Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Tratamentul Fisurii Anale

tratament fisura anala
author photo

Scris De:

Adriana-Valentina

O fisură anală este o afecțiune comună care afectează pacienții de toate vârstele. Managementul acesteia este extins, se folosește în primul rând o abordare conservatoare, apoi medicală și, în final, chirurgicală.

Până la 87% din fisurile anale se vindecă cu tratamente conservatoare, inclusiv băi de șezut, creme, unguente și supozitoare cu diferite substanțe active precum anestezice locale, corticoizi, blocanți de calciu sau extracte naturale a căror acțiune ameliorează simptomatologia și îmbunătățește calitatea vieții, reacțiile adverse fiind minime. O combinație a acestor substanțe și proprietăților sale este de preferat pentru a obține un efect sinergic și eficient.

Toxina botulinica este o intervenție medicala folosită pentru tratarea fisurilor, ducând la rezoluție în până la 80% din cazuri cu o singură injecție. Vindecarea durează mai mult decât metodele chirurgicale, dar riscurile de incontinență sunt aproape zero.

Tratamentele chirurgicale sunt utilizate în cazul fisurilor cronice sau când celelalte tratamente au eșuat. Sfincterotomia internă laterală (LIS) este standardul de aur al tratamentului, ducând la o rezoluție în 95% din cazuri, cu o vindecare mai rapidă și un număr mai mic de riscuri în comparație cu o fisurectomie.

În lipsa tratamentului, pot apărea complicații precum cronicizarea, infecția, durerea, fistulizarea sau stenozarea.

Tratamentele fisurii anale sunt:

  1. Optarea pentru interventii medicale/chirurgicale
  2. Aplicarea cremelor pentru fisuri anale
  3. Administrarea supozitoarelor pentru fisuri anale
  4. Folosirea băilor de șezut pentru fisuri anale

Optarea pentru interventii medicale/chirurgicale

Optarea pentru intervenții medicale (precum scleroterapia sau injectarea cu toxină botulinică) sau chirurgicale (sfincterectomie, fisurectomia sau anoplastia) se ia în considerare pentru pacienții care nu răspund la alte măsuri de tratament.

Deși momentul intervențiilor chirurgicale este individual și variabil, literatura de specialitate sugerează să se realizeze între 4 și 12 săptămâni după începerea tratamentului conservator, având în vedere durata recomandată a unora dintre regimurile de dozare topică.

Sfincterotomie Laterală Internă (LIS)

Sfincterotomia internă laterală este un tratament al fisurii anale care constă într-o operație efectuată pe mușchiul sfincterului anal intern. Cu ajutorul acestei intervenții are loc scăderea presiunii de repaus a sfincterului anal intern, îmbunătățindu-se alimentarea cu sânge a fisurii și vindecarea mai rapidă a acesteia.

O sfincterotomie anală internă laterala poate fi efectuată în cabinet folosind anestezic local sau poate fi efectuată în sala de operație sub anestezie regională sau generală.

Procedura poate fi realizată în mod deschis sau închis.

  1. În tehnica deschisă – se face o incizie radială în poziția laterală stângă pentru a expune și a separa sfincterul anal intern de cel extern. Mușchiul este împărțit la nivelul liniei dințate, folosind electrocauterizare sau prin separare bruscă, necesitând asigurarea unei hemostaze adecvate pentru prevenirea sângerărilor.  Anodermul este apoi lăsat deschis pentru a permite vindecarea prin a doua intenție sau poate fi închis folosind o sutură resorbabilă.
  2. În varianta închisă – șanțul intersfincterian este palpat în poziția laterală stângă și cu un bisturiu se face o incizie sub linia dințată, împărțind sfincterul intern. Incizia este lăsată deschisă pentru a permite vindecarea prin intenție secundară. Această tehnică minimizează riscul complicațiilor postoperatorii, inclusiv a hemoragiilor.

În general, intervenția poate dura între 20 și 45 de minute, însă timpul variază în funcție de complexitatea și particularitățile cazului.

Sfincterotomie laterală internă (LIS) este considerată standardul de aur pentru managementul chirurgical al fisurilor anale cronice, având o rată de succes de 90,2% conform studiului „Compararea sfincterotomiei laterale interne închise versus deschise pentru managementul fisurii anale cronice: revizuire sistematică și meta-analiză a încercărilor controlate randomizate” realizat de Zelalem Asefa în 2023.

