Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Fisura Anala: Simptome, Cauze, Poze & Tratament (Creme & Supozitoare)

Fisura Anala
Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

O fisură anală este o crăpătură sau o ruptură în mucoasa canalului anal, fiind o cauză frecventă a durerii anale și a sângerării rectale, în special în timpul defecației.

Fisurile anale sunt foarte frecvente, în special la sugari și la femeile însărcinate. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu fisuri anale le fac înainte de a împlini 40 de ani.

Acestea sunt însoțite de durere anală, sângerare, prurit și constipație, iar cauza principală este o leziune a mucoasei anusului sau a canalului anal. Fisura apare ca o crăpătură a pielii din jurul anusului.

Tratamentul fisurilor anale poate fi efectuată în confortul casei, prin diverse metode conservative, sau prin metode chirurgicale.

Acestea sunt de două tipuri, acute sau cronice, apariția lor fiind favorizată de unii factori de risc, precum boala Crohn, constipația, actul sexual anal sau nașterea. Fără tratament adecvat, acestea se pot agrava, transformându-se în fisură anală cronică sau fistule anale sau pot să recidiveze.

Diagnosticul de fisură anală este pus de medicul proctolog, prin efectuarea unei anoscopii, sigmoidoscopii flexibile sau colonoscopii.

Ce este o fisură anală?

O fisură anală este o ruptură superficială a pielii, între linia pectinată și margine, fiind fusiformă sau liniară. Aceasta reprezintă un defect longitudinal al anodermului și provoacă o hipertonie reactivă a sfincterului.

Care sunt simptomele fisurii anale?

Simptomele fisurii anale sunt pruritul anal, durerea severă în timpul defecației și sângerarea, vizibilă pe materiile fecale sau pe hârtia igienică.

Simptomele comune ale fisurilor anale sunt:

 • Sângerarea rectală – este al doilea cel mai comun simptom, apărând în general în timpul defecației, de o culoare aprinsă. Este observabilă pe hârtie igienică, după ștergere, sau ca o urmă pe materiile fecale. Este prezentă la 72.6% din pacienții care suferă de fisuri anale.
 • Durerea anorectală – este cel mai comun simptom și apare, de asemenea, în timpul mișcărilor intestinale. Scade în intensitate în câteva ore și poate fi surdă, pătrunzătoare, arzătoare sau sub formă de junghiuri sau presiune. Se poate resimți în zonele vecine anusului și poate fi mai puternică în timpul mersului, statului în șezut sau tusei.
 • Constipația – datorită căreia canalul anal se poate întinde în exces pentru a face loc scaunelor prea tari sau prea voluminoase. Astfel, anodermul poate suferi fisuri, care apar în 27.9% din cazuri.
 • Pruritul anal – este cauzat de secrețiile rănilor și care poate forma eczeme toxice și iritante sau papile anale hipertrofice și fistule.

Care sunt cauzele unei fisuri anale?

Cauzele principale ale fisurilor anale sunt leziunile la nivelul mucoasei anusului sau ale canalului anal. Traumatismele, precum întinderea și încordarea, cauzează ruperea mucoasei anale. Alte cauze sunt afecțiunile preexistente.

De asemenea, dacă mușchii din jurul anusului, sfincterele anale, sunt prea încordați, aceștia pot tensiona mucoasa anală, facilitând ruperea acesteia sau reducerea fluxului sangvin către țesuturi.

Cum arată o fisură anală in poze?

O fisură anală arată ca o tăietură în hârtie localizată în zona perianală, fiind observabilă când pielea este ușor întinsă.

https://hemolift.ro/fisura-anala/

Care sunt tratamentele pentru fisura anala?

Tratamentul fisurilor anale are ca scop scăderea presiunii anale și are ca opțiuni atât metode conservative și non-chirurgicale, cât și metode chirurgicale.

Deoarece intervențiile chirurgicale au anumite efecte secundare, pentru evitarea lor s-au căutat alternative care să fie mai puțin dureroase, mai eficiente și cu mai puține complicații. În ultimul timp, metodele de relaxare a mușchiului neted anal au fost cele mai utilizate pentru vindecarea fisurilor anale.

