatoare, precum administrarea medicamentelor sau a supozitoarelor, aplicarea cremelor sau a unguentelor, consumul de ceaiuri din plante medicinale sau efectuarea băilor de șezut, cât și în metode chirurgicale, minin-invazive sau invazive. Medicul specialist poate recomanda un tratament eficient, mai ales dacă abordările conservative nu au dat randament sau dacă simptomele se agravează.

Hemoroizii externi arată ca mici noduli în jurul anusului, iar cei interni ca niște vene groase, vizibile însă doar dacă prolapsează sau trombozează.

Boala hemoroidală este însoțită de simptome precum durere, mâncărime, sângerare și prolaps, în cazul hemoroizilor interni. Cauza principală care determină apariția acesteia este creșterea presiunii pelvine, care se poate datora diareei, constipației, eforturilor excesive, sarcinii, dietei sărace în fibre sau obezității.

Hemoroizii pot fi diagnosticați printr-un examen fizic efectuat în cabinetul medicului specialist, care poate fi completat de un examen digital, anoscopie, sigmoidoscopie sau colonoscopie, pentru a confirma absența unor alte boli mai grave.

Aceștia pot fi ținuți sub control apelând la leacuri bătrânești ce folosesc puterea plantelor de a vindeca inflamația, ori utilizând băile de șezut, modificând stilul de viață sau folosind o pernă pentru hemoroizi.

Boala hemoroidală este frecventă în cazul femeilor, în special al femeilor însărcinate, dar afectați pot fi și bărbații și copiii. Aproape jumătate din populația globului suferă de această afecțiune până a împlini vârsta de 50 de ani.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii reprezintă perne vascularizate din canalul anorectal ce formează plexul hemoroidal ce cuprinde mușchi netezi, vase arteriale, vene și țesut conjunctiv. Inflamarea și deplasarea distală a acestora se manifestă simptomatic prin boala hemoroidală.

Care sunt tipurile de hemoroizi?

Tipurile de hemoroizi sunt interni și externi, clasificați în funcție de localizarea raportată la linia dentată, sau prolapsați și trombozați, în funcție de complicația apărută.

Tipurile de hemoroizi includ:

 • Hemoroizi Interni
 • Hemoroizi Externi
 • Hemoroizi Trombozați
 • Hemoroizi Prolapsați

Hemoroizi interni

Hemoroizii interni sunt perne vascularizate din plexul hemoroidal, care se află deasupra liniei dentate, la nivelul stratului submucos al părții inferioare a rectului și a părții superioare a canalului anal. Hemoroizii interni sunt căptușiți de un epiteliu de tranziție și arată ca vene submucoase cu artere, capilare dilatate și pereți groși. Inflamarea hemoroizilor interni este cauzată de slăbirea țesutului conjunctiv și de mobilitatea crescută a acestuia.

Hemoroizi externi

Hemoroizii externi sunt perne vascularizate din plexul hemoroidal, situate sub linia dentată, pe sau în jurul anusului. Hemoroizii externi sunt căptușiți de epiteliu scuamos și inervați de nervii cutanați ai nervului pudendal și arată ca niște noduli de dimensiuni mici, vizibili în exteriorul anusului. Hemoroizii externi apar din cauza dilatării pernelor anale.

Hemoroizi trombozați

Hemoroizii trombozați reprezintă umflătura acută în care s-a format un cheag din cauza acumulării excesive a sângelui, care stagnează și coagulează. Tromboza apare atunci când canalul anorectal se micșorează ca urmare a inflamării excesive a venelor hemoroidale, perturbând fluxul normal al sângelui.

Hemoroizi prolapsați

Hemoroizii prolapsați reprezintă migrarea pernelor hemoroidale în exteriorul anusului din cauza agravării hemoroizilor, ca urmare a unui tratament necorespunzător. De cele mai multe ori, aceștia trebuie îndepărtați prin metode chirurgicale de urgență, în maxim 24 de ore de la apariție.

Care sunt complicațiile hemoroizilor?

Complicațiile hemoroizilor presupun sângerarea, tromboza sau infectarea acestora, precum și criza hemoroidală acută. Acestea pot fi contracarate prin adaptarea dietei, adoptarea unui stil de viață sănătos și utilizarea metodelor de tratament specifice afecțiunii.