Prețurile pentru o sfincterotomie laterală internă în clinicile private pot fi cuprinse între 1.500 și 10.000 de lei, în funcție de orașul în care se realizează, tipul anesteziei, experiența medicului, complexitatea cazului și serviciile incluse în pachetul medical.

Fisurectomie Anală

Fisurectomia anală este un tratament al fisurii anale care implică excizia pielii superficiale cicatrizate din jurul fisurii anale și a formațiunilor cutanate asociate, dacă există. Plaga chirurgicală poate fi lăsată deschisă sau închisă primar.

Această procedură se efectuează sub anestezie generală sau rahidiană și durează aproximativ 15 până la 30 de minute, iar vindecarea și recuperarea completă poate necesita până la zece săptămâni.

Fisurectomia este o procedură chirurgicală ce implică folosirea unui bisturiu electric pentru a face o incizie în jurul marginii fisurii anale, urmând apoi să se avanseze de-a lungul liniei dințate pentru a accesa fisura. În timpul acestei proceduri, mușchii sfincterului nu sunt tăiați.

Fisura identificată este apoi excizată și eliminată. În plus, se vor îndepărta pliurile sau excrescențele pielii din zona adiacentă. După completarea exciziei, procedura poate continuă cu o anoplastie, o tehnică chirurgicală destinată reparării și reconstrucției anusului, ce include acoperirea parțială a rănii cu un fragment de mucoasă prelevat din rect.

Fisurectomia, indicată pentru o fisură anală cronică idiopatică, este asociată cu o ameliorare rapidă a durerii anale, o rată înaltă de vindecare (93,6%) și lipsa consecințelor dăunătoare asupra continenței anale conform studiului „Rezultatul pe termen lung al unei fisurectomii: Studiu prospectiv cu o singură armă pentru 50 de intervenții din 349 de pacienți inițiali”, realizat de Jean-David Zeitoun în 2018. Timpul mediu necesar pentru vindecarea completă a fost de 10,3 săptămâni conform aceluiași studiu.

Prețurile pentru o fisurectomie anală în România pot fi cuprinse între 1.200 și 5000 de lei variind în funcție de oraș, tipul anesteziei, experiența medicului, particularitățile cazului sau alți factori.

Anoplastie

Anoplastia este o procedură chirurgicală pentru repararea sau reconstrucția anusului, putând fi efectuată și în tratamentul fisurilor anale.

În cele mai multe cazuri, intervenția se face sub anestezie generală, iar durata poate să varieze de la 30 de minute până la câteva ore atunci când operația complexă.

Procedura începe printr-o incizie în jurul zonei anale pentru a accesa fisura și țesuturile înconjurătoare afectate. Aceasta poate implica îndepărtarea țesuturilor cicatrizate și a oricăror pliuri sau excrescențe anale.

În cazul în care țesutul din jurul fisurii este deteriorat semnificativ, poate fi necesară utilizarea unei mucoase prelevată dintr-o zonă adiacentă sau din altă parte a tractului digestiv pentru a acoperi defectul creat.

Anoplastia propriu-zisă se poate realiza prin tehnici diverse, cum ar fi utilizarea unor lambouri de mucoasă sau piele pentru a lărgi deschiderea anală și a preveni recidiva fisurilor prin diminuarea tensiunii locale.

La final, incizia este închisă cu suturi, care pot fi absorbabile sau care pot necesita îndepărtare ulterioară.

Unii medici recomandă anoplastia pentru pacienții în vârstă pentru a proteja continența anală și pentru pacienții care prezintă deja o deficiență de continență datorată unei sfincterotomie anterioare sau a unei leziuni a nervului pudendal.

În tratamentul fisurilor anale cronice asociate cu o presiune anală crescută, procedurile de anoplastie cu lambou au obținut rate bune de vindecare (de la 81% la 98%), dar ratele de eșec ale lamboului sunt totuși relativ înalte (de la 5,9% la 11,8%) conform studiului „Inovații în tratamentul fisurii anale cronice: O revizuire sistematică” realizat de Aaron Poh în 2010.

În general, în România, prețurile pentru o anoplastie pot varia de la 5.000 de lei la 15.000 de lei sau chiar mai mult, în funcție de tipul anesteziei, complexitatea intervenției, localizarea clinicii sau experiența medicului.

Toxină Botulinică

Toxina botulinică a fost introdusă ca modalitate de tratament pentru fisura anală cronică din 1993. Ar putea acționa ca o sfincterotomie chimică temporară inhibând acetilcolina, un transmițător neuromuscular. Totodată, ar putea provoca o reducere a hipertonicității sfincterului anal intern oferind astfel posibilitatea de vindecare a fisurii anale.