Tratamentul fisurilor anale constă în:

 1. Operația de sfincterotomie laterală internă
 2. Sfincterotomia cu laser
 3. Medicatie topica (creme, unguente)
 4. Supozitoare
 5. Băi de șezut

Operația de sfincterotomie laterală internă

Sfincterotomia laterală internă este o metodă chirurgicală de tratament a fisurilor anale și se efectuează deschis, prin tăierea unei mici bucăți din mușchiul sfincterului intern. Astfel, tensiunea din canalul anal este redusă, iar alimentarea cu sânge este îmbunătățită și vindecarea grăbită.

Procedura este numită standardul de aur pentru tratamentul chirurgical al fisurilor anale cronice, în special când metodele conservatoare sau medicale nu dau randament.

În urma acestei proceduri, durerea scade în intensitate cu 91.4%, în a opta săptămână postoperatorie. Sângerarea rectală a fost efectul secundar în 34.1% din cazuri, iar recurența a fost de 3.6%, potrivit unui studiu denumit „Tratamentul fisurii anale cronice: Este sfincterotomia internă laterală deschisă (LIS) o opțiune sigură și adecvată?”, realizat de Turan Acar et al., în anul 2018.

Sfincterotomia cu laser

Sfincterotomia cu laser se optează pentru fisurile anale cronice și este o metodă minim-invazivă prin care laserul este folosit pentru a crea o incizie care relaxează mușchii încordați ai sfincterului anal, ajutând astfel la vindecarea fisurii.

Acest tip de intervenție chirurgicală este, de asemenea, cel mai eficient deoarece reduce șansele ca fisura să se deschidă din nou.

În urma acestei proceduri, sângerări ușoare și prurit anal au apărut la 38,46% dintre pacienți în prima săptămână și secreții anale la 9.6% în prima lună, conform studiului realizat de J. Maheshwari et al., „Sfincterotomia laser: Un tratament minim invaziv pentru spasmul anal sever în cazurile de fisuri anale cronice”.

Medicatie topica (creme, unguente)

Cremele pentru fisuri anale trebuie să conțină principii active diverse, precum gălbenelele, aloe vera sau acidul hialuronic.

Gălbenelele stimulează fagocitoza, crește granulația și acționează asupra metabolismului nucleoproteinelor, glicoproteinelor și a proteinelor colagenului, astfel că are rol în vindecarea rănilor.

Efectele produselor pe bază de gălbenele asupra rănilor care sângerează au fost studiate pe animale, concluziile fiind că după 8 zile de tratament, extractul a vindecat rănile tisulare. Acest studiu este denumit „Activitatea de vindecare a rănilor a extractului de flori de Calendula officinalis” și a fost realizat în anul 2009 de către Korengath C. Preethi et al.

Aloe vera conține polizaharide, manoză și acemannan și are rol în vindecarea rănilor. Acest proces începe prin ameliorarea inflamației provocată de produsele cu aloe vera, care promovează și creșterea fibroblastelor dermice.

Simptomele precum durerea, sângerarea și vindecarea țesuturilor au fost reduse după o săptămână de administrare a produselor cu aloe vera, conform studiului dublu-orb „Efectele cremei de Aloe vera asupra durerii fisurilor anale cronice, vindecării rănilor și hemoragiei la defecație”, realizat de N. Rahmani et al. în anul 2014.

Acidul hialuronic menține homeostaza organismului și regenerează țesuturile, vindecă rănile și modulează inflamația și angiogeneza, precum și migrarea celulelor, cu ajutorul unor receptori specifici.

Supozitoare

Supozitoarele pentru fisuri anale au rolul de a ameliora inflamația sau durerea și de a vindeca rănile, fiind și bune tonice venoase. Printre substanțele adjuvante se numără cuișoarele, coada șoricelului și castanul sălbatic.

Cuișoarele sunt bogate în antioxidanți și ajută la ameliorarea durerii datorită efectelor analgezice.

Coada șoricelului conține flavonoide și lactone cu efecte antiinflamatoare și tanin cu efecte astringente. Extractul de coada șoricelului crește tonusul venelor și al membranelor mucoase.