 • Sângerare – Sângerarea rectală este cauzată, în principal, de hemoroizi. Se manifestă prin apariția sângelui de culoare roșu aprins în urma mișcărilor intestinale, datorată perturbării hemoroizilor congestionați. Sângerarea rectală nu trebuie confundată cu melena, care înseamnă materii fecale amestecate cu sânge.
 • Hemoroizi trombozați – Hemoroizii trombozați apar ca o complicație a hemoroizilor ce se inflamează în exces, fără a fi tratați. Aceștia cresc în dimensiune și se înghesuie în canalul anorectal, împiedicând circulația normală a sângelui, care se acumulează, coagulează și formează un cheag.
 • Hemoroizi infectați – Hemoroizii infectați reprezintă infectarea țesutului hemoroidal datorită înmulțirii celulelor bacteriene, ce se caracterizează prin înroșirea și inflamarea pielii perianale și necesită tratament cu antibiotic sau, în cazuri severe, intervenții chirurgicale.
 • Criza hemoroidală acută – Criza hemoroidală acută presupune acutizarea fulgerătoare și severă a bolii hemoroidale, prin intensificarea sângerării și a durerii din cauza prolapsului, strangulării sau trombozei hemoroizilor.

Ce opțiuni de tratament pentru hemoroizi sunt?

Opțiunile de tratament pentru hemoroizi sunt diverse, de la metode conservative, precum folosirea cremelor, medicamentelor sau ceaiurilor, la metode chirurgicale. Tratamentul este ales în funcție de simptome și de severitatea acestora, dar și de gradul hemoroizilor.

Tratamentul antihemoroidal include:

 1. pastile
 2. antiinflamatoare
 3. ceai
 4. creme
 5. supozitoare
 6. operații

Pastile

Pastilele sunt o metodă conservativă de tratare a bolii hemoroidale, ce se administrează oral pentru a ameliora și trata durerea și inflamația, însă sunt eficiente doar în stadiile incipiente ale afecțiunii. De cele mai multe ori, acestea conțin extract de castan sălbatic sau de ghimpe-pădureț, care au rolul de reduce inflamația și pruritul.

Medicamentele flebotonice sunt printre cele mai eficiente, deoarece scad atât durata și intensitatea simptomelor, cât și frecvența apariției hemoroizilor acuți și cronici, de gradul I și II. Un astfel de medicament este fracția flavonoidă micronizată purificată, ce conține 90% diosmină și 10% hesperidină, bioflavonoide din citrice, venotonice și antiinflamatoare.

Antiinflamatoare

Antiinflamatoarele sunt o opțiune de tratament pentru hemoroizi datorită capacității lor de a stopa procesele inflamatorii din organism.

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt eficiente și acționează prin inhibarea ciclooxigenazei, o enzimă ce ajută la formarea mediatorilor inflamatori. Astfel de substanțe sunt aspirina și ibuprofenul, care nu trebuie administrat dacă hemoroizii sunt însoțiți de sângerare.

Alte exemple de substanțe antiinflamatoare sunt fracția flavonoidă micronizată purificată, hidrocortizonul acetat, care este un corticosteroid, precum și mesalazina, care are un puternic efect antiinflamator asupra mucoasei colonului.

Ceai

Administrarea ceaiurilor este una dintre cele mai simple metode de ameliorare a simptomelor hemoroidale. În plus, este și eficientă datorită plantelor medicinale folosite, care au diverse efecte terapeutice benefice.

Extractele cele mai utilizate sunt cele de mușețel, datorită efectului analgezic și antiinflamator datorat bisabololului și a matricinei, de coada șoricelului, datorită efectului antiinflamator dat de sesquiterpene, precum și cel de gălbenele, datorită efectelor cicatrizante și antiinflamatoare conferite de prezența fitosterolilor și a flavonoidelor.

Creme

Cremele sunt o metodă topică de tratare a hemoroizilor, prin care sunt ameliorate local simptomele acestora. Acestea au o absorbție ușoară și rapidă, reducând durerea, inflamația și pruritul.

Cremele acționează prin creșterea tonusului vascular, scăderea permeabilității capilare, sporirea regenerării pielii și a țesuturilor perianale, dar și prin reducerea proceselor inflamatorii. Acțiunea cremelor se datorează substanțelor active, precum acidul hialuronic, gălbenelele, propolisul, castanul sălbatic, diosmina și hesperidina, care sunt eficiente în scăderea durerii, reducerea inflamației, oprirea dezvoltării bacteriilor și vindecarea rănilor asociate cu boala hemoroidală.