Această procedură implică administrarea a 4 sau 5 injecții, însumând în total 80 până la 100 UI de Botox. Se injectează o cantitate mică de lichid (1 ml) în sfincterul anal.

 Procedura completă durează aproximativ 30 de minute, iar timpul efectiv de injectare este de obicei mai mic de 5 minute.

Injecția toxină botulinică reprezintă o alternativă viabilă la intervenția chirurgicală pentru tratarea fisurilor anale și este considerată o procedură de succes, având o rată de îmbunătățire în 91,7% dintre cazuri, conform studiului „Rezultatele tratamentului cu botox în fisurile anale (Experiența noastră); Spitalul Central al Vămilor” realizat de Safiyeva, Aynur K. în 2023.

În România, prețurile pot fi în general între 750 și 1500 de lei pentru o sesiune de injectare cu botox și pot să difere în funcție de clinica, experiența medicului și particularitățile cazului.

Care este cea mai bune interventie chirurgicala pentru fisuri anale?

Sfincterotomie laterală internă rămâne cea mai bună intervenție pentru fisuri anale în cazurile în care terapia conservatoare eșuează. Este opțiunea preferată de majoritatea chirurgilor, având cele mai înalte rate de vindecare.

Aplicarea cremelor pentru fisuri anale

Aplicarea cremelor pentru fisuri anale este, de obicei, prima linie de tratament, ulterior dacă acestea nu funcționează se vor utiliza metode mai invazive.

 Există mai multe substanțe care și-au dovedit eficacitatea în utilizarea topică precum anestezicele locale, corticosteroizii, nitroglicerina, diltiazemul și diferite extracte naturale (L-arginina, uleiul de cuișoare sau aloe vera).

Toate tratamentele topice pentru fisurile anale trebuie aplicate timp de cel puțin șase săptămâni pentru a permite reepitelizarea fisurii.

Anestezice Locale/Corticosteroizi

Preparatele topice combinate fixe care conțin un corticosteroid și un anestezic local sunt utilizate ca tratament adjuvant pentru fisurile anale având ca scop atenuarea simptomele și îmbunătățirea calitatea vieții.

Corticosteroizii acționează prin legarea de receptorii steroizi reducând sinteza mediatorului inflamator, dilatația capilară, infiltrarea tisulară și edemul intercelular, dar ameliorarea simptomatologiei nu este imediată. Anestezicele locale asigură ameliorarea imediată a durerii și pruritului după aplicare. Prin urmare, se obține un efect sinergic în combinațiile fixe de corticosteroizi și anestezice locale.

Utilizarea unui gel cu lidocaină de 3 ori pe zi pe o perioadă de 3 săptămâni a dus la o rată de vindecare de 60% conform studiului „Tratamentul primelor episoade de fisură anală acută: studiu prospectiv randomizat al unguentului de lidocaina versus unguentul de hidrocortizon sau băile calde de șezut plus tărâțe”, realizat de S.L.Jensen în 1986. De asemenea, utilizarea unei combinație de lidocaină 1% și hidrocortizon 1%, a dus la o rata de vindecare după 3 săptămâni de 50%.

Utilizarea anestezicelor locale și corticoizilor poate avea efecte secundare, cele mai comune fiind roșeață, arsură sau mâncărime la locul de aplicare. Rareori, este posibil ca aceste medicamente să fie absorbite în fluxul sanguin și să producă reacții sistemice precum oboseală neobișnuită/extremă, scădere în greutate, dureri de cap, umflarea gleznelor /piciorului, sete, urinări frecvente, probleme de vedere.

În România, anestezicele locale și corticosteroizii pentru tratamentul fisurilor anale se găsesc în general sub formă de creme sau unguente, iar prețul acestora poate să varieze între 20-100 lei.

Gliceril Trinitrat (Nitroglicerină)

Aplicarea locală de gliceril trinitrat (nitroglicerină) este un tratament adjuvant eficient pentru fisurile anale.

Nitroglicerina are efecte vasodilatatoare și acționează prin relaxarea mușchilor sfincterului anal și prin dilatarea vaselor de sânge locale. Astfel, după aplicarea topică a nitroglicerinei se produce o scădere a presiunii de repaus anal, ceea ce oferă, prin urmare, o perfuzie mai bună a anodermei și ameliorarea durerii.

