Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Băi De Sezut

Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

Băile de șezut sunt o metodă tradițională de tratament pentru afecțiuni anorectale și pentru ameliorarea durerii postoperatorii în cazul hemoroizilor sau a fisurilor, folosită încă din anii 1800.

Numele de „baie de șezut” provine din germanul verb „sitzen”, care semnifică „a sta”. Astfel, baia de șezut presupune a sta cu fesele înmuiate în apă sau soluție salină. Se mai numește și baie de șold deoarece apa folosită ajunge, de cele mai multe ori, până la nivelul șoldurilor.

Medicii recomandă frecvent băile de șezut ca tratament adjuvant în diferite afecțiuni, inclusiv boala hemoroidală datorită efectului analgezic local pe care îl au. Acestea relaxează sfincterul anal, considerat un reflex „termo sfincterian”. Prin înmuierea anusului în apă caldă s-a observat că presiunea de la nivelul sfincterului intern rămâne mică pentru un timp îndelungat, fapt demonstrat în studiul „Rolul băii cu apă caldă în afecțiunile anorectale”, realizat de medicul Shafik, în anul 1993 în cadrul Departamentului de Chirurgie și Cercetare al Universității din Cairo, Egipt.

Printre indicațiile acestei metode se numără hemoroizii, recuperarea postpartum, chisturile Bartholin și fisurile anale, iar tehnica prin care se realizează presupune scufundarea feselor într-un vas cu apă caldă. De cele mai multe ori nu are efecte adverse, iar ca avantaje amintim faptul că sunt ușor de realizat, ieftine și ajută la ameliorarea disconfortului.

Ce este o baie de șezut?

Baia de șezut reprezintă o modalitate de a trata diverse afecțiuni ale perineului prin imersarea anusului într-un vas sau cadă cu apă caldă, nu fierbinte, de maxim 42°C, pentru 3-5 minute.

Are proprietatea de a relaxa sfincterul anal, prin reducerea disconfortului și a presiunii din zona anală, îmbunătățind circulația sangvină prin țesuturile anale. Astfel, ca rezultat, vindecarea este grăbită, iar durerea, pruritul și iritația sunt reduse.

Pentru ce se folosește baia de șezut?

Baia de șezut se folosește pentru a ameliora simptomele asociate cu diferite afecțiuni ale zonei perineale. Prin efectuarea acesteia, durerea, arsurile și pruritul sunt ținute sub control, iar sfincterul anal se relaxează, vindecând inflamația și edemul.

Modul în care baia de șezut acționează poate fi explicat prin teoria „reflexului termo sfincterian” detaliată de către medicul Shafik, prin care este demonstrată legătura dintre scăderea durerii și relaxarea sfincterului intern.

Baia de șezut este folosită în cazul:

  • Hemoroizilor
  • Recuperării postpartum
  • Fisurilor anale
  • Chisturilor Bartholin
  • Calmarea durerilor menstruale

Cum folosești o baie de șezut?

Baia de șezut o folosești imersând anusul în cadă sau într-un vas umplut cu apă caldă, de 40-42 grade Celsius, timp de 3-5 minute.

Cum se folosește baia de șezut:

  1. Se umple vasul din kitul achiziționat cu apă sau se pune apă în cadă, cât să acopere perineul. Apa trebuie să aibă 40, maxim 42 de grade Celsius.
  2. Se adaugă suplimente ce pot reduce riscul de infecție, precum sarea de mare sau Epsom, bicarbonatul de sodiu sau oțetul.
  3. Se imersează anusul în apă timp de 3-5 minute, menținând o poziție confortabilă.
  4. Se dezinfectează recipientul folosit și se clătesc bine mâinile.

Câte băi de șezut pot fi efectuate într-o zi?

Într-o zi pot fi efectuate între 3 și 4 băi de șezut, în funcție de recomandarea doctorului și de eficiența dovedită.

Ce fel de apă poate fi folosită pentru o baie de șezut?

Pentru o baie de șezut poate fi folosită apa de la robinet, care să aibă temperatura optimă, pentru a nu crea disconfort.

Care este temperatura ideală pentru o baie de șezut?

Temperatura ideală pentru o baie de șezut este cuprinsă între 40 și 42 grade Celsius.

Băile de șezut se pot folosi și în sarcină?

Da, băile de șezut se pot folosi și în sarcină. Acestea nu sunt contraindicate în acest caz, ci pot fi folosite pentru a ameliora disconfortul asociat cu hemoroizii apăruți în timpul sarcinii. Băile de șezut pot fi efectuate de 2-3 ori pe zi, câte 3-5 minute.

Băile de șezut sunt recomandate după operația hemoroizilor sau a fisurilor anale?

Da, băile de șezut sunt recomandate după operația hemoroizilor sau a fisurilor anale deoarece mențin igiena corespunzătoare a zonei lezate, prin îndepărtarea secrețiilor. De asemenea, sfincterul este relaxat, presiunea anală este redusă, iar circulația sângelui crește, grăbind vindecarea rănilor și ameliorând durerea de după o intervenție chirurgicală.

Băile de șezut ajută la hemoroizii prolapsați?

Da, băile de șezut ajută la hemoroizii prolapsați. Acestea scad umflăturile și presiunea de la nivelul canalului anal datorate hemoroizilor, motiv pentru care este posibilă reducerea manuală a prolapsului hemoroidal.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?