Cele mai bune creme pentru hemoroizi sunt HemoLift, AnuSol, PrestoGel sau Hemorzon.

Supozitoare

Supozitoarele reprezintă o metodă de tratare a bolii hemoroidale. Acestea sunt dispozitive medicale ce se introduc într-un orificiu al corpului, unde se dizolvă rapid și este absorbit, tratând durerea, sângerarea, pruritul sau inflamația asociate hemoroizilor.

Mecanismul de acțiune al supozitoarelor este explicat prin procesul de osmoză, prin care substanța activă din compoziție este transportată către venele hemoroidale prin membrana rectului, în urma absorbției sistemice. Acestea au efect asupra hemoroizilor externi, dar și interni, având efecte antiseptice, astringente, vasoconstrictoare și antiinflamatoare.

De asemenea, acestea pot avea în compoziție și un antibiotic, fiind utilizate atât profilactic, cât și ca tratament al hemoroizilor infectați. Exemple de astfel de supozitoare sunt novocalminul și clafenul.

Printre cele mai eficiente supozitoare pentru hemoroizi se numără HemoLift, HemoTreat H și Proctinum, ce conțin ca substanțe active arborele de ceai, hamamelisul, aloe vera, acidul hialuronic, propolisul sau dobesilatul de calciu.

Operații

Intervențiile chirurgicale reprezintă un mod de a trata boala hemoroidală severă, care nu a răspuns la alte metode de tratament sau care a condus la apariția complicațiilor. Boala hemoroidală severă face referire la hemoroizii de gradul IV și unele cazuri de gradul III, dacă prolapsul nu se reduce manual sau spontan.

Alte cazuri de hemoroizi ce necesită intervenții chirurgicale sunt cei care sângerează, cei trombozați sau strangulați.

Operațiile care pot fi efectuate pentru tratarea hemoroizilor sunt:

Operații Invazive: Hemoroidopexia, Hemoroidectomia

Operații Minim-Invazive: Scleroterapia, Coagularea cu infraroșu, Ligaturarea cu bandă elastică.

Când trebuie apelat la medicul specialist?

Trebuie apelat la medicul specialist dacă boala se agravează, iar simptomele devin tot mai supărătoare și greu de suportat. În acest caz, medicul de familie sau proctologul sunt medicii care se ocupa de boala hemoroidala si care care vă pot recomanda un tratament specific afecțiunii, în urma examinării fizice, digitale sau imagistice. Aceștia v-ar putea indica și dacă există necesitatea efectuării unei operații.

Cum arată hemoroizii în poze?

Hemoroizii arată ca niște umflături în jurul anusului sau în rect. Hemoroizii interni nu sunt vizibili decât dacă sunt prolapsați sau trombozați. În schimb, cei externi se simt la atingere și arată ca niște noduli în exteriorul anusului.

Hemoroizi Externi + Interni - Ilustratie Grafica

Care sunt simptomele hemoroizilor?

Simptomele hemoroizilor sunt durerea, sângerarea, pruritul și diferă ca intensitate în funcție de severitatea afecțiunii.

Simptomele hemoroizilor includ:

 • Disconfort
 • Mâncărime anală
 • Durere anală
 • Secreție de mucus
 • Inflamație
 • Sângerare rectală la defecație.

Care sunt cauzele hemoroizilor?

Cauzele hemoroizilor sunt, în general, sedentarismul, sarcina, dieta săracă în fibre sau alte afecțiuni. Acestea cresc presiunea de la nivelul canalului anorectal și pot fi reprezentate de:

 • diaree cronică
 • sarcină și naștere, în special cea naturală
 • ridicare de greutăți
 • obezitate
 • dietă cu un conținut scăzut de fibre
 • constipație și efort la defecație
 • stat în șezut pentru perioade lungi de timp.

Cum sunt diagnosticați hemoroizii?

Hemoroizii sunt diagnosticați de către medicul specialist, proctolog sau gastroenterolog, dar și de medicul de familie, care efectuează atât un examen fizic, cât și unul digital sau imagistic, la nevoie. Dacă hemoroizii externi pot fi diagnosticați în urma examinării fizice, în poziție pronaos-jackknife sau laterală stângă, hemoroizii interni sau alte boli colorectale sunt sesizate prin efectuarea altor proceduri, precum un examen digital sau imagistic:

 • examenul rectal digital
 • colonoscopia
 • sigmoidoscopia
 • anoscopia

Cum se pot menține sub control hemoroizii?