Aplicarea intra-anală a unui unguent cu nitroglicerină timp de 8 săptămâni de tratament are o rată de vindecare de 50% conform publicației „Un studiu pentru a determina doza de unguent de nitroglicerină și intervalul de dozare care promovează cel mai bine vindecarea fisurilor anale cronice” de H Randolph Bailey în 2002.

Nitroglicerina este recomandată de una până la trei ori pe zi timp de 8 săptămâni, deoarece terapia pe termen lung cu nitrați poate duce la slăbirea efectului farmacologic (tahifilaxie). Efectele secundare comune care pot fi întâlnite în cazul acestei modalități de tratament includ arsură, iritație, roșeață, durere sau sensibilitate locală.

În România, nitroglicerina pentru tratamentul fisurilor anale este comercializată sub formă de unguent rectal sau anorectal, iar prețul poate să varieze între 35-60 lei.

Diltiazem

Aplicarea unguentelor cu diltiazem reprezintă un tratament adjuvant în tratarea fisurilor anale ajutând la relaxarea musculaturii netede și la dilatația vasculară.

Diltiazemul este un blocant al canalelor de calciu și este considerat eficient în tratarea fisurilor anale deoarece ajută sfincterul care înconjoară anusul să se relaxeze și permite astfel sângelui să circule către mucoasa anusului. Acest lucru sprijină procesul de vindecare și ameliorează durerea. 

Utilizarea unui unguent topic cu diltiazem 2% pe o durată medie de 9 luni a dus la vindecarea fisurii la 75% dintre pacienți după 2-3 luni conform studiului „Unguentul topic cu diltiazem în tratamentul fisurii anale cronice” de J.S.Knight în 2001.

Efectele adverse cel mai frecvent întâlnite în cazul cremelor cu diltiazem includ prurit, arsură, iritație, roșeață, disconfort sau sensibilitate la locul aplicării.

În farmaciile din România, diltiazemul pentru tratamentul fisurilor anale este comercializat sub formă de unguent rectal sau anorectal la prețuri cuprinse între 20-60 lei.

Creme topice pe bază de plante

Un alt tratament adjuvant eficient pentru fisurile anale este reprezentat de cremele topice pe bază de L-arginină, ulei de cuișoare și aloe vera.

L- arginina

L-arginina este un aminoacid solubil în apă care conduce la eliberarea de monoxid de azot (NO), ceea ce cauzează în mod fiziologic dilatația vasculară și poate determina o scădere a presiunii de repaus anal cu 46%.

Aplicarea aplicarea locală a unui gel ce conținea 400 mg/ml L-arginină de cinci ori pe zi a dus la vindecarea completă a fisuri după 12 săptămâni de tratament la 23% dintre pacienți și după 18 săptămâni la 62% dintre pacienții incluși în studiul „Tratamentul fisurii anale cronice prin aplicarea gelului de L-arginină: un studiu de fază II la 15 pacienți”  realizat de M.P.Gosselink în 2005.

Efectele adverse ale gelului cu L-arginină sunt similare cu ale celorlalte creme incluzând simptome locale precum prurit, arsură, roșeață sau disconfort.

În România, aceste geluri pot fi disponibile într-un interval de prețuri cuprins între aproximativ 30 și 100 de lei sau chiar mai mult, în funcție de concentrația, marca și calitatea produsului.

Ulei de cuișoare

Aplicarea locală a cremei cu ulei de cuișoare a demonstrat un efect benefic semnificativ la pacienții care suferă de fisuri anale cronice.

Când este aplicat local, uleiul de cuișoare poate pătrunde în țesuturile anale și poate reduce spasmele musculare, ducând la relaxarea sfincterului anal. În plus, acțiunea sa antimicrobiană poate contribui la prevenirea infecțiilor și stimularea vindecării fisurilor anale.

Aplicarea topică a cremei cu ulei de cuișoare a dus la vindecarea a 60% dintre pacienții incluși în studiu și a arătat o reducere semnificativă a presiunii anale de repaus și a majorității presiunilor manometrice ano-rectale conform cercetării științifice „Crema cu ulei de cuișoare: un nou tratament eficient pentru fisura anală cronică” de H.A Elwakeel în 2007.

Crema cu ulei de cuișoare poate produce reacții alergice, sensibilitate, arsură sau iritație locală.

