Afectiuni Proctologice (AnoRectale)

Abces Perianal: Poze, Simptome, Cauze & Tratament

Abces perianal
Mihaela Murariu

Scris De:

Mihaela

Un abces perianal este o umflătură asemănătoare unui furuncul, plină de puroi, care se găsește în apropierea anusului, rectului sau zonei perineale. Acesta apare, de cele mai multe ori, atunci când una dintre glandele anale se înfundă și se infectează. Puroiul și lichidul se adună în glanda anală, iar rezultatul este un abces extrem de dureros în jurul anusului.

Apare, de obicei, între vârsta de 20 și 60 de ani, fiind de 2 ori mai frecvent în cazul persoanelor de sex masculin, potrivit studiului „Ghidul german S3: abcesul anal”, efectuat în anul 2012, de către Andreas Ommer et al.

Pe lângă obstrucția și infectarea glandelor anale, abcesul anal poate fi cauzat și de afecțiuni precum bolile inflamatorii intestinale, bolile cu transmiterea sexuală sau infecțiile foliculilor de păr. Acesta se manifestă prin durere, sângerare, iritație, scurgeri de puroi sau constipație.

Metodele de tratament eficiente sunt intervențiile chirurgicale, produsele topice, antibioticele și băile de șezut, iar diagnosticul este stabilit de către medicul specialist în urma unor teste imagistice cu ultrasunete sau a examenului rectal digital.

Acesta poate fi prevenit prin gestionarea afecțiunilor ce pot conduce la apariția abceselor, precum diabetul sau bolile cu transmitere sexuală, sau prin menținerea unei igiene corespunzătoare.

Netratat sau insuficient drenat, abcesul anal poate conduce la apariția fistulei anale, o infecție cronică persistentă.

Ce este abcesul perianal?

Abcesul perianal reprezintă o infecție superficială a glandelor anale care poate fi observată ca un furuncul în jurul anusului, plin de puroi. Acesta poate fi de patru tipuri, în funcție de poziția față de sfincterele anale, și anume: abces perianal, ischiorectal, intersfincterian și supralevatorial.

Drenajul umflăturii se realizează cu anestezie locală, dacă infecția nu este avansată, iar incizia se face cu ajutorul unui bisturiu sau ac mic. Loculațiile se sparg cu ajutorul degetului sau a Hemostatului, iar menținerea hemostazei și a rănii deschise se face prin aplicarea unui burete de tifon sau a unei fitile.

Cum arată abcesul perianal în poze?

Abcesul perianal arată ca un coș, furuncul sau umflătură mare în zona anusului. Acesta este roșu, provoacă durere severă și pulsează persistent, durerea fiind mai intensă în timpul mișcărilor intestinale, tusei sau a statului în șezut.

Abces Perianal Ilustratie Grafica

Care sunt cauzele abcesului perianal?

Cauzele abcesului sunt diverse boli infecțioase, cea mai frecventă fiind infecția uneia dintre cele șapte glande anale, care se produce printr-un proces criptoglandular, prin care glanda se ciocnește cu materiile fecale. Această informație a fost descoperită de către A. G. Parks, în anul 1961, și explicată în cadrul studiului „Patogeneza și tratamentul fistulei în anus”.

Cauzele mai rare ale abcesului perianal sunt:

 • Bolile cu transmitere sexuală
 • Bolile inflamatorii intestinale
 • Infecțiile foliculilor de păr
 • Infecțiile glandelor sudoripare
 • Sistemul imunitar scăzut

Care sunt simptomele abcesului anal?

Simptomele abcesului anal sunt durerea, hemoragia, iritația și o umflătură palpabilă, sensibilă la atingere.

Simptomele abcesului anal includ:

 • Durerea anală sau rectală
 • Durerea abdominală
 • Hemoragia rectală
 • Iritația pielii din jurul anusului
 • Apariția unei umflături sau a unui nodul roșu și dureros
 • Scurgerea de puroi din anus
 • Constipația sau mișcările intestinale dureroase.

Care sunt optiunile de tratament ale abcesului perianal?

Tratamentul pentru abcesul anal include obligatoriu incizia și drenajul cavității pline de puroi, băi de șezut, antibiotice sau produse topice.