Castanul sălbatic conține flavonoide, taninuri, triterpenice cu proprietăți antiinflamatoare, antiedematoase, hemostatice și vasodilatatoare. Acesta reduce permeabilitatea peretelui capilar și are efect antiexudativ.

Băi de șezut

Băile de șezut presupun imersarea anusului într-un vas cu apă de 40-50°C, timp de 10 minute și au rolul de a reduce presiunea din canalul anorectal și tonusul sfincterian al mușchiului sfincteriului intern.

Care sunt tipurile de fisura anala?

Fisurile anale pot fi cronice sau acute.

 1. Fisurile cronice (se vindecă în mai mult de 8 săptămâni) sunt ulcere longitudinale în epiteliul scuamos și au simptome ce durează mai mult de 4-6 săptămâni și pot apărea recurent. Apar pe linia mediană și provoacă apariția fibrelor sfincteriene la baza fisurii, a marginilor indurate, papilelor anale hipertrofice și a pilozităților santinelă.
 2. Fisurile acute (apărute recent) sunt o crăpătură superficială la nivelul anodermului și sunt bine delimitate, cu margini proaspete și cu țesut de granulație.

Care sunt factori de risc ale fisurii anale?

Factorii de risc care pot agrava sau pot contribui la apariția fisurilor anale sunt:

 • Boala Crohn
 • Actul sexual anal
 • Constipația
 • Nașterea

Care sunt complicațiile fisurii anale?

Complicațiile fisurilor anale apar în cazurile cronice, dacă acestea nu se vindecă și rana este persistentă. Spasmele mușchilor anali și tensiunea musculară pot reduce fluxul sangvin și pot să îngreuneze vindecarea, provocând și mai multă durere.

Complicațiile fisurilor anale sunt:

 • Eșecul de a se vindeca
 • Recidiva
 • Fisura anală cronică
 • Fistulele anale.

Cum se diagnosticheaza fisura anala?

Diagnosticul de fisură anală este pus în urma unui examen fizic și a verificării istoricului medical, efectuate de către medicul proctolog. Dacă fisura este vizibilă, atunci aceasta poate fi diagnosticată doar prin evaluarea regiunii anale.

Poziția acesteia indică și prezența unor alte boli, precum boala Crohn, care provoacă fisuri în partea laterală a orificiului anal.

Diagnosticul de fisură anală este pus în urma:

 • Anoscopiei
 • Sigmoidoscopiei flexibile
 • Colonoscopiei

Ce regim alimentar este recomandat pentru fisuri anale?

Regimul alimentar pentru fisuri anale trebuie să fie bogat în fibre, alături de consumul unei cantități mari de apă. Această dietă va grăbi tranzitul intestinal, prevenind atât constipația, cât și diareea.

În cazul fisurilor anale, trebuie evitat consumul de alimente picante și de nuci, fiind importantă dieta bazată pe cât mai multe legume și fructe proaspete.

Hemoroizii pot cauza fisuri anale?

Nu, hemoroizii nu pot cauza fisuri anale. Acestea pot apărea concomitent, având simptome și cauze similare.

În cât timp se vindecă fisura anală?

Fisura anală se vindecă în aproximativ 4-6 săptămâni, dacă se urmează un tratament corespunzător.

Antibioticele pentru fisuri anale sunt bune?

Da, antibioticele pentru fisuri anale sunt bune. Acestea sunt folosite ori cu scopul de a trata infecția deja existentă, ori profilactic, pentru a preveni o posibilă infecție.

Fisura anală se poate infecta?

Da, fisura anală se poate infecta. Dată fiind zona sensibilă și rana deschisă, înmulțirea bacteriilor poate fi posibilă. De aceea, uneori se aplică și metronidazol ca tratament antimicrobian, alături de alte tratamente clasice, pentru reducerea suplimentară a durerii și grăbirea vindecării, potrivit unui studiu intitulat „Ar putea fi incluse antibioticele locale în tratamentul fisurii anale acute?”, realizat în anul 2018, de către Banu Karapolat.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?