În farmaciile din România, uleiul de cuișoare și cremele care să conțină ulei de cuișoare sunt disponibile în diferite variante la prețuri cuprinse între 20–100 de lei în funcție de producător, compoziție și calitate.

Aloe vera 

Aloe Vera este un ingredient natural care ajută la ameliorarea durerii și calmarea inflamației. Substanțele active din aloe vera pot stimula procesul natural de vindecare a pielii și pot contribui la regenerarea țesuturilor afectate în jurul fisurii anale.

Aplicarea topică de aloe pare a fi eficientă, sigură și mai puțin costisitoare în managementul fisurilor anale, arătând o reducere semnificativă a durerii și spasmului anal, vindecarea fisurii și controlul sângerărilor conform studiului „Efectul Aelwa (Aloe barbadensis Mill.) în fisura în Ano: Un studiu prospectiv” de Rabia Nizam în 2022.

În lanțurile farmaceutice din România se găsesc diferite creme și geluri cu concentrații variabile de aloe vera la prețuri cuprinse între 20-80 de lei.

Care sunt cele mai bune creme pentru fisuri anale?

Cele mai bune creme pentru fisuri anale sunt cele care combină mai multe proprietăți, cum ar fi efectul antibacterian, reducerea presiunii anale de repaus și a durerii, acțiunea cicatrizantă.

Cremele care conțin L-arginină, ulei de cuișoare și aloe vera sunt considerate printre cele mai eficiente deoarece nu au efecte adverse importante și nu prezintă riscuri precum intervențiile chirurgicale care pot duce la incontinență fecală, urmate de cremele pe bază de nitroglicerină.

Atunci când toate aceste ingrediente benefice sunt combinate într-o singur produs, precum crema ”FisuLift” efectul poate fi mai puternic, iar vindecarea se poate instala mai rapid.

Nidoflorul este eficient pentru fisurile anale? – Da, Nidoflorul poate fi eficient în fisurile anale fiind o cremă topică cu nifedipina, un blocant de calciu care reduce presiunea sfincterului anal și îmbunătățește fluxul de sânge către zona afectată.

Procto-Glyvenol este eficient pentru fisuri anale? – Da, Procto-Glyvenol poate fi eficient în tratarea hemoroizilor interni și externi și a altor probleme anorectale printre care și fisurile anale. Conține tribenozida care acţionează local asupra cauzelor inflamaţiei de la nivelul vaselor mici de sânge și lidocaina, un anestezic local care calmează rapid pruritul, usturimea şi durerea.

Administrarea supozitoarelor pentru fisuri anale

O altă alternativă la cremele topice este folosirea supozitoarelor ca tratament pentru fisurile anale. Acestea se aplică intrarectal și conțin diverse substanțe active, cum ar fi anestezice locale, nitroglicerina, acid hialuronic sau vitamina E care pot reducere durerea și inflamației, îmbunătățesc circulația sângelui la nivel local și ajută la vindecarea fisurilor.

Nitroglicerină

Nitroglicerina rectală este folosită în mod obișnuit pentru a ameliora durerea din regiunea anală, cauzată de fisuri sau alte probleme anorectale. Acționează prin relaxarea mușchilor sfincterului din anus și dilatarea vaselor de sânge de la nivel local.

Cele mai frecvente efecte secundare ale nitroglicerinei rectale sunt durerile de cap și amețelile, iar cele mai grave sunt alergiile și hipotensiunea arterială.

Supozitoarele cu glicerină au prețuri cuprinse între 10-20 lei în farmaciile din România.

Aloe Vera

Aloe Vera este renumită pentru proprietățile sale antiinflamatorii, antifungice și antibacteriene. Se crede că atenuează inflamația, reduce durerea și favorizează vindecarea. Odată ce supozitorul este introdus în rect, acesta este absorbit în fluxul sanguin, oferind ameliorarea durerii și inflamației.

Reacțiile adverse care pot apărea la administrarea de supozitoare cu aloe vera sunt în mare parte locale, roșeață, prurit, sensibilitate sau reacții alergice.

În farmaciile din România supozitoarele cu aloe vera au prețuri începând de la 35 de lei.

Acid Hialuronic

Acidul hialuronic susține regenerarea țesuturilor și vindecarea rapidă a rănilor prin promovarea proliferării și migrației celulare.Utilizarea supozitoarelor cu acid hialuronic poate contribui la reducerea inflamației, la ameliorarea disconfortului și la accelerarea vindecării fisurilor anale.