Tratamentul abcesului anal include:

 1. Intervenții chirurgicale
 2. Produse topice
 3. Antibiotice
 4. Băi de șezut

Intervenții chirurgicale

Abcesul anal este, de cele mai multe ori, drenat posterior la anus, prin efectuarea unei incizii cu ajutorul unui bisturiu sau ac mic, folosindu-se un agent de amorțire. Uneori, se apelează la un tub din latex, denumit Penrose, pentru a se continua drenarea și a preveni închiderea prematură. Acesta este prins între incizii pentru două sau trei săptămâni, fiind îndepărtat în timpul consultului postoperator. În cele mai multe cazuri, operația de drenare a abcesului este efectuată sub anestezie locală sau generală, iar prețul acesteia poate fi 500 sau 4300 lei, în funcție de clinica aleasă.

Prețul, în funcție de localitate și centru medical, este:

 • 510 LEI, la Centrul MemorMed, București
 • 550 LEI, la Procto-Clinic, București
 • 1000 LEI, la Centrul Medical Dr. Ianosi, Craiova
 • 1500 LEI, la DC Clinic, Galați
 • 1800 LEI, la Clinica Medvarix, Timișoara
 • 4300 LEI, la Clinica Angisan, Buzău.

Produse topice

Pentru calmarea și ameliorarea disconfortului, durerii, umflăturii și sângerării create de un abces anal, la nivel local, sunt eficiente unguentele pe bază de antibiotic.

Antibiotice

Pentru a împiedica înmulțirea bacteriilor și a stopa infecția, dar și pentru a întări sistemul imunitar, sunt prescrise antibiotice, precum ciprofloxacin, metronidazol sau ampicilină. Acestea însă nu vindecă abcesul, ci doar împiedică agravarea infecției.

Băi de șezut

Băile de șezut, efectuate de 3-4 ori pe zi, ajută la calmarea durerii și a umflăturilor și promovează vindecarea. Acestea se realizează prin imersarea anusului într-un vas sau cadă cu apă caldă, de 40-42 grade Celsius.

Cum este diagnosticat abcesul anal?

Abcesul anal este diagnosticat fie prin teste imagistice, fie prin tușeu rectal, efectuate în cadrul unei consultații la cabinetul medicului proctolog.

Abcesul anal poate fi diagnosticat prin:

 • Ultrasunete – dacă abcesul este profund, medicul poate apela la o metodă imagistică de diagnostic, precum ultrasunetele, însă este rareori necesară.
 • Examen rectal digital – abcesul poate fi diagnosticat prin efectuarea unui examen fizic, în cadrul căruia sunt observate principalele constatări fizice, precum sensibilitatea, indurația, fluctuația sau eritemul.

Cum este prevenit abcesul anal?

Abcesul anal este prevenit prin menținerea unei igiene corespunzătoare în zona perineală, adoptarea unui stil de viață activ și protejarea împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Abcesul perianal poate fi prevenit astfel, prin:

 • Protejarea împotriva bolilor cu transmitere sexuală
 • Menținerea unei igiene corespunzătoare a pielii perineale
 • Tratarea și gestionarea bolilor ce pot declanșa un abces, precum boala Crohn sau diabetul.

Abcesul perianal poate duce la o fistulă perianală?

Da, abcesul perianal poate duce la o fistulă perianală. Drenarea abcesului, spontană sau prin efectuarea unei incizii, are riscul de a crește rata de apariție a fistulelor perianale, cuprinsă între 5% și 83%. Dezvoltarea fistulei ar putea fi pusă pe seama drenajului insuficient, care ar cauza o infecție cronică persistentă, formându-se un tract necicatrizant ce se transformă într-o fistulă.

Este abcesul anal același lucru cu hemoroizii?

Nu, abcesul anal nu este același lucru cu hemoroizii. Acesta reprezintă o infecție, pe când hemoroizii se caracterizeaza printr-o inflamație la nivelul canalului anorectal. Abcesul se simte cald și este sensibil la atingere, spre deosebire de un hemoroid, care este ferm.

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu

Mihaela Murariu, absolventă a Facultății de Chimie, specializarea Chimie Medicală și masterand în cadrul Masterului de Chimie Clinică, cu afinitate pentru industria medicală și cu o mare experiență în citirea studiilor și a referințelor medicale, din care extrage informații relevante pentru publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?