Hemoroizii se pot menține sub control prin folosirea leacurilor bătrânești cunoscute, prin modificarea stilului de viață și a dietei. Apariția și agravarea hemoroizilor pot fi prevenite prin:

 • leacuri bătrânești
 • băi de șezut pentru hemoroizi
 • regim pentru hemoroizi
 • pernă pentru hemoroizi.

Leacuri bătrânești

Leacurile bătrânești pentru hemoroizi constau în diverse metode de tratament, care sunt eficiente datorită folosirii plantelor medicinale cu efecte terapeutice benefice. Strămoșii au recurs la cartof, usturoi, aloe vera, foi de dafin sau miere, pe care le-au transformat în tincturi, comprese și ceaiuri și le-au folosit pentru a trata durerea, inflamația sau pruritul asociate cu hemoroizii.

Băi de șezut pentru hemoroizi

Băile de șezut reprezintă un remediu naturist prin care se pot trata hemoroizii datorită efectelor de relaxare a sfincterelor anale și de reducere a presiunii anale. Acestea se realizează prin imersarea anusului într-un vas cu apă umplut până la șolduri, la temperatura de 40-42 grade Celsius, timp de 3-5 minute.

Regim pentru hemoroizi

Regimul alimentar în cazul hemoroizilor se referă la consumul a unei cantități potrivite de fibre, alături de o hidratare corespunzătoare. Fibrele alimentare se găsesc în fructe, legume, cereale și nuci și au proprietatea de a nu fi absorbite de către enzimele digestive. Acestea au rolul de a grăbi tranzitul intestinal și de a înmuia materiile fecale, reglând mișcările intestinale, mai ales în cazul constipației.

Doza zilnică recomandată de fibre este de 20-35 de grame, în funcție de vârstă și sex, doză ce poate fi atinsă prin consumul lintei, conopidei, ovăzului, nucilor pecan, zmeurei, merelor sau perelor.

Perna pentru hemoroizi

Perna pentru hemoroizi este o pernă special concepută pentru a menține poziția corectă în timpul statului în fund, astfel încât să se reducă presiunea exercitată asupra feselor. De asemenea, aceasta ajută la îmbunătățirea fluxului sangvin, oferă suport, previne transpirația și reduce durerea.

Utilizarea pernei pentru hemoroizi este o metodă de prevenție a acestora și este indicată în special persoanelor care stau perioade exagerat de lungi în șezut, dar poate ajuta și la ameliorarea simptomelor.

La ce categorii de persoane și vârstă apar hemoroizii?

Hemoroizii pot apărea, în principiu, la orice persoană indiferent de vârstă sau sex, însă cele mai predispuse sunt femeile și persoanele cu vârsta de peste 50 de ani.

Astfel, pot apărea:

 • hemoroizi la femei
 • hemoroizi în sarcină
 • hemoroizi la copii
 • hemoroizi la bărbați

Hemoroizi la femei

Hemoroizii apar mai frecvent la femei deoarece acestea se confruntă cu modificări hormonale lunare, în timpul menstruației, care le cresc șansele de apariție a constipației, în timpul sarcinii și a nașterii. Toate acestea pot duce la creșterea presiunii intraabdominale și pelvine, care este cauza principală a hemoroizilor. 24% dintre femei suferă măcar o dată în viață de boala hemoroidală.

Hemoroizi în sarcină

Sarcina, în special al treilea trimestru, dar și nașterea, mai ales cea naturală, duc la creșterea presiunii intraabdominale și pelvine. Alte cauze ale hemoroizilor din timpul sarcinii pot fi modificările hormonale, în special a estrogenului, dar și constipația.

Hemoroizi la copii

Copiii pot suferi și ei de boala hemoroidală, care poate fi moștenită genetic. De asemenea, constipația, perioada de antrenament pentru toaletă, statul pe suprafețe dure pentru a se juca, dieta dezechilibrată sau bolile inflamatorii intestinale, pot cauza apariția bolii hemoroidale la copii.

Hemoroizi la bărbați

Bărbații se pot confrunta cu hemoroizii dacă se antrenează cu greutăți, depun eforturi exagerate muncind, conduc pentru perioade lungi de timp sau dacă suferă de constipație. 16% dintre bărbați se confruntă cu hemoroizii de-a lungul vieții.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?