Efectele secundare manifestate la persoanele care utilizează supozitoare cu acid hialuronic includ roșeața, iritație și disconfort local sau reacții alergice

Prețul supozitoarelor cu acid hialuronic în România începe de la 30 de lei și poate ajunge la 75 de lei sau chiar mai mult în funcție de producător sau compoziție.

Vitamina E

Vitamina E este o vitamină liposolubilă esențială pentru sănătatea pielii, a ochilor și a sistemului imunitar. Este un puternic antioxidant care poate ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. În tratamentul fisurilor anale, supozitoarele cu vitamina E  ajuta la hidratarea și vindecarea zonei afectate, contribuind la reducerea inflamației și calmarea disconfortului.

Reacțiile adverse ale supozitoarelor cu vitamina E sunt rare și de obicei minore.

În România, prețul supozitoarelor cu vitamina E variază între 20-50 lei sau chiar mai mult în funcție de diferiți factori, precum marcă, producătorul sau concentrație.

Care sunt cele mai bune supozitoare pentru fisuri anale?

Cele mai bune supozitoare pentru fisuri anale sunt cele care combină multiple proprietăți și ingrediente active pentru a ajuta la calmarea durerii, reducerea inflamației, hidratarea și vindecarea zonei afectate.

Într-un studiu din 2023, efectuat pe 160 de pacienți, supozitoarele cu vitamina E au fost mai eficace decât cele cu nitroglicerină cu o rată de 86% comparativ cu 66%. Niciunul dintre pacienți nu a oprit administrarea supozitoarelor cu vitamina E, pe când 18% au întrerupt aplicare de supozitoare cu glicerină din cauza durerilor de cap.

Folosirea băilor de șezut pentru fisuri anale

Folosirea băilor de șezut reprezintă un tratament adjuvant pentru fisurile anale. Acestea sunt eficiente deoarece se crede că pot reduce presiunea la nivelul gâtului rectal și, ca urmare, conduce la un tonus redus al mușchiului sfincterului anal intern. Astfel, calmează durerea, reduc inflamația și stimulează vindecarea fisurii anale.

Băile de șezut se pot face în cadă sau cu ajutorul unui kit special pentru toaletă. Se folosește apă caldă (35-37°C) sau fierbinte (40-43°C) în funcție de toleranța individuală, astfel încât, să nu provoace arsuri sau disconfort și se adaugă bicarbonat de sodiu (opțional). Se scufundă perineul în apă timp de 15-20 de minute. Se repetă procedeul de 3-4 ori pe zi.

Folosirea unei băi de șezut calde la temperatura de 40°C timp de 15 minute de două ori pe zi în asociere cu un supliment de 20 g de fibre alimentare zilnic a determinat o rată de vindecare de 87% a fisurii anale după 3 săptămâni conform studiului „Tratamentul primelor episoade de fisură anală acută: studiu prospectiv randomizat de unguent cu lidocaină versus unguent de hidrocortizon sau băi de șezut calde plus tărâțe” realizat de S.L.Jensen în 1986.

S-a demonstrat că băile de șezut au fost la fel de eficace în tratamentul fisurilor anale ca și folosirea de nitroglicerină topică în cadrul studiului „Evaluarea comparativă a eficacității băilor de șezut versus unguentul cu lidocaină versus nitroglicerina topică în tratamentul fisurii anale acute: Un studiu prospectiv” realizat de Dr. Shekhar Gogna în 2015.

Antibioticele sunt recomandate in cazul fisurilor anale?

În general, antibioticele nu se recomandă pentru tratarea fisurilor anale, însă dacă acestea sunt însoțite de o infecție sau se cronicizează se poate suplimenta tratamentul cu un antibiotic, precum o cefalosporină sau un antimicrobian local, cum ar fi Metronidazolul pentru a reduce durerea, inflamația și pentru a crește rata de vindecare.

Bicarbonatul de sodiu este eficient in cazul fisurilor anale?

Da, bicarbonatul de sodiu poate fi eficient în cazul fisurilor anale datorită proprietăților antiinflamatorii și antiseptice. Bicarbonatul de sodiu poate fi adăugat în apa folosită la băile de șezut ca adjuvant pentru reducerea iritației și ameliorarea simptomatologiei.

Care sunt complicatiile fisurii anale în cazul netratarii?

În lipsa unui tratament adecvat, pot apărea complicații ale fisurilor anale care includ ca sângerarea, infectia sau apariția fistulelor sau stenozelor anale care sunt cea mai grava complicatie a fisurii